Хто і чому організував мітинг біля ТЦК у Ковелі: деталі резонансної ситуації

Хто і чому організував мітинг біля ТЦК у Ковелі: деталі резонансної ситуації

3 серпня на Шацькому блокпості представники ТЦК та СП зупинили трьох чоловіків призовного віку та запросили їх до Ковельського РТЦК та СП для уточнення військово-облікових даних, перевірки їхнього відношення до військової служби, притягнення до адміністративної відповідальності тощо. Згодом під стінами РТЦК зібралися люди, організувавши мітинг. Версії щодо такого зібрання людей різняться.

Журналісти ВСН поспілкувалися із очевидицею подій та з представницею Волинського ОТЦК та СП.

До редакції ВСН звернулася очевидиця подій Юлія Загура, яка представилася як знайома чоловіків. Жінка запевняла, що представники РТЦК запакували чоловіків у бус та забрали у них мобільні телефони, а також зауважила, що їм немає і 25 років.

«Хлопці не мають 25 років: ні перший, ні другий, ні третій. Вони поверталися з роботи у Нововолинськ, вони будівельники, які ремонтували в Шацьку дах. На екопості в Шацьку зупинили їх «гопнікі у формі»: жодного посвідчення, жодного імені, не було й представників поліції. Вони їх запхали у свій бус. Там сиділи дівчина в цивільному, її підвозили, пила пиво. Три представника не ясно кого у формі і оцих три хлопці.

Хоча хлопці показали, що вони в «Резерв+» вчасно оповили облікові дані. Хоча вони не є мобілізовані, не є призовниками, тобто вони не досягли того віку, але вони стали на облік, показали це в «Дії». На що оці от «гопнікі» забрали у них телефони, але ж у них мало розуму, в одного хлопця виявилося два телефони. І от вони мають три телефони і три хлопа і їдуть. Вони їдуть у Шацьке ТЦК, де їм виписують повістки. Хлопець, який мав ще один телефон пішов у туалет і написав дружині, що в Шацькому ТЦК і їх везуть у Ковель на проходження ВЛК, бо це була субота. Вони їдуть з тими «гопніками», жодного поліцейського в очі не бачили, протоколу затримання не існує. Просто їх тупо тягнуть у Ковель, де вони й у житті не були», – емоційно прокоментувала ситуацію жінка.

За словами пресофіцерки Волинського ОТЦК та СП Уляни Кравчук, ці троє чоловіків вже давно досягли 25-річного віку, є військовозобов’язаними і відповідно до вимог чинного законодавства повинні мати військово-облікові документи, чи в електронній, чи в паперовій формі. Ті, хто не оновлює військово-облікові дані чи ігнорує повістку потрапляють у розшук та несуть адміністративну відповідальність, що прописана в ст. 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. А штрафи за порушення військового обліку та законодавства про оборону та мобілізацію сягають від 17 000 до 25 500 гривень для громадян, а від 34 000 до 59 500 гривень – для посадових і юридичних осіб.

«Телефонів у чоловіків ніхто не забирав. Вони весь час мали їх при собі й спілкувались з адвокатами. Відразу після дзвінка одного з хлопців, 1997 року народження, до адвокатки, в поліцію почали надходити звернення щодо нібито неправомірних дій представників ТЦК та СП та примушення до проходження ВЛК. До речі, чоловіки спокійно їхали своїм авто за нашим, тому ніхто їх не пакував у бусік ТЦК. І про дані: у них не було згенерованого Qr-коду, тобто військово-обліковий документ відсутній як електронний, так і паперовий», – додала Уляна Кравчук.

Як розповіла Юлія Загура, у той час, поки везли хлопців у Ковель, з родичами туди ж їхала й адвокат, яка мала представляти інтереси хлопців. Вони прибули одночасно зі слідчо-оперативною групою і поліцією, яку дорогою викликала адвокат. 

«Вони приїжджають на Грушевського, а хлопці уже виходять з комісії, яку по 7 хвилин проходили. Всі годні, хоча один із них має серйозні проблеми зі шлунком. Про що казав і просив, щоб зачекали, поки рідні привезуть документ про це. Адвокат ініціює їхати у відділок поліції, щоб написати заяву про незаконне затримання, а також крадіжку телефонів. У поліції пише ці заяви. Вони виходять з поліції, їм віддають телефони і говорять, що треба поїхати в Ковельське ТЦК і спростувати повістки, бо вони не підлягають мобілізації. Вони заходять з адвокатом у приміщення, де її випихають за двері, а хлопців закривають. У той час в одного із них стається напад зі шлунком, про що повідомляють адвокату по телефону. 40 хвилин стоїть швидка і її не пускають до нього», – розповіла Юлія Загура.

Уляна Кравчук запевнила, що у ТЦК та СП Волинської області особистих речей, у даному випадку телефонів, у військовозобов'язаних не відбирають, ані добровільно, ані силою, про що розповідають адвокати. 

«Оскільки правоохоронними органами проводиться перевірка всіх обставин ситуації, усіх відомостей розкрити ми наразі не можемо, однак дзвінки від військовозобов'язаних осіб, які досягли 25-річного віку до адвокатів надходили. Адвокату заборонено робити завідомо неправдиві заяви», – додала пресофіцерка і повідомила, що заяви в поліції про те, що у чоловіків відібрали телефони, немає.

Юлія Загура розповіла, мітинг організувався стихійно, після того, як під приміщенням ТЦК на чотирьох жінок, одна з яких була з немовлям на руках, націлили дуло автомата. Це побачив водій, який проїжджав повз, він розвернув авто і став на захист жінок.

«Ми написали у спільноти Ковеля, коли на нас націлили зброю, на нас – на жінок. Почався кініш, я це все за фільмувала у викинула у соцмережу, тоді люди просто позбігалися. Тут поруч лікарня, на милицях поприходили військові. Буквально за 5 хвилин поприїжджало багато людей. Під час мітингу, були дві людини, яким лиш по 22 роки, якимось чином їх теж затримували представники ТЦК», – додала жінка. 

За словами Юлії, хлопців відпустили, але вони бояться давати будь-які коментарі, як і їх рідні, бо їм погрожують статтями про зраду України і звинувачують у заколоті, за що передбачено до 15 років тюрми. 

Пресофіцерка повідомила, що чоловіки так і не з'явились у ТЦК на продовження проходження ВЛК, тому перебувають у розшуку.

«Ця ситуація повністю спровокована з метою дискредитації чинної влади та протидії заходам мобілізації, перешкоджанню законній діяльності Збройних сил України та ТЦК зокрема. Такі дії матимуть відповідні правові наслідки для тих, хто підбурював громадян до протиправних дій та тих, хто брав у цьому найактивнішу участь», – підсумувала Уляна Кравчук.

Читайте також:

Можливо зацікавить