Чому пляж на Світязі відгородили парканом і ровами з водою: пояснення лісівників

Чому пляж на Світязі відгородили парканом і ровами з водою: пояснення лісівників

Мешканців села Світязь обурило те, як від них відгородили з усіх боків доступ до пляжу біля однойменної відпочинкової бази лісівників. Самі ж лісівники пояснили, чому встановили паркан і звідки на пляжі з’явилися ставок і рови з водою.

Про це пишуть Волинські новини з посиланням на сюжет ТРК «Аверс».

«Оце вони викопали рів завглибшки приблизно чотири метри, щоб ми не могли потрапити на територію сільського пляжу. Парканом загородили доступ з іншого боку, щоб ніхто не міг зайти», – розповів місцевий житель Павло Ганджала.

Мешканці села Світязь розповіли: рік тому прохід до озера, що пролягає через базу «Світязь», яка перебуває в розпорядженні ДП «Ліси України», закрили. Місяць тому з одного боку пляжу викопали рови з водою, а з другого встановили паркан, який закінчується аж в озері.

«Ми зараз боремося за цей пляж, щоб не було ланцюгової реакції. Тому що в них плани, як я бачу, тільки ростуть. Дорогу відгородили спочатку, а тепер і пляж забрали», – сказав Павло Ганджала.

Журналісти намагалися з’ясувати в лісівників, що відбувається з пляжем бази, але на місці нікого з керівників не застали, тому написали запит.

Відповідь не забарилася. Майже півтори сторінки філія «Любомльського лісгоспу» потратила на те, щоб переконати журналістів, що вони написали не інформаційний запит, а звернення громадян, бо ж «запит – це прохання надати інформацію, звернення – прохання вчинити певні дії».

Журналісти поцікавилися, на яких підставах на березі озера встановили паркан, навіщо на пляжі викопали ставок і рови з водою. 

Лісівники запевнили: до будівництва споруди стосунку не мають, а от паркан встановили, бо є землекористувачами.

«Виходячи з загальних понять Цивільного кодексу України та Земельного кодексу України, паркан можна віднести до споруд, які власник має право зводити на своїй земельній ділянці. Оскільки зведення паркану не є будівництвом у розумінні чинного законодавства, немає встановленого порядку на виконання цього виду робіт», – вказано у відповіді на інформаційний запит.

Також лісівники пояснили, звідки на прибережній смузі з’явилися рови та ями з водою: «З перших днів весни по цей час унаслідок природного повноводдя, яке розпочалося на озері Світязь та у результаті якого залило прибережні зони і затоплено значні ділянки суходолу, утворилося чимало ям, які заповнені водою та носять природний характер. Що, відповідно, може слугувати поясненням щодо наявності на території нерівних ділянок суші, заповнених водою».

Читайте також: 

Можливо зацікавить