Моляться за здоров'я живих та за упокій мертвих: священник з Волині розповів про сорокоуст

поминання

Священник з Волині Віктор Возняк розповів про сорокоуст. Це особливе церковне молитовне поминання християнина протягом сорока літургій. Церква молиться за здоров’я живих та за упокій померлих, тому що у Бога немає мертвих.

Тож, сорокоусти подають у храмах як за здоров’я живих, так і за упокій спочилих, написав настоятель парафії Святого Архистратига Михаїла міста Любомль у соціальній мережі «Facebook».

Далі - його пряма мова.

Чому саме сорок літургій триває таке особливе церковне поминання?

Число сорок – дуже знакове для церковної традиції, воно символізує собою досконалу повноту буття і дуже часто зустрічається у Священному Писанні. Сорок днів і сорок ночей тривав на землі потоп (Бут. 7: 17), після сорока днів Ной відчинив зроблене ним вікно ковчега і випустив ворона, щоби бачити, чи спала вода з землі (Бут. 8: 7), сорок років єврейський народ поневірявся в пустелі, пророк Мойсей сорок днів і сорок ночей провів на горі Синай, царі Давид і Соломон правили по сорок років, Спаситель після свого хрещення постував в пустелі сорок днів, а до свого Вознесіння Господь впродовж сорока днів являвся Своїм учням, навчаючи їх таїн Царства Божого. В Церкві Христовій був сприйнятий ще старозавітний звичай оплакувати померлих протягом сорока днів. Зазвичай, дитину хрестять після того, як їй виповнилося сорок днів…

Як і коли поминають тих, за кого подали сорокоуст?

У православних храмах за Божественною літургією, під час проскомидії (першої частини літургії), виймається часточка з просфори з поминанням імені живого або померлого (за кого замовлений сорокоуст). В кінці літургії з молитвою «Обмий, Господи, гріхи тих, що тут поминалися, Кров’ю Твоєю Чесною, молитвами святих Твоїх» священник опускає часточки в чашу з кров'ю Христовою. Таким чином відбувається поминання протягом сорока літургій.

Сорокоуст – це сорок днів?

Ні, це сорок літургій. Якщо в храмі звершується богослужіння щодня, то людину, за яку подали сорокоуст, будуть поминати на літургії протягом сорока днів. Але якщо, наприклад, літургію в храмі служать не щодня (як часто відбувається, наприклад, у сільських храмах), то сорок літургій можуть календарно розтягнутися на більше, аніж 40 днів. В монастирях богослужіння звершують щоденно. До того ж, варто враховувати й особливості церковного богослужбового року. Наприклад, під час Великого посту, Божественна літургія за чином святителя Іоана Золотоустого та Василія Великого, на яких відбувається поминання, звершується в суботу та неділю і великі свята.

Як правильно подати сорокоуст?

Можна звернутися до церковної лавки, продиктувати або записати у визначену книгу імена людей, за яких ви хочете подати сорокоуст (вказати у родовому відмінку ім'я, дане людині при хрещенні). В книзі вказується також певні дати, протягом яких людину будуть поминати за богослужінням. Зазвичай, подаючи сорокоуст, люди здійснюють пожертви на храмові потреби.

Молитва за своїх ближніх – це особливий вияв нашої любові, турботи і пам’яті.

Не забувайте, життя християнина не є і не може бути обмежене подачею записок про здоров'я та упокій, важливо приходити на служби в храм самим, разом з усією церквою молитися за церковним богослужінням про дорогих і близьких Вам людей, сповідатись і Причащатись, а також не залишати домашньої молитви про них. Якщо ви просите про молитву за себе і своїх близьких, треба розділяти і доповнювати її, брати участь в цій молитві.

Читайте також:

Можливо зацікавить