День Андрія Первозванного 2023: нова дата важливого свята та що категорично не можна робити

День Андрія Первозванного 2023: нова дата важливого свята та що категорично не можна робити

До переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар українці святкували День апостола Андрія Первозванного 13 грудня. Однак після введення змін, це важливе церковне свято тепер відзначається 30 листопада.

Про це пише НВ.

В цей день вшановується пам’ять одного з дванадцяти апостолів Христа, який помер мученицькою смертю. За легендами, апостол Андрій проповідував християнську віру в Скіфії, на узбережжях Чорного моря та на територіях, де згодом виник Київ.

Свято Андрія Первозванного: традиції святкування

Основною традицією під час святкування дня Андрія є ворожіння. Молоді дівчата групувалися, щоб ворожити щодо своєї долі, а незаміжні прагнули дізнатися ім'я свого обранця.

Раніше це свято мало назву Калита і святкувалося переважно чоловіками. Саме тому в ніч перед Андрієвим днем дозволялося хлопцям бешкетувати.

Центральною розвагою під час святкування Дня Андрія Первозванного була «калита» — великий корж, який дівчата готували з борошна. Верхню частину коржа прикрашали родзинками чи вишнями

У центрі обов’язково була дірка, через яку проводилася червона нитка чи стрічка. Потім корж підвішували високо в середині будинку. Хлопці повинні були стрибати, щоб взяти корж зубами і відкусити частину.

Біля «калити» завжди стояв сторож, який запрошував хлопців спробувати корж і намагався їх розвеселити.

Хлопці брали кочергу, якою імітували коня, і бігли до коржа. Той, хто вміло відкусив кусень «калити» і не розсмішився, може розраховувати на щасливе одруження.

Що заборонено робити в Андріїв день

У цей особливий день категорично не рекомендується займатися шиттям, тканням та прядінням, щоб уникнути неприємностей.

Оскільки 30 листопада припадає на Різдвяний піст, варто утриматися від споживання м’ясних, молочних продуктів та яєць. Святкові страви повинні бути пісними та складатися виключно з круп, хліба, овочів, фруктів і сухофруктів, горіхів та бобових.

 Читайте також:

Можливо зацікавить