Часник та цибуля на зиму: коли і як садити

Коли садити цибулю 2024 року?

Садіння цибулі та часнику восени — це чудовий спосіб отримати ранній урожай у наступному році. Ці культури легше вирощувати, ніж ви можете уявити.

Як правильно садити цибулю та часник на зиму, - пише Хмельниччина північ.

Коли садити часник на зиму?

Здебільшого, озимий часник садять приблизно за 35-45 днів до початку постійних морозів. Залежно від погодних умов, його можна садити з другого тижня жовтня і до кінця місяця. Згідно з посівним календарем, цього місяця сприятливі дні припадають на 1,7 жовтня та на 29-31 жовтня.

До настання зими і промерзання ґрунту часник встигає розвинути кореневу систему завдовжки 10-12 см, проте, зелена парость уже не з’явиться.

Однак, аграрії радять підготувати грядку для часнику хоча б на тиждень раніше. Обирати варто такі місця, де не застоюється вода і потрапляють сонячні промені.

Озимий часник садять лише в суху погоду та в суху землю. Садити часник можна в ямки чи довгі борозни. Відстань між борознами повинна бути не менше 20 см, лунки роблять на відстані 15 см одна від одної. До кожної борозни кладуть по кілька зубчиків на відстані 8-10 см один від одного. Зубчики засипають землею, зверху землю мульчують шаром сухого торфу або тирси, змішаної із землею. Товщина такого шару має бути не менше, ніж 2 сантиметрів. З приходом холодів грядки покривають сухим листям.

Зарано посаджений часник проросте, чого не можна допускати категорично, а часник, посаджений надто пізно, не встигне вкоренитись і підмерзне. Тому так важливо дотримуватися вивірених багаторічним досвідом строків посадки озимих сортів.

Коли і як садити цибулю на зиму?

Останні роки все більшої популярності набирає посадка цибулі на зиму. Фахівці відзначають, що це дозволяє отримати урожай на кілька тижнів раніше, аніж при весняній посадці. Крім того, на ринку достатньо спеціальних озимих сортів, які готові витримати найсуворіші морози.

В Україні озиму цибулю висаджують в проміжку з середини жовтня до початку листопада – за 30-35 днів до настання стійких холодів. Якщо зробити це в теплі дні, то цибулини почнуть проростати, що призведе до їх замерзання взимку. А якщо затягнути з посадкою, то цибуля сіянка до сильних морозів не утворює кореневої системи. Щоб не упустити момент, рекомендується поспостерігати за температурою. Якщо значення температури опустилися до +5 ºC та утримуються кілька днів, значить настав час проводити посадку.

Щоб посадити цибулю, вирівняйте й ущільніть поверхню ділянки, зробіть у ґрунті борозенки завглибшки приблизно 5 см на відстані близько 15-20 см одна від одної. Суху дрібну сіянку розкладіть по борозенках через 5-7 см, засипте сухою землею і злегка її утрамбуйте. Поливати озиму цибулю після посадки не потрібно – зволожити ділянку, якщо не буде дощів, можна днів за десять. Коли настануть заморозки, замульчуйте ділянку з озимою цибулею сухим листям, ялиновим гіллям, сосновою хвоєю, а зверху притисніть укриття гілками, щоб його не розмело вітром. Якщо очікується холодна і безсніжна зима, можна вкрити ділянку зверху по мульчі плівкою. Сніжною зимою плівка вам не знадобиться.

Як підготувати цибулю до посадки?

Посадковий матеріал цибулі поділяється на овсюжку (цибулинки в діаметрі менше 1 см), сіянку (діаметр цибулинок від 1 до 3 см) або цибулю-вибірку – цибулинки більші 3 см. Якщо ви саджаєте цибулю для зелені, то краще використовувати вибірку, оскільки велика цибулинка частіше йде в стрілку, а дрібну сіянку саджають для отримання цибулини-ріпки.

Тому розсортуйте посівний матеріал перед висадкою в ґрунт, відокремлюючи дрібну сіянку від більшої вибірки, шийки цибулинок не обрізайте. Сіянку й овсюжку фахівці рекомендують саме до озимої посадки, оскільки вони за час зимового зберігання в приміщенні можуть висохнути, а якщо їх висадити в ґрунт, то в наступному році вони дадуть великі цибулини.

Який ґрунт для цибулі найкращий?

Ґрунт для цибулі повинен бути легким. Найбільше підходять добре дреновані перегнійно-піщані ґрунти або перегнійний суглинок на південному чи південно-західному схилі, захищеному від вітру високими рослинами.

Ґрунт перед посадкою потрібно заздалегідь перекопати з перегноєм (5-6 кг на м²) і мінеральними добривами з розрахунку 10-15 г калійної солі і 20-25 г суперфосфату на м². Замість мінеральних добрив можна внести екофоску із того ж розрахунку. Перед самою посадкою бажано розсипати по ділянці золу з розрахунку 10 г на м².

Коли цибулю краще не саджати?

Взагалі ж, слід орієнтуватися по погоді: цибуля має встигнути до початку холодів відростити коріння, але не можна допустити появи паростків. Якщо посадити цибулю завчасно, вона піде в стрілку і загине від морозів, при запізнілій посадці існує ризик, що коріння не встигне розвинутися, і сіянець замерзне в землі. Деякі садівники вважають, що посадка цибулі в ґрунт у кінці листопада – оптимальне рішення, однак у цьому випадку результат залежить тільки від везіння.

Читайте також:

Можливо зацікавить