Хто по яблука, хто по картоплю: які ціни на фермерському ринку у Луцьку

Хто по яблука, хто по картоплю: які ціни на фермерському ринку у Луцьку

Настав листопад. ​Закінчується сезон пізнього врожаю у фермерів - останні яблука, гарбузи, зростає попит на продукти для тривалого зберігання. На фермерському ринку на вулиці Глушець у Луцьку своя атмосфера. Фермери продають усе, що виростили важкою працею, а покупці прицінюються і торгуються.

Про це йдеться у сюжеті каналу Аверс.

У пана Василя сортів картоплі чимало, зазвичай десяток, нині продає три.

«Хто вирощує картоплю, доглядає за нею, дивиться, то повинен урожай кожен рік бути. Сорти в першу чергу то велику роль грають. Ну, найбільш зараз популярний сорт — сорт «Королева Анна». Ну, «Балтік Роуз» може бути. Ну, «Беллароза» — то вже такий старіший сорт.Є зараз багато нових і таких продуктивних і хороших сортів. Але більшість — то «Королева Анна» зараз. Зараз найврожайніший сорт — це український сорт «Княгиня». Він дуже врожайний і стійкий до фітофтори. Дає до 70 тонн з гектара», - каже фермер Василь із села Брище.

Фермер додає, ціни на бульбу вищі, ніж у магазинах, щоб праця і старання окупилися, бо ж вирощують, як для себе.

«По собівартості картоплі - до 15 грн. Як ті холдинги вирощують в великих об’ємах, там є площа, там об’єми, там може бути дешевше. А та людина, яка вирощує, вкладає туди, а ще такі, як наймуть, заплатять... То вже 15 для тих, хто свою техніку має, то ще може бути, а нижче вже воно вже по собівартості».

Продавець Володимир із села Тарасова запевняє - врожай непоганий:

«В нас, Богу дякувати, вродило все. Вродили овочі, гарні врожаї овочів — від картоплі, буряка, моркви, все, що б не назвав, — все є. В гарних господарів все вродило. З фруктами теж все є, хоч переживали, що попримерзало з весни. Але ж, Богу дякувати, все виросло, все вродило. Аби наш народ тільки не забував дякувати. Дякувати Богу за те, що ми маємо. Фермери більше вкладають. Можливо, це моя суб’єктивна думка, але ж фермери, по-перше, вони уже навчилися свій товар подавати. От вирощувати — це цілий комплекс: вирощувати, перебирати, готувати до ринку. Там закладені кошти, і в них товар, як не крути, то вже має процес підготовки до ринку».

Пані Марія з Горохівщини продає, напевно, все. Каже, м’ясне уже розібрали.

«В селі вродило все потрошечки, все маємо і решту продаємо на базар, бо ж треба за газ оплатити, за електроенергію, за телефони, за продукти харчування. Не тільки сільським харчуватися — треба ще й купити. Хотілося б більші ціни, але люди теж не мають грошей у місті, щоб сьогодні за все заплатити. Ну, картоплю брали раніше, зараз слабше — менше споживають. От цибулю погано беруть. Ну, я знаю таку. Цибуля велика, гарна, породила в цьому році. Гарбузи беруть, яблука, горіхи, насіння дині, фасолю — все беруть потрошки. Яйця дорогі зараз — вже 100–110 грн за 10 домашні яйця. Птицю беруть — молодки, качки, кури, півні — все беруть цілу осінь. Так продаємо качки і кури. Це хоч 220, 230 грн».

«На сьогоднішній день найбільше беруть сир, сметану, молоко забрали вже, птицю, сир плавлений. Картоплю не беруть зараз. Кому що подобається, кому що треба. По потребі люди беруть«, - каже фермерка Людмила.

Покупці приходять кожен по своє. На ціни здебільшого не нарікають, але дещо, кажуть, здорожчало.

«Ну, на м’ясні продукти, на молочні продукти — от змінилася в сторону збільшення на відсотків 30. От. Ну, сільськогосподарська продукція цей рік дешева, доступна, дешева. Вродило всього в нас. От, так що можемо ставати вегетаріанцями. Гарбуз купила. Ну, і шукаю дешевше. Є вже свої продавці, котрі роблю заказ, і вони привозять мені», - каже лучанка Лідія.

Читайте також:

Можливо зацікавить