Як правильно підгортати картоплю, щоб отримати максимальний врожай

Як правильно підгортати картоплю, щоб отримати максимальний врожай

Картопля – другий хліб, овоч, без якого ми своє життя вже не уявляємо. Буквально в кожній страві є картопля в тому чи іншому вигляді і буквально на кожній ділянці сотка-інша під неї відведена. На жаль, далеко не всі знають, як правильно вирощувати картоплю, не в курсі про основні правила агротехніки цієї культури, тому і врожаї одержують деколи більш ніж скромні.

Чи потрібно підгортати картоплю - пояснює ТСН

Підгортати картоплю потрібно з багатьох причин. 

  • Підгортання збільшує кількість та розмір бульб. Метою підгортання є збільшення нижнього шару ґрунту, в якому зберігається волога. А збережена волога стабілізує температуру ґрунту. Тобто, чим товстіший шар ґрунту над кореневою системою, тим краще зберігається волога і менше коливається температура.
  • Підгортаючи, ми розпушуємо ґрунт, а це збагачує ґрунт киснем і сприяє нарощуванню бульб.
  • Картоплини, які визирають з-під землі, на світлі зеленіють і стають непридатними для вживання. Підгортання захищає від позеленіння бульби.
  • Шар ґрунту після підгортання також захищає бульби від грибкових захворювань.
  • Підгортання допомагає боротися з бур’янами.

Коли потрібно підгортати картоплю, перше підгортання 

Терміни підгортання картоплі залежать як від регіону, так і від погоди та сорту картоплі. 

Вперше підгортати картоплю потрібно, коли кущики картоплі досягнуть 7-10 см заввишки. Друге підгортання картоплі бажано провести через два тижні, у разі досягнення стеблами картоплі висоти 30 сантиметрів. Третє підгортання проводять ще через місяць. Завершити підгортання картоплі потрібно до початку цвітіння кущів. 

Як та чим підгортати картоплю

  • Підгортати картоплю краще по вологій землі після дощу або хоча б після поливу, оскільки після цього бічні пагони на яких утворюються бульби, будуть рости краще. Під час кожного підгортання на кущ підсипають 5-10 см ґрунту.
  • Більшість дачників по-старому підгортають картоплю вручну, наприклад, за допомогою звичайної сапи. Підгортати картоплю вручну можна звичайною лопатою, сапкою або мотикою. Процес цей є досить трудомістким.
  • Найдорожчий спосіб підгортання за допомогою культиватора. Це досить дорогий спосіб, крім того, використання мотоблока вимагає чіткого дотримання відстані між рядами картоплі і може травмувати коренеплоди.
  • Для підгортання можна використовувати ручний підгортач, на відміну від мотоблока, цей спосіб вийде значно дешевшим. 
  • Механічні та автоматичні культиватори також широко використовуються для  підгортання картоплі.
  • Підгортання картоплі плугом  є, напевно, найстарішим способом. Плуг можуть тягнути як люди, так і коні або мотоблок.

Читайте також:

Можливо зацікавить