«Коли хвилювалася - з рук капав піт, як березовий сік»: волинянці провели надскладну операцію, щоб подолати рідкісну недугу

«Коли хвилювалася - з рук капав піт, як березовий сік»: волинянці провели надскладну операцію, щоб подолати рідкісну недугу

В обласній дитячій лікарні «Охмадит» на Львівщині прооперували 13-річну Олександру з Волині. З трьох років дівчинка страждала від надмірного потовиділення кисть рук та стоп. Процес виділення поту із потових залоз був настільки сильний, що робити звичайні побутові справи Олександрі було дуже складно.

Про це розповідають на сторінці Львівської обласної дитячої лікарні «Охмадит».

«Ми в Луцьку обійшли всіх лікарів. Одні казали, що це з віком пройде. Інші, що це від нервів і прописували заспокійливе. Але це триває з дитинства і стає все гірше і гірше. Вона не могла в школі, навіть, ручку тримати, писати. Зошити заливало потом. Вона у нас ще й гімнастка. Не зручно тримати спортивні булави, мʼяч. Це дуже їй ускладнювало життя. Мені знайома порадила дитячу лікарню «Охматдит» у Львові. Ми приїхали на консультацію до дерматолога в поліклініку, який відповідно скерував до дитячого хірурга. І так ми опинилися тут - у лікарні. Ми дуже дякуємо лікарям за операцію. Дуже задоволені», - розповіла мама Олександри Юлія.

«У Олександри через надмірне потовиділення на руках і ногах були ерозії, некрози шкіри, шелушіння та глибокі тріщини. Такий випадок, щоб внаслідок гіпергідрозу був некроз досить рідко трапляється і ця пацієнтка саме така. Рідко таке буває», - розповів дитячий хірург Микола Микита.

Лікарі вирішили зробити Олександрі складну операцію - двобічну, торакоскопічну симпатектомію. Простими словами пересічення нервових закінчень, які і спричиняють дану патологію. Відтак, якщо немає спотвореного сигналу від нервів до судин - судини приходять у норму, спазму більше немає, вони розширюються та починають добре працювати. Ефект від такого втручання є стовідсотковим і одразу після операції.

«Гіпергідроз - це неконтрольований спазм периферичних судин, внаслідок порушення інервації. Відповідно, кінцівки надмірно холодніші. І незалежно чи жарка погода чи ні - відбувається надмірне потовиділення», - розповів дитячий хірург Микола Микита.

Команда лікарів, яка зробила дівчинці оперативне втручання: хірурги Микола Микита і Юлія Хомин, операційна медсестра Любов Горак, анестезіолог Марʼяна Собко. Також 13-річну пацієнтку консультували завідувач хірургічного відділення Олег Ленів та дитячий хірург Роман Ковальський.

При такому діагнозі можна робити багато процедур. Зокрема, найчастіше роблять ін'єкції ботоксу. Також є спеціальні дезодоранти із різними добавками, сухі антиперспіранти, які блокують потовиділення. Але це все дає тимчасовий ефект, може використовуватися, коли потовиділення не є настільки сильним.

«Коли хвилювалася - з рук капав піт, як березовий сік»: волинянці провели надскладну операцію, щоб подолати рідкісну недугу«Коли хвилювалася - з рук капав піт, як березовий сік»: волинянці провели надскладну операцію, щоб подолати рідкісну недугу«Коли хвилювалася - з рук капав піт, як березовий сік»: волинянці провели надскладну операцію, щоб подолати рідкісну недугу«Коли хвилювалася - з рук капав піт, як березовий сік»: волинянці провели надскладну операцію, щоб подолати рідкісну недугу«Коли хвилювалася - з рук капав піт, як березовий сік»: волинянці провели надскладну операцію, щоб подолати рідкісну недугу«Коли хвилювалася - з рук капав піт, як березовий сік»: волинянці провели надскладну операцію, щоб подолати рідкісну недугу

Читайте також: 

Можливо зацікавить