Гріх чи забобони: чи можна садити городину в Страсний тиждень

Город Страсний тиждень

5 травня православні українці будуть відзначати велике свято — Великдень. Його чекають з нетерпінням. А у Страсний тиждень ретельно готуються до майбутньої урочистої дати. Однак у самому розпалі городній та садовий сезони. Хочеться встигнути зробити якомога більше справ, щоб мати великий врожай. Ба більше для багатьох можливість попрацювати на присадибній ділянці випадає лише у вихідні. 

Тож, чи забороняє церква працювати на городі та в саду у Страсний тиждень та Великдень, чи вважається це гріхом, чи варто очікувати через це різних бід і невдач або ж це лише забобони, пишуть Новини.LIVE.

Що кажуть народні звичаї та прикмети?

Наші предки вірили, що впродовж Великого або Страсного тижня та й у сам Великдень категорично не можна працювати у землі. У цей період всі городні та садові роботи припинялися, адже це було великим гріхом перед Богом. 

Існували прикмети, що земля цього тижня «не приймає насіння», тож, що не посади, а воно не виросте або ж врожай буде бідним. 

Страсний тиждень починається з Великого понеділка, вірили, якщо цього дня працювати на городі, весь врожай заллють дощі й він згниє. А якщо працювати у середу — садовину та городину поб'є град. 

Не можна у Великодню седмицю й виконувати інші роботи, пов'язані із садівництвом та городництвом, вони також успіху не принесуть. У сам Великдень особливо небезпечним вважалося рубати дрова, пиляти, різати.

Що кажуть священнослужителі?

Як зазначають священники, у Біблії немає суворої заборони, яка б обмежувала дії людей. Тож, очевидно, що садові та городні роботи не будуть вважатися гріхом.

Однак все ж не варто у Страсний тиждень і на Великдень працювати на присадибній ділянці. Певною мірою це пов'язано з тим, що у цей період віряни мають присвячувати вільний час молитвам, духовним роздумам, згадуванню останніх днів земного життя Ісуса Христа. Варто відкинути усе мирське та матеріальне, щоб зосередитися на дійсно важливих речах. 

Звичайно, й на сам Великдень ніхто не працює, адже це свято, що символізує радість. Цього дня згадується перемога Ісуса Христа над гріхом і смертю, що для вірян є головною подією історії, яка відкрила кожній людині шлях у Царство Небесне, в рай, втрачений Адамом і Євою.

Але, знову ж таки, якщо у вас немає іншого дня, щоб виконати ті чи інші обов'язки, роботи, гріхом це вважатися не буде. А якщо щось робиться, щоб допомогти ближньому, приміром, перекопати город для бабусі, якій нікому більше допомогти, то це навіть вітається. Священнослужителі підкреслюють, що всяка добра справа не є гріхом і її можна робити будь-коли.

Читайте також:

Можливо зацікавить