Чому не можна зберігати яйця у дверцятах холодильника: експерти попереджають про небезпеку

Експерти пояснили, чому не варто зберігати яйця у дверцятах холодильника:

Багато хто зберігає яйця у контейнері на дверцятах холодильника — це здається зручним і логічним. Проте експерти з харчової безпеки попереджають: така звичка може нашкодити продукту.

Про це пише ТСН.

Чому не варто зберігати яйця у дверцятах холодильника

  • Постійні перепади температури. Кожного разу, коли ви відкриваєте холодильник, температура на дверцятах різко змінюється. Часті коливання температури можуть порушити захисну оболонку шкаралупи та створити умови для проникнення бактерій, зокрема сальмонели.
  • Порушення мікрофлори продукту. Шкаралупа яйця досить пориста. За зберігання у нестабільному середовищі вона починає «дихати», і в яйце можуть потрапити мікроорганізми з повітря. Через це продукт дуже швидко псується.
  • Висока вологість. Дверцята — це місце з підвищеною вологістю. За різких змін температури на шкаралупі може утворюватися конденсат, що також сприяє розмноженню бактерій. Це особливо небезпечно, якщо яйця вже були вимиті та втратили свій природний захисний шар.
  • Ризик механічного пошкодження. Під час відкривання та закривання холодильника яйця, які стоять у дверцятах, можуть злегка ударятися чи випадати. Навіть невеликі мікротріщини на шкаралупі роблять яйце непридатним для тривалого зберігання.

Як правильно зберігати яйця

  • Зберігайте яйця на середній полиці холодильника, ближче до задньої стінки, саме там найстабільніша температура.
  • Найкраще, залишати їх у картонній упаковці, в якій вони продавалися.
  • Не мийте яйця перед зберіганням, природна плівка на шкарлупі захищає їх від бактерій.
  • Зберігайте яйця гострим кінцем донизу, так жовток залишиться по центру, і яйце довше зберігатиме свіжість. 

Можливо зацікавить