Третій Спас 2024: що категорично не можна робити у це велике свято, щоб не згрішити

Коли буде Горіховий Спас?

У 2024 році за новим календарем Третій Спас відзначають 16 серпня. Раніше українці відзначали свято 29 серпня.

Третій Спас (Горіховий) ще називають Полотняним або Хлібним, - пише Уніан.

У народі свято отримало свою назву через те, що до цієї дати починають дозрівати горіхи. За старих часів люди випікали хліб із пшениці нового врожаю (тому Хлібний) і виходили на ярмарки, торгуючи полотнами і полотнами - ось чому третій спас називається Холщовим.

У православній традиції в день Горіхового Спаса відзначається християнське свято - перенесення Нерукотворного образу Господнього в Константинополь.

Що можна робити на Горіховий Спас - традиції та ритуали

На Горіховий Спас господині пекли пироги та хліб, причому випічка обов'язково має бути з борошна нового врожаю. Можна робити її без дотримання пісних заповітів, адже до моменту Спаса Успенський піст уже закінчиться. За старих часів наші предки говорили«Третій Спас хліба припас» і обов'язково займалися посівними роботами. Вони знали, що на Спас потрібно зібрати пшеницю і приступати до посадки озимих культур.

Православні християни вірять, що на Спас обов'язково потрібно купити якесь полотно або полотно, щоб віддати данину поваги святу перенесення Нерукотворного образу Господнього в Константинополь. Згідно з легендою, на рушнику, яким витер обличчя Христос, відбився його лик, а саме полотно могло зцілювати хворих. Ймовірно, будь-яке полотно, куплене цього дня й освячене в церкві, виявиться цілющим і принесе щастя господарям. Разом із готовою випічкою та горіхами потрібно сходити до церкви, щоб освятити продукти.

Народна прикмета свідчить, що на Горіховий Спас обов'язково потрібно влаштувати святкову вечерю, запросивши рідних і друзів. Головною стравою має стати горіхова випічка і страви з горіхами, як алкоголь можна запропонувати гостям горіхову настоянку.

Що не можна робити на Горіховий Спас - суворі заборони

Третій Спас (Горіховий), як і будь-яке свято, оповитий не тільки добрими традиціями, а й суворими заборонами, порушивши які, можна згрішити. Запам'ятайте, що на Горіховий Спас не можна:

  • сваритися, ображати й ображатися, лихословити;
  • викидати їжу в сміття (краще віддати тваринам);
  • відмовляти людям у допомозі;
  • переїдати, незважаючи на закінчення посту.

Чи можна робити прибирання на Горіховий Спас? Ні. Чи можна прати в Горіховий Спас? Теж ні - будь-яка хатня робота в цей день заборонена. Якщо ви знаєте, що житло потребує прибирання, краще провести його до свята.

Прикмети на Горіховий Спас 2024

З давніх-давен наші предки вірили, що прикмети на Горіховий Спас підкажуть, якою буде погода в майбутньому і чого чекати від природи:

  • багатий урожай горіхів - до багатого врожаю пшениці наступного року;
  • в одному з горіхів виявилися черв'яки - чекайте на нещастя;
  • дощ і блискавки - до теплої осені;
  • журавлі відлітають на південь - до заморозків на Покрову.

Існує цікавий ритуал із горіхами - вважається, що за першим зірваним горіхом можна дізнатися своє майбутнє. Попався стиглий і смачний - до радощів, зелений - до новин, гнилий - до нещастя, порожній - до вирішення проблем.

Народна прикмета свідчить, що якщо на Горіховий Спас перший горіх з'їсти самому, а другий віддати близькій людині, то можна захиститися від будь-якого негативу і відвернути від себе погані звістки.

Читайте також:

Можливо зацікавить