Дорого, як ніколи: чому на Волині злетіла ціна на картоплю і як це вплине на плани фермерів. Відео

Дорого, як ніколи: чому на Волині злетіла ціна на картоплю і як це вплине на плани фермерів. Відео

Ціна на картоплю на ринках Волині зненацька стрибнула в рекордному темпі: від 10 гривень за кілограм до 25.

Експерти кажуть, таке відбулося й на найбільшому ринку Західної України - Шувар. Пояснюють, що все через невисокий тогорічний врожай та дорогі добрива. Чи вистачить нам картоплі, якою буде ціна надалі і що планують картоплярі - розповіли у сюжеті 12 каналу.

Галина зітхає через ціну і везе на кравчучці таку важливу для неї картоплю. На волинських ринках ціна другого хліба після стрімкого злету до 20-25 грн за кілограм тримається і далі. Вартість залежить від сорту, а в магазинах ціна взагалі сягає 30 грн. Продавці, з якими спілкувалися на ринку,розповідають, що картоплю саджають і для себе і на продаж. Пригадують, що у цій порі минулого року віддавали по 10 грн за кілограм. Діляться думками, ціни зросли через дорогі добрива, зменшення посадкових площ та через неврожай.

«В той рік садили по 4,5 га, цього року, садили по гектарові, хто садив 70 сотих, посадив 15-10. От і результат. А врожайності немає, не було цього року. От і результат», - каже продавець Володимир.

«Я так думаю, що міндобриво дуже дороге, поле зорати дорого, мало насадили картоплі. Розумієте, я так думаю, людям вона була невигідна», - каже продавчиня Ольга.

Підтверджує слова продавчині представник Волинської асоціації фермерів та приватних землевласників. Каже, в період садіння ціни на добрива можуть злітати на 10 тисяч грн за тонну.

«Хто не цікавиться тою темою, тому може невідомо про те, що добрива, скажімо азотні, селітра, рік тому коштувала в цю пору порядку 30 тисяч за тонну. Зараз вона коштує 20. А перед тим коштувала 17, тому от такі перепади обумовили це», - зазначив голова Волинської асоціації фермерів та приватних землевласників Олег Галасун.

Олег Галасун називає серед причин високої ціни другого хліба і демографічну, яка триває багато років. Картоплі садять менше, бо нікому цим займатися. Простими словами, у селі не вистачає робочих рук.

«Більше пенсіонерів, менше дорослих людей, спроможних це робити. А ще менше бажаючих серед них робити це», - каже Олег Галасун.

Олег Галасун розповідає, регулярно спостерігає за цінами на найбільшому ринку овочів західної України Шувар, що на Львівщині. Там, як і на Волині, оптова вартість картоплі підіймалася вгору аж поки не зупинилася на позначці 18 грн з копійками, а згодом ще впала на кількагривень. Фермер каже це ознака того що зменшився попит. Тож у найближчі два місяці, прогнозує він, ціна картоплі не мінятиметься.

«Ви знаєте, напевно, зараз я би сказав, що на сьогоднішній момент, що на ринку встановилась така собі рівновага. Картопля підскочила, 20-22 гривень була от на ринку Шувар. У нас на ринках на сьогоднішній день вона трішки назад відпустилася», - каже він.

Якщо ціна картоплі не впаде, то буде сенс садити її більше, запевняє агроном та керівник кооперативу «Волинська картопля» Анатолій Аршулік. У кооперативі об'єдналися 14 виробників, які постачають вирощені овочі в супермаркети та підприємства. Через невигідні умови торік п'ятеро фермерів взагалі відмовились саджати картоплю, але при хорошій ціні продажу її знову садитимуть більше.

«Я, наприклад, не бачу стрімкого збільшення площ, вірніше, площ вирощування картоплі. Ще раз скажу, що вона буде більша, ніж в минулому році з огляду на привабливість ціни минулорічної. Ну якщо складуться кліматичні умови сприятливо, сукупно в такому факторі буде врожай картоплі», - каже Анатолій Аршулік.

При цінових перепадах дефіциту картоплі на ринках Волині немає. Незабаром на ринках з'явиться ще й молода. Картоплярі передбачають, що вона вартуватиме близько півсотні гривень за кілограм.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Затори
відео

На трасі Луцьк-Ковель утворився довжелезний затор

«Їжа» з полін: лучанка-юристка майструє дерев'яні сувеніри і допомагає ЗСУ
відео

«Їжа» з полін: лучанка-юристка майструє дерев'яні сувеніри і допомагає ЗСУ

війна в Україні

Вивозив побратимів не на броні, а у цивільному джипі-пікапі: на війні загинув Герой з Луцька Юрій Сілюк

напад алкоголь

Каже, що все мов у тумані: лучанин після пиятики напав на компаньйона

доброволець війна

Міг не йти на війну: загинув доброволець з Луцька Влад Чайка

футбол Діденко Кварцяний

«Траплялися жорсткі моменти»: ексфутболіст поділився спогадами про роботу з відомим тренером з Луцька

зловживання суддя

Зловживання впливом: апеляційна палата звільнила від покарання колишнього суддю з Луцька

Картопля

Повернення тепла: як волинянам виростити великий урожай картоплі

«Це сержант-легенда, він дуже багато зробив для нашої країни»: спогади про Героя з Луцька Олександра Ющенка
відео

«Це сержант-легенда, він дуже багато зробив для нашої країни»: спогади про Героя з Луцька Олександра Ющенка