Чи можна пекти паски у переддень Великодня - Велику суботу

Чи можна пекти паски у переддень Великодня - Велику суботу

У 2024 році Велика субота припадає на 4 травня. У цей день віряни повинні дотримуватися посту та підготуватися до Великодня або ж Воскресіння Ісуса Христа - духовно та фізично.

Про те, чи можна пекти паски у Велику суботу, пише theLime.

Як відомо, останній тиждень перед Великоднем називається Страсним – у 2024 році він розпочався у понеділок, 29 квітня, і закінчиться у неділю, 5 травня. Усі дні Страсного тижня називають «Великими», за винятком одного – П'ятниці, цей день називають Страсним.

У православ'ї цей час вважається найважливішим тижнем усього року. Він присвячений останнім дням земного життя Ісуса Христа: розп'яттю, його стражданням, смерті та похованню. У цей період заборонено веселитися, розпивати алкоголь, слухати музику. Завершують останні приготування до Великодня: прибирають будинок, підготовлюють одяг, у якому в неділю підуть до церкви, а також займаються випіканням пасок – для цього відведено певні дні тижня.

Коли можна пекти паски у 2024 році?

За церковними канонами, дозволяється це робити в такі дні Страсного тижня:

- у середу (1 травня);

- у четвер (2 травня);

- у суботу (4 травня).

Субота – останній день для їхнього приготування.

Якщо ж пасок потрібно спекти багато, то роблять це двічі: і в четвер, і в суботу.

Перед приготуванням пасок необхідно прочитати молитву, робити їх потрібно лише з чистими думками. Під час процесу не можна сваритися та кричати біля тіста, а також вмикати гучну музику.

Коли заборонено пекти паски?

Заборонено пекти паски лише у Страсну п'ятницю – у 2024 році вона випадає на 3 травня. Вважається, що Страсна п'ятниця – день великої жалоби, адже саме в цей день розіп'яли Христа.

Читайте також:

Можливо зацікавить