Гематурія: чому може виникати і як її лікують

Гематурія: чому може виникати і як її лікують

Гематурія (або виділення крові із сечею) — це ознака багатьох захворювань сечовидільної системи. Вона свідчить про пошкодження ниркової мембрани, слизової оболонки або тяжкий запальний процес, який призводить до її поступового руйнування. При цьому в процесі формування сечі або її виведення виділяється деяка кількість формених елементів. Якщо еритроцитів виділяється мала кількість, непомітна для ока, говорять про еритроцитурію. Якщо сеча набуває характерного червоного кольору, ставлять діагноз гематурії.

Без лікування неможливо гарантувати одужання, коли із сечею виділяється кров. Тому до свого стану необхідно ставитись уважно, і за появи будь-якого дискомфорту в ділянці нирок негайно звертатися до лікаря. Еритроцитурію діагностувати важче: для цього необхідно проводити діагностику. Зокрема, виконується аналіз сечі по Нечипоренку — за його допомогою можна визначити вміст у сечі формених елементів. Також він дозволяє встановити діагноз мікрогематурії — різновиду симптому, коли крові в сечі недостатньо для її фарбування. Макрогематурія може визначатися навіть візуально, проте аналіз проводиться для її підтвердження.

Яка буває гематурія

Існує кілька класифікацій гематурії залежно від масивності чи причин появи. Наприклад, виділяють:

  1. Преренальну. Вона розвивається через проблеми в роботі системи згортання крові. При цьому ниркові функції не порушені, але із сечею виділяється деяка кількість еритроцитів.
  2. Ренальну. Пошкоджено систему ниркової фільтрації. Еритроцити у сечі пошкоджені, можуть не містити гемоглобіну. Така форма теж визначається тільки за проведення аналізу, оскільки візуально колір не змінюватиметься.
  3. Постренальну. Пов'язана з наявністю запалення, каменів або пошкоджень у нижніх сечовивідних шляхах - сечовому міхурі, сечоводах.

Щоб визначити можливе місце кровотечі, використовують тристаканну пробу — за наявності крові в трьох порціях сечі можна зрозуміти, на якому рівні пошкоджено слизову оболонку. Ці дослідження можна виконати в приватній лабораторії Ескулаб, а потім з отриманими результатами звернутися до лікаря (за необхідності).

Відповідно до форми та стану еритроцитів виділяють гломерулярну та постгломерулярну гематурію. Перша пов'язана з порушеннями, локалізованими вище за нирковий клубочок, друга - нижче.

Гематурія: чому може виникати і як її лікують

Як з нею впоратися

Щоб вилікувати гематурію, необхідно пройти повне обстеження. Воно включає:

  • аналізи крові та сечі;
  • УЗД нирок та органів малого тазу;
  • цистоскопію;
  • аналіз крові на антитіла (якщо є підозра на аутоімунний гломерулонефрит).

Після цього лікар призначає лікування — протизапальні, видалення каменів, консервативне чи хірургічне лікування пухлини, лікування аутоімунних захворювань. У разі виявлення крові в сечі необхідно впоратися з основним захворюванням, після чого зникне й симптом.

Читайте також:

Можливо зацікавить