Росія не відмовилася від тактики «холодомору»: про що говорили на прессніданку у Києві

Росія не відмовилася від тактики «холодомору»: про що говорили на прессніданку у Києві

Днями у Києві відбувся прессніданок, який організувала Мережа захисту національних інтересів «АНТС», темою була «Європейська інтеграція на місцевому та регіональному рівнях: роль медіа». На захід прибули представники регіональних медіа з різних куточків України, зокрема й представники ВСН.

Модераторкою круглого столу була народна депутатка VIII скликання ВР України, голова Комітету закордонних справ Верховної Ради України, голова правління Мережі «АНТС» Ганна Гопко. Вона і представила спікерів події, серед них: Дарія Гайдай – заступниця керівника Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції; Ігор Соловей – керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Юлія Вусенко – членкиня Мережі  захисту національних інтересів «АНТС», членкиня постійної делегації України в Конгресі Ради Європи, кандидатка юридичних наук, тренерка МРІ, депутатка Волинської обласної ради, Лариса Івшина – головна редакторка газети «День» , Олег Листопад – експерт з питань довкілля, еколог, журналіст та інші .

У своєму вступному слові Ганна Гопко зосередилася на тих основних проблемах і викликах, які зараз стоять перед Україною: це міграційні процеси, енергетична криза та безпекові фактори.

«Міжнародний республіканський інститут робив презентацію дослідження по громадах. 38% мають когось, хто за кордоном перебуває зараз. Також статистика зросла до 40% громадян України, які не хочуть повертатися додому. Це дуже багато. Чим довше триватиме війна, тим цифри будуть інші. Крім безпекових є ще інші фактори.

Росія не відмовилася від свооєї тактики «холодомору». Вони ще на попередній осінньо-зимий період хотіли зробити все, щоб заморозити українців, прицільно вдаряючи по об’єктам критично енергоструктури. Зараз їхня стратегія розширилася і вони б’ють по об’єктах газовидобутку та газовим сховищам. Вони домагаються того, аби в українців не було ні світла, ні тепла, ні газу», - зауважила Ганна Гопко.

Росія не відмовилася від тактики «холодомору»: про що говорили на прессніданку у Києві
Журналісти з різних куточків України прибули на захід

Також учасники заходу обговорили виклики, з якими зіштовхується держава сьогодні, євроінтеграційні процеси, труднощі, які постають перед внутрішньопереміщеними особами, як Україна представлена на міжнародній арені, що потрібно зробити, аби населення держави не впадало у відчай через засилля проблем.

«Євроінтеграція - це не просто щось, що нам пропонують чи дають - це активна і проактивна позиція. Українська сторона та бізнес мають робити більше, ніж просто подавати запити. Ми повинні виступати з конкретними пропозиціями та стратегічним баченням. Ті, хто пропонує конкретне бачення, є найбільш успішними», - зазначила Дарія Гайдай.

Ігор Соловей у своєму виступі звернувся до присутніх представників ЗМІ і акцентував, що регіональні журналісти - це перша лінія комунікації, яка має найбільший зв’язок з аудиторією та найвищий рівень довіри серед аудиторії.  Та через низку як об’єктивних та суб’єктивних процесів (брак фінансування, багато журналістів було мобілізовано) приблизно 200 видань в країні закрилися.  

«Україна оцінюється як країна з високим рівнем свободи слова. Але війна накладає кілька обмежень на всіх. Радує те, як з початку війни українські журналісти знайшли баланс між своєю незалежністю та відповідальністю. Більшість журналістів зрозуміли, що їхні матеріали та тексти мають ціну, яка є не лише ціною їхнього іміджу та рейтингу - вона має конкретний вимір, як у грошовому, так і в людському аспектах», - зазначив Ігор Соловей.

Росія не відмовилася від тактики «холодомору»: про що говорили на прессніданку у Києві
Ігор Соловей розповідає присутнім про ситуацію в українській журналістиці

Юлія Вусенко постійно моніторить ситуацію щодо того, яке відношення станом на сьогодні є до українських громад, до місцевого самоврядування і наскільки готові нам допомагати та супроводжувати в євроінтеграційних процесах.

«Нам потрібно дякувати всім нашим міжнародним партнерам і громадам Європи за ту підтримку, яку вони надали й надають нам у подальшому Євроатлантичному шляху. Ми сьогодні для світу є лідером, на якого всі дивляться й надихаються тим, як українці вміють боронити свою землю.

Місцеве самоврядування свою спроможність продемонструвало від початку повномасштабного вторгнення. Ми повинні провести зміни не лише на законодавчому рівні, але й забезпечити мешканців наших міст і громад гідними умовами життя. Місцеве самоврядування будується не зверху вниз, а знизу вверх», - висловилася вона.

Росія не відмовилася від тактики «холодомору»: про що говорили на прессніданку у Києві
Членкиня мережі АНТС Юлія Вусенко

На захід завітав регіональний директор з питань Євразії американської неурядової організації International Republican Institute (IRI) Стів Нікс. Він презентував нове дослідження IRI та запевнив, що США й надалі будуть підтримувати Україну. За його словами, IRI планує відкрити кілька регіональних офісів в Україні: у Львові, Дніпрі, як тільки дозволить безпекова ситуація, то у Харкові, а також в Одесі.  

«Українці підтримують вступ України до ЄС та НАТО. Ми хочемо ще більше допомагати міським радам у відновленні та будемо сприяти цьому», — сказав Стів Нікс.

Крім цього він пообіцяв сприяти після перемоги у відбудові України.

На прессніданку також була присутня головна редакторка газети «День» Лариса Івшина. Вона зазначила, що українська журналістика зазнала значної трансформації під час війни.

Росія не відмовилася від тактики «холодомору»: про що говорили на прессніданку у Києві
Стів Нікс і Лариса Івшина прибули на захід

«Під час війни мислення не відключається. Справа журналістики – мислити. Ми не все можемо сказати, кожного разу думаємо, щоб не зашкодити, але мислення не відключається», - зазначила Лариса Івшина.

Журналісти ВСН мали нагоду задати запитання Ларисі Івшиній. Звучало воно так: чи не призведе жорстка мобілізаційна політика держави, підняття тарифів та податків, заборона виїзду за кордон до соціального вибуху, чи є можливість відкриття другого фронту в Україні? На що вона відповіла, що небезпека така є.

«Я вважаю, що небезпека цього є, але також думаю, що частина здоровомислячого суспільства знає ці небезпеки і намагається пригальмовувати», - резюмувала вона.  

Росія не відмовилася від тактики «холодомору»: про що говорили на прессніданку у Києві
Лариса Івшина відповідає на питання журналістів ВСН
 

Під час завершення зустрічі Ганна Гопко поділилася своїми думками щодо майбутнього України:

«Після перемоги на нас чекає держава вдячності. Сьогодні суспільство перебуває у великій дезорієнтації, люди не знають, яким буде кінцевий результат війни. Наше завдання - донести до всіх, хто захищає нашу країну, що після перемоги ми побудуємо державу, яка буде вдячною кожному воїну і кожному громадянину за їхню мужність і стійкість.

Ця держава вдячності буде втіленням нашої спільної мрії про краще майбутнє, де кожен матиме гідне життя і повагу», - підсумувала Ганна Гопко.

Читайте також:

 

 

   

 

 

 

Можливо зацікавить