Фітофтора на картоплі: як волинянам захистити врожай

фітофтора картопля

Часто картопля на городах волинян займає великі площі, адже вона — наш другий хліб. Тому її хвороби стають справжньою катастрофою. Особливо небезпечна фітофтора, яка здатна знищити понад половину врожаю.

Про те, чим кропити картоплю від фітофтори, щоб захистити та вилікувати її, пишуть «Вікна».

Фітофтора на картоплі: кращі методи боротьби

Якщо минулого року врожай був заражений фітофторою, існує велика ймовірність, що посадковий матеріал зберігав в собі збудників хвороби, і вона може повторитися. Проте ця проблема не є критичною, адже і землю, і картоплю на посадку можна знезаразити.

Картоплю обробляють фунгіцидами, ґрунт знезаражують мідним або залізним купоросом. А під час зростання картоплі кроплять її знезаражувальними препаратами — і вибір тут широкий. Це можуть бути й безпечні біологічні фунгіциди проти фітофтори, й потужна «хімія», і народні засоби боротьби з фітофторозом. 

Чим обробляти — залежить від рівня зараженості ділянки. Для профілактики й проти слабких проявів хвороби достатньо народних методів та біопрепаратів. А от, якщо фітофтора активно розповсюдилася і почала свою чорну справу, допоможуть лише хімічні протруйники. Вони здатні вилікувати навіть запущені випадки.

Чим кропити картоплю від фітофтори: народні методи

Серед засобів, які використовують городники, аби не допустити появи та розповсюдження фітофтори: присипання попелом, оприскування з йодом, трихополом, марганцівкою, фурациліном — ці речовини добре зарекомендували себе в боротьбі із хворобою. 

Деревний попіл

Проти фітофтори розсипте попіл на ділянці перед посадкою картоплі. А коли зійдуть сходи — повтори процедуру вже в міжряддях та обтруси самі кущі. 

Також можна провести оприскування, зробивши розчин на основі попелу, додавши до нього мила (воно служитиме як прилипач)

Рexels

Рецепт розчину на основі попелу для оприскування:

300 г попелу розбавте у двох літрах води, пів години кип’ятіть, дайте настоятися чотири години. Додайте 30–40 г господарського мила, доведіть об’єм до 10 л, проціди й обробіть картоплю.

Розчин йоду з молоком

Знезаразити землю та кущі картоплі від фітофторозу може допомогти такий розчин: у відро води додайте 15 крапель йоду та 1 літр молока. Обприскуйте кожні 2 тижні.

Розчин з метронідазолом

Приготуйте розчин із 1 літра води та 1 пігулки аптечного препарату — антибіотика метронідазолу. Як і в попередньому рецепті, оприскуйте кожні 2 тижні.

Фурацилін

Розтовчіть 10 пігулок фурациліну та розчини їх у невеликій кількості теплої води. Змішайте з 10 літрами холодної води. води. Першу обробку картоплі проти фітофтори проведіть перед цвітінням рослин. Вдруге кропіть через два тижні. Втретє обробіть рослини проти фітофтори наприкінці серпня. 

До профілактичних народних методів, які запобігають появі фітофтори на картоплі та зміцнюють її імунітет можна віднести морську сіль, кефір та пекарські дріжджі. 

Морську сіль розводять в такій пропорції: 1 склянка на відро води — і обробляють картоплю. 

Кропити картоплю проти фітофтори можна й розчином дріжджів: 100 грамів на відро води. 

Або обприскати рослини розчином кефіру: 1 літр на відро води.

Усі ці препарати одночасно підгодовують рослини, зміцнюючи їх. Та у разі масованого зараження картоплі фітофторою вони можуть виявитися надто слабкими. Але є біологічні препарати, які також нешкідливі для людей. Їх розробили науковці спеціально для боротьби з цією хворобою.

Чим кропити картоплю від фітофтори: біологічні та хімічні препарати

Серед біопрепаратів, які допоможуть позбутися фітофтори на картоплі — Фітоспорин та Фітодоктор. Вони містять бактерії, які знищують спори фітофтори.

Це нешкідливі для здоров’я природні антибіотики, здатні підтримати здорову мікрофлору кореневої системи картоплі (та інших культур) та допомогти рослинам протистояти хворобам.

Єдиною умовою їхнього використання є постійно вологий ґрунт під рослинами — лише так бактерії, які є в складі препаратів, виживатимуть та працюватимуть.

Найкращі фунгіциди для боротьби з фітофторою на картоплі 

  • Радоміл-Голд;
  • Скор;
  • Квадріс
  • Бордоська суміш.

Це сильні фунгіциди нового покоління, які успішно долають фітофтору. Кропити ними картоплю можна  2 або 3 рази — це вказано в інструкції. Ретельно дотримуючись правил використання препаратів, ви зможете зберегти врожай. 

Читайте також:

Можливо зацікавить

Війна втрати
фото

Місяць не дожили до дня народження: на Волині відкрили меморіальні дошки на честь загиблих захисників

Свято Петра і Павла 2024

Свято Петра і Павла 2024: що категорично не можна робити в цей день

війна в Україні

Подарунок на день народження 3-річній донечці: просять підписати петицію щодо присвоєння нагороди загиблому волинянину

УПЛ

Підвищення в класі: молодий футболіст з Волині знаходиться на перегляді клубу Прем'єр-ліги

Чим підживити перець в домашніх умовах

Чим підгодувати перець під час цвітіння: прості правила щедрого врожаю

Війна в Україні

На війні загинули батько і син: захиснику з Волині просять присвоїти державну нагороду

Yaktak
відео
фото

Вечір драйву, родинного затишку та допомоги ЗСУ: у Луцьку виступив відомий артист Yaktak

Робота Світязь

Зарплата до 35 тисяч гривень: які вакансії пропонують на Світязі

На Волині почалися жнива

На Волині почалися жнива