Серед військовополонених, яких обміняли, найменше - з Волині. Депутати вимагають визволення більшої кількості краян

Військовополонені

Депутати Волинської обласної ради ухвалили текст звернення до президента України, голови Верховної Ради України, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, прем’єр-міністра України щодо визволення полонених захисників.

Про це стало відомо у вівторок, 19 березня, під час позачергової сесії Волинської обласної ради.

На Волині є сотні сімей, рідні яких вважаються військовополоненими або є зниклими безвісти. Деякі з них не отримують жодних відомостей про своїх захисників роками. Жодної інформації не надходить ні від Міжнародного комітету Червоного Хреста, ні від українських правозахисних організацій та органів безпеки.

Як йдеться у тексті звернення, з початку повномасштабного вторгнення Україні вдалося повернути 3135 захисників та захисниць, з них лише 50 – волиняни. За 3 місяці 2024-го року  було проведено 3 великих обміни полоненими: 8 січня повернули 230 українців, 31 січня – 207, а 8 лютого – 100 полонених. Із 537 визволених бранців – лише 10 мешканці нашого краю.

«Всупереч статутам Женевської конвенції про поводження з військовополоненими (ст. 21), Росія утримує військовополонених в закладах пенітенціарної системи покарань російської сторони (СІЗО). Росія відмовляє у підтвердженні утримання людини та місця її утримання, що є порушенням ст. 23 Конвенції.

Військовополонених приховують в традиціях тоталітарного режиму. Російська сторона офіційно не підтверджує місце знаходження військовополонених, свідомо направляючи брехливі відповіді родичам. Крім того, Росія не дозволяє військовополоненим виходити на зв’язок з родичами та близькими, не надає інформації про стан здоров’я, умови утримання військовополонених», - йдеться у тексті звернення.

Тож депутати наполягають на:

  • сприянні обміну більшої кількості військовослужбовців з Волинської області, які перебувають в полоні;  
  • вчергове звернутися до міжнародних партнерів аби привернути їх увагу до ситуації з нашими полоненими;
  • вкотре нагадати організаціям ООН, Червоного Хреста, державам партнерам про їх зобов’язання і забезпечити відправку представників цих організацій до місць утримання військовополонених;
  • посилити комунікацію з рідними військових, які перебувають в полоні.

Читайте також:

Можливо зацікавить