Вишиванки, музичні інструменти і БДСМ аксесуари: Луцьк «засвітився» у популярному проєкті зірки «Орла і решки». Відео

Вишиванки, музичні інструменти і БДСМ аксесуари: Луцьк «засвітився» у популярному проєкті зірки «Орла і решки». Відео

У другому сезоні тревел-шоу «Крафтові мандри» Євген Синельников знайомив з талановитими майстрами з Луцька та їх унікальними виробами. 

Мандрівник показав традиційні музичні інструменти, автентичні вишиванки, speciality шоколад, свічкову майстерню, ювелірні вироби, аксесуари зі шкіри, вітраж та капюшони. Нагадаємо, у програмі показали лише маленьку частину крафтових виробників, відібрану командою шоу.

Першою зупинкою Євгена Синельникова у нашому місті стала свічкова майстерня Віктора, що у Луцькому замку. 

«В мене багато вдома свічок, але це - справжнє мистецтво. Їх і запалювати буде сумно», - зазначив Євген. 

Свічкар розповів замкову легенду, як почав робити свічки.

«Коли я народився, був дуже маленький, тільки навчився спинку тримати, мене посадили і сказали: Віктор, роби свічку. Я ще не вмів говорити. Не міг сказати: я не буду робити свічку. І я почав робити свічки», – розказав свічкар.

Також Віктор дав майстер-клас з виготовлення свічок. 

Наступною зупинкою тревел-шоу стара майстерня шоколаду сестер Олени та Олександри, які готують Bean-to-bar шоколад. Майстрині розповіли, що їхній шоколад є особливим, бо вони виготовляють його із теруарних какао-бобів, які ростуть в особливих географічних мікрокліматах і мають статус Fine Flavor Cocoa. Це особливе какао від дрібних фермерів, яке надалі вони самі обсмажують і обробляють. За словами сестер, вони купують какао там, де воно вирощується без особливих втручань у генетику у сортах. 

«Якщо взяти нашу лінійку чорного шоколаду, на яку ми орієнтуємося і яку ми пропагуємо, то в нас на шоколаді пише - Домінікана, Танзанія, Беліз, Мадагаскар. І коли ви коштуватимете класичний чорний шоколад - він увесь буде різний. Там лише два складових - какао-боби і трішки тростинного цукру», - зазначають дівчата. 

Вартість шоколаду - від 156 гривень за 50 г до 200 деякі. За словами дівчат, вони бачать зацікавленість їхнім продуктом і дуже цьому тішаться. 

Також Євген Синельников завітав до Дмитра, який виготовляє українські музичні інструменти. Зокрема майстер виготовляє такий музичний інструмент як Волинський ріжок. За словами Дмитра, на Волині багато очерету, з якого і виготовляють цей інструмент. 

«Працюю над реконструкцією гуслів зі Звенигорода Львівської області. Це єдині гуслі, які були знайдені на території України зберігся один верх. Хочу привести їх у гарний стан і щоб вони гарно грали», - розповів Дмитро. 

«На Волині були поширені трембіти - лігава або лігавка. Вони поширені на Волині і на Холмщині. Це пастуша труба щоб подавати сигнали. Поліський інструмент також є бекач. Це вільха, скручена у трубочку і з крушини», - зазначив майстер.

Деякі інструменти Дмитро виготовляє з Лесиного ясена.

«Я побачив у новинах, що він впав. Подумав, що треба зробити з нього дудки. Я поїхав на велосипеді з другом, ми взяли пару гілок. Ми зробили пару дудок і домовився із міською радою. Вони розподіляли по майстрах частини дерева і я взяв частину на інструменти. Вже зробив близько 70 сопілок, волинку, буде також скрипка. Але сопілки це основне, їх буде багато, людям як памʼять», - додав Дмитро.

Купують музичні інструменти музиканти та інколи на подарунки. Зараз майстер розповсюджує свою творчість. Середня ціна на маленькі дудки - 600 грн, більші викрутки 800, деякі по 1000. Лігавки майстер не часто робить, ціна на них 2-3 тисячі, залежно від матеріалу. 

Також знімальна група завітала до Аліни, яка виготовляє сучасні автентичні вишиванки. Колись бабуся чоловіка подарувала жінці вишиванку. У техніку Аліна закохалася відразу.

«Техніка передавалася з покоління у покоління. Бабусі від її мами, її мамі від її мами… Пройшов час, я захотіла червону сукню. Я прийшла до бабусі і вона запропонувала мене навчити цьому мистецтву», - розповідає Аліна. 

Перші замовлення жінка створювала лише для себе, для дітей, чоловіка, племінників. За словами жінки, вона не думала, що це перетвориться у бізнес. 

«Це давні техніки, ними мало хто працює. Соловʼїні вічка, курячий брід, настел по сітці, зерновий вивід, лиштва - це українські назви, які нам передалися від наших бабусь. З 2018 року я почала вчитися, потім вишивала рідним. Вишиванки пішли у люди і знайомі просили замовити. Досі не можу скласти ціну, вважаю, що це задешево для того, що я роблю», - зазначає майстриня. 

Чоловіча вишиванка коштує від 10 тисяч гривень, сукні від 15 тисяч гривень. Одну вишиванку майстриня зараз робить за місяць, каже, що замовників вистачає, на пів року вже усе розписано. 

Ювелір Тарас працює із різними металами. За його словами, він довго цим займається і в основному працює на замовлення. Створює не лише для людей, а й для рідного Луцька. Майстер захотів зробити шарми, які були б повʼязані з Україною, із Луцьком, тому почав виготовляти шарм із Вʼїзною вежею, УАЗом Волинянкою, браслет з кликуном. Також майстер виготовив каблучку з Україною. До Новорічних свят майстер планує зробити сніжну кулю з Вʼїзною вежею. 

Влад виготовляє вироби зі шкіри. Є два напрямки - гаманці, сумочки і аксесуари для БДСМ - маски, наручники. Хлопець почав із більш простіших виробів - гаманців, обкладинок, згодом почав розвиватися також в іншому напрямку. За його словами, аксесуари для БДСМ - дуже цікавий подарунок. Товар реалізовує у секс-шопах. 

Також ведучий завітав до Вадима, який займається художнім склом. 

«Основна складність вітражу у ціновій політиці, сам матеріал, з якого його роблять. Саме скло затратне у виготовленні і дуже складна технологія. Марки, які я використовую, приїжджають з-за океану, зі Штатів. Американський завод має запатентовані різновиди скла. В Україні були заводи радянського типу, вони вимовляли гутне, прозоре скло і вони у такому форматі жили до певного періоду. Далі заводи позакривалися.

Лучанка Настя робить капюшони. 

«Я собі придумала таке хобі, коли каталася на сноуборді і в мене була потреба в чомусь подібному як балаклава, але не такій, як звичайна. Тому я придумала робити м'якенькі капюшони, які налазять на шолом і можна одягнути під. Я зробила собі ц рудому кольорі і подумала, чому б людям таке не запропонувати. Моя мама все це вручну шиє. Я займаюся рештою. Бренд має назву «Клунок», - розповіла дівчина..

Читайте також:

Можливо зацікавить