Грибний сезон на Волині: поради для любителів «тихого полювання»

гриби

Цьогоріч грибний сезон у волинських стартував значно раніше. Вже у квітні любителі «тихого полювання» хизувались своїми трофеями.

У кожного гриба – свій період росту.  Для успішного збору грибів мають бути відповідні погодні умови. В основному, саме погодні умови впливають на ріст грибів, а не фаза Місяця. Гриби можуть рости в засушливі періоди року при умові: температура нічна – прохолодно і зранку туман, пише В лісі.

Вирішальне значення для появи в лісі грибів мають не числа на календарі, а погодні умови, причому навіть не ті, що спостерігаються в даний момент, саме ті, що спостерігалися до цього. 

На зростання грибів – і щодо періоду, і щодо їхньої кількості – найбільше значення мають такі фактори, як вологість та температура. Але якщо говорити в цілому, то ті роки, коли кількість опадів перевищує середні норми, виявляються значно благотворнішими для грибів, ніж сухі.

Корисні поради грибнику

Основні правила грибника, дотримуючись яких можна уникнути неприємностей, пов’язаних зі збором незнайомих грибів та їх подальшим вживанням в їжу. А також рекомендації бувалих грибників, щоб «тихе полювання» принесло максимум задоволення.

  • Ніколи не слід брати незнайомі гриби, або гриби, в їстівності яких є хоч найменший сумнів.
  • Не можна брати старі і червиві гриби. Не слід скупитися, піддаючи своє життя небезпеці.
  • Те ж стосується збору грибів, що ростуть поблизу доріг, промислових підприємств, в містах і парках. Навіть їстівні гриби в таких місцях можуть виявитися отруйними.
  • Гриби не люблять самотності — найчастіше вони ростуть групами, тому не слід поспішати, а краще уважно обстежити сусідні місця.
  • Виходити на «полювання» краще рано вранці — поки немає пронизливих сонячних променів, шукати і збирати гриби в лісі набагато легше.
  • Перед походом за грибами необхідно підготувати зручний одяг і взуття. Навіть в спекотну погоду в ліс не рекомендується відправлятися з оголеними руками і ногами і без головного убору — велика ймовірність укусу кліща.

Читайте також:

Можливо зацікавить