Коли і як висаджувати батат у відкритий ґрунт

Коли садити батат у відкритий ґрунт

Батат або солодку картоплю вирощують у всьому світі. Батат має нижчу калорійність, ніж картопля, а на смак нагадує солодкувату картоплю. В Україні цей овоч також можна вирощувати.

Вирощування батату має багато особливостей, - пише Флористікс.

Посів батату

Розмножують картоплю батат зазвичай пророщуванням бульб, оскільки в наших умовах рослина цвіте рідко і, отже, насіння не утворює. Однак можна придбати насіння батату в інтернет-магазині або в садовому павільйоні і, з огляду на теплолюбність культури й вегетаційний період її розвитку тривалістю від 90 до 180 днів, посіяти його не у відкритий ґрунт, а на розсаду. Тим паче що насіння батату має майже стовідсоткову прорісність.

Сіють батат у кінці січня або на початку лютого, але перед посівом насіння поміщають на добу в теплу воду, після чого знезаражують у розчині марганцівки або мідного купоросу. Після обробки насіння просушують.

Субстрат для вирощування розсади батату має бути родючим і пухким – наприклад, добре підійде для цієї мети ґрунтова суміш із перегною, дернової землі й піску в рівних частинах. Не використовуйте для посіву городню землю – в ній недостатньо поживних речовин, і вона може бути заражена яйцями комах і хвороботворними мікроорганізмами. Субстрат перед посівом насіння потрібно дезінфікувати прожарюванням у духовці чи прогріванням у мікрохвильовій печі.

Насіння батату заглиблюють у вологий субстрат на 1,5-2 см, після чого поверхню злегка ущільнюють і поливають. Потім посіви накривають плівкою або склом і утримують їх до появи сходів у добре освітленому та провітрюваному місці при температурі 18-20 ºC.

Догляд за розсадою батату

Вирощування батату в розсадний період вимагає передусім створення для сіянців оптимального температурного режиму в межах 20-30 ºC. Поливають розсаду батату регулярно, але помірно: рослина любить вологу, проте рідкого бруду в коренях не зносить. Для зволоження субстрату використовують відстояну упродовж доби воду кімнатної температури. Поливайте сіянці тільки тоді, коли просохне верхній шар субстрату. Приміщення слід регулярно провітрювати, однак не можна допускати виникнення протягів. Провітрювання найкраще здійснювати відразу після поливання.

Коли розсада батату сягне у висоту 15 см і на кожному сіянці сформується по 4-5 міжвузлів, можна братися до гартівних процедур, що мають на меті привчити рослини до впливу природних факторів. Розсаду слід щодня упродовж двох тижнів виносити на відкрите повітря. Спочатку ненадовго – на 20-30 хвилин, але поступово тривалість процедури збільшують доти, доки саджанці батату не зможуть перебувати на відкритому повітрі цілодобово.

Посадка батату у відкритий ґрунт

Коли садити батат у ґрунт

Висаджують розсаду батату на грядку, коли температура повітря міцно встановиться на позначці 20 ºC, а ґрунт прогріється до 15 ºC. Наприклад, в Україні, особливо в її південних районах, висаджувати сіянці на город можна вже в кінці квітня.

Батат найкраще росте на відкритих сонячних ділянках, захищених від сильного вітру. Оптимальний ґрунт для рослини – супіщаний або суглинний, з низькою кислотністю і високим умістом азоту, хоча батат може рости й на інших ґрунтах.

Ґрунт для батату

Ділянку під батат потрібно готувати ще з осені: землю перекопують на глибину 15-20 см з одночасним унесенням перегною, сульфату калію і суперфосфату. Кислі ґрунти за два тижні до внесення добрив вапнують. Навесні перед посадкою ґрунт на ділянці розпушують і збагачують аміачною селітрою.

Як садити батат у відкритий ґрунт

Сіянці висаджують у ямки завглибшки близько 15 см, викопані на відстані 40 см у ряду при міжряддях 70 см. Якщо ви висаджуєте сорт із довгим огудинням, то розміщуйте ямки за схемою 70х70 см, хоча при компактній посадці батату килим, що утвориться згодом із гички й листя, запобіжить занадто швидкому випаровуванню вологи. Сіянці заглиблюють так, щоб два нижні міжвузля опинилися під землею. Для успішного вкорінення з розсади видаляють майже всі листки, залишивши тільки 1-2 пари верхніх. Після посадки поверхню грядки ущільнюють, поливають, а кожен сіянець накривають скляною банкою або прозорою пластиковою пляшкою з обрізаною шийкою. Коли на сіянцях почне з'являтися нове листя, покриття знімають. 

Читайте також:

Можливо зацікавить