Лікарка з Луцька розповіла про небезпеку гіпертонії і як від неї вберегтися

Лікарка з Луцька розповіла про небезпеку гіпертонії і як від неї вберегтися

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, кожен четвертий чоловік та кожна п’ята жінка у світі страждають на гіпертонію, або як всі звикли казати «мають підвищений артеріальний тиск». В Україні, за даними загальнонаціонального дослідження третина населення мала підвищений артеріальний тиск, гіпертензію або приймала препарати для зниження тиску.

До Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертонією Суспільне поспілкувалося з завідувачкою кардіологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Вікторією Мартинюк

Лікарка дала поради, на що звернути увагу людям та як правильно діяти при високому тиску.

Що таке артеріальна гіпертензія

Артеріальна гіпертензія — це хронічне захворювання, яке проявляється підвищенням артеріального тиску вище 140 на 90 мм рт. ст. Зі слів Вікторії Мартинюк, підвищений тиск — найрозповсюдженіше серцево-судинне захворювання і стосується 35 % дорослого населення.

«Серцево-судинні захворювання уже багато років поспіль займають перше місце в структурі загальної смертності. Артеріальна гіпертензія та атеросклероз – основні, головні чинники серцево-судинних подій. 40% пацієнтів не знають про те, що вони мають артеріальну гіпертензію. Лише 45% лікується з приводу артеріальної гіпертензії, і лише 14 % досягаються нормованого артеріального тиску», — зазначила завідувачка кардіологічного відділення.

Симптоми артеріальної гіпертензії

Зазвичай артеріальна гіпертензія минає на початках безсимптомно. 

«Недарма її називають «тихим убивцею», лише тоді, коли з’являються перші симптоми, а це говорить про те, що йде ураження органів – мішеней, зокрема судинок мозку, серця, очей і нирок», — говорить лікарка.

До основних проявів хвороби належать: головний біль, запаморочення, потемніння в очах, шум у вухах, задишка при ходьбі і набряки ніг.

Чому артеріальна гіпертензія небезпечна

«Артеріальна гіпертензія заводить каскад негативних реакцій в органах-мішенях, якщо цей каскад заводиться в судинах мозку, то енцефалопатія що прогресує приводить до інсульту, якщо цей каскад заводиться у судинах серця, то коронарний атеросклероз призводить до інфаркту міокарда», — перелічує Вікторія Мартинюк.

Також під «ударом» — нирки. Щорічно в Україні фіксується 50 тисяч інфарктів і 145 тисяч інсультів, додала лікарка.

Як уникнути ускладнень артеріальної гіпертензії:

  • уникати тютюнокуріння;
  • зменшити вживання алкоголю;
  • робити дозовані фізичні навантаження;
  • контролювати масу тіла;
  • дотримуватися дієти.

Лікування артеріальної гіпертензії

Зі слів завідувачки кардіологічного відділення, медикаментозне лікування артеріальної гіпертензії поділяється на дві основних групи. Перша група – це препарати, які пацієнти вживають постійно. Друга група – це протикризові препарати, які застосовують для зниження артеріального тиску.

«Лікування артеріальної гіпертензії не просте, — каже Вікторія Мартинюк. — За один візит пацієнта до лікаря визначити, яке має бути лікування звичайно складно, кожному пацієнту виводимо медикаментозний маршрут і пропонуємо зустрічатись на переоглядах через певний проміжок часу, для того, щоб бачити, чи схема лікування підходить».

Читайте також:

Можливо зацікавить