Ексголову Конституційного суду, який втік за кордон, оголосили в розшук

Ексголову Конституційного суду, який втік за кордон, оголосили в розшук

Колишнього голову і екссуддю Конституційного суду України Олександра Тупицького оголосили в міжнародний розшук.

Відповідне рішення 27 травня ухвалив Подільський суд Києва, повідомляє «Судовий репортер».

Костянтин Дорошенко і Олександр Телешецький, які здійснюють захист у цій справі, в суд не прийшли. Вони подали клопотання про відкладення у зв’язку з участю в дебатах в іншій судовій справі у Вінницькій області. У попередньому засіданні 10 днів тому адвокати про відрядження на Вінниччину нічого не сказали.

Наступним кроком прокуратури буде клопотання про заочне обрання Тупицькому запобіжного заходу в вигляді тримання під вартою. Після цього Україна зможе звертатись до Австрії із запитом про екстрадицію обвинуваченого.

15 травня цього року закінчився строк повноважень Тупицького як судді Конституційного суду. На початку квітня 2022-го Державне бюро розслідувань почало розслідувати незаконну втечу за кордон ексголови Конституційного суду України Олександра Тупицького.

Слідчі вважають, що в період війни Тупицький залишив межі України без проходження прикордонного і митного контролю та без перевірки документів, які надають право на виїзд за кордон.

Тупицький перебуває в Австрії у Відні. Його сфотографували в центрі австрійської столиці поруч із автомобілем, зареєстрованим на дружину. Тупицький стверджує, що перебуває у столиці Австрії за сімейними обставинами, оскільки його дружина поїхала туди народжувати дитину.

Окрім того, нагадаємо, 28 травня 2021 року Офіс Генерального прокурора скерував до Подільського районного суду Києва справу стосовно цього ж судді за фактами злочинів проти правосуддя.

Тупицький звинувачується у підкупі свідка в інтересах колишнього Голови Вищого господарського суду України Юрія Татькова для дачі завідомо неправдивих показань у кримінальному провадженні щодо заволодіння майновими активами ЗАТ «Зуївський енергомеханічний завод». Крім того, у 2018-2019 роках Тупицький начебто сам неодноразово надавав слідчому ГПУ завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів.

Строк давності за один із епізодів - примушування свідка до зміни показань - вже сплив. Це кримінальний проступок, за який особу можна притягнути до відповідальності протягом 2 років з моменту скоєння. За введення слідчого в оману Тупицькому загрожує максимально до 5 років позбавлення волі.

Можливо зацікавить