Часу на відпочинок немає: у селі біля Луцька господарі почали висаджувати розсаду

Жителі села Рованці, що на околиці Луцька, Ольга та Віктор Ходорчуки уже розпочали сезонні роботи в теплиці. Господарі висадили салат, кріп та ранню капусту.
Родина вирощує ранні овочі та салати впродовж 20 років, інформує Суспільне.
З листопада по січень родина відпочиває, на початку лютого починаються роботи у теплиці. Сюди жінка приходить щодня о 7 ранку. Розповідає, що цього річ висівати розсаду у теплиці почала 27-30 січня. Вночі теплицю прогрівали, бо ще трималися морози.

«Над трубами ставимо ящики з насінням і вони проростають. А потім кожну розпіковуємо в касети — це треба робити, що добре корінь приймався, він розкішно там себе почуває, і дуже добре виймаєш і коренева система не рухається», — розповідає господиня.

У теплиці розміром 5 соток спочатку вирощують зелень, а потім висіватимуть помідори. 6 березня почали висаджувати салати й капусту пекінську, а також розклали крапельний полив.

«Довжина теплиці 50 метрів, ширина 9. Сюди влазить десь 28 рядків через 40 сантиметрів салату, і потім сюди вирощується 6 рядків великих помідорів», — говорить жінка.
Ґрунт у теплиці використовують торф'яний з гноєм та перегноєм, зверху ще сіяли жито, воно переоралося і тепер, як добриво, каже господар.

«Вирощуємо 2 тисячі штук салату, капусти тисячу, зелень ще є: шпинат, рукола, кріп, петрушка. Шпинат для того, щоб він був раніше, ми сіємо його в касети по 4 штуки, потім розсаджуємо і вже за 10-12 днів буде шпинат. Рукола, так само за 2 тижні буде», — розповів Віктор Ходорчук.
У теплицях господарів вже висаджений перець, баклажани зійшли, росте столовий буряк в касетах. Часу на відпочинок немає, каже Ольга Ходорчук, бо висаджує, крім овочів ще квіти: петунію, алісію, сальвію та сульфінії.
«Квіти я так само почала сіяти десь 30 січня. Я біля них розквітаю, просто мені так хороше, співаю і вони ростуть», — говорить жінка.

У теплиці працює чоловік та дружина, до роботи також залучають дітей, працівників не наймають, каже Віктор Ходорчук.
Читайте також:
- Кондитерка-самоучка вже 8 років випікає солодощі: майстриня з Волині перетворила хобі у бізнес
- Замість міндобрив – перегній, соснові голочки, яєчна шкаралупа: волиняни розповіли, як виростити урожай без хімії
- Раз у кілька років на ягодах можна добре заробити: подружжя волинян вирощує плантації малини