На Волинь йдуть заморозки: як захистити розсаду

Як захистити рослини від заморозків навесні

Погода у квітні дуже непередбачувана і синоптики попередили, що через декілька днів на Волинь прийдуть весняні заморозки. Часом вони бувають досить сильними, тому навесні дачники та городники повинні бути готові до того, що прийдеться захищати майбутній врожай.

Про те, як це краще зробити, - пише GreenPost з посиланням на Всезнайко.

Деякі культури можуть витримати зниження температури до -1-7 °С (петрушка, морква, селера, кріп, шпинат, цибуля). Але такі теплолюбні овочі, як огірки, кабачки, гарбуз, які ростуть близько до поверхні землі, дуже швидко реагують на температуру -1-2 °С. Також небезпечні весняні похолодання для незагартованих або погано укорінених томатів, перців і баклажанів. Незначне зниження температури рослини може і не погубити, але надалі вони будуть відставати в рості і плодоношення у них затримається на 2-3 тижні.

З уроків ботаніки у школі всі знають, що будь-яка рослина складається з клітин. У клітинах міститься клітинний сік, який, як будь-яка інша рідина, при температурі від 0 °С і нижче кристалізується, тобто замерзає. Замерзлий клітинний сік за рахунок кристалів, що утворюються всередині клітини, розриває тоненькі мікрокристалічні оболонки клітини. Тургор (тиск, яке є всередині клітини) порушується — листочки знічуються, опадають униз, і ми бачимо вбиту морозом рослину.

Який укривний матеріал рятує розсаду від похолодань у відкритому ґрунті в травні-червні

Орієнтуватися тільки на прогноз погоди, коли у вас на грядках ростуть теплолюбні рослини, не варто. Якщо ви все-таки дотримуєтеся прогнозу, то дивіться його в кількох джерелах. Причому прогноз зазвичай дається по регіону, а не з конкретного дачній ділянці. Буває так, що на сусідній ділянці все померзло, а на вашій ні. Багато що залежить від рельєфу місцевості, місцезнаходження дільниці в низині чи поруч із водоймою тощо. В будь-якому випадку орієнтуйтеся на власний досвід, а також на народні прикмети — вони рідко кого підводять.

Якщо ввечері в травні-червні стовпчик термометра опускається до +1-2 °С, цілком можливо, що вночі температура опуститься ще нижче.

Стихлий вітер, затишшя, відсутність на небі хмар і припинення опадів говорить про те, що скоро похолодає.

Починає цвісти черемха — завжди на похолодання.

Якщо ви спостерігаєте щось із цих прикмет, це сигнал про те, що треба іти на город і зробити щось для захисту посадок. Мабуть, найвірнішим рішенням буде укриття посадок.

Укривний матеріал. На грядки з теплолюбними культурами, як кабачки, гарбузи, патисони, помідори і т. д., ставляться дуги, які зверху закривають спанбондом. За його відсутності дуги прикривають звичайними простирадлами, половиками.

Укриття пляшками. Якщо розсада невелика, то кожну рослину прикривають пластиковими пляшками, перевернутими відрами, мішками з крафт-паперу.

Підгортання. Цей спосіб більше підходить для картоплі. Оскільки до цього часу вона тільки сходить, невеликі сходи підгортають, тобто повністю рослину заривають землею. Так молоденьке бадилля у картоплі не замерзне, а в міру зростання зелень знову проб’ється назовні.

Як захистити рослини від заморозків поливом

Захистити рослини від майбутніх заморозків можна шляхом поливу (дощування). Полив проводиться ввечері, пара, що утворюється в міру випаровування води, захищатиме рослини від низької температури. Водяна пара має більшу теплоємність і не пропускає до землі потоки холодного повітря, а рослини безболісно знесуть короткочасні низькі температури.

З цією метою на поливальний шланг надівається дрібний розпилювач. Вода з нього має випливати дрібними краплями. Полийте рослини повністю зверху, а також полийте їх під корінь. Способом дощування можна захистити рослини в теплиці, чагарники і невеликі дерева до -5 °С, але тільки в безвітряну погоду.

Як уберегти рослини від весняних заморозків димом

Задимлення також вважається досить ефективним методом і застосовується не тільки в теплицях, а й для захисту кущів і плодових дерев.

У теплиці зазвичай використовують для задимлення тютюнову шашку — вона не небезпечна ні для рослин, ні для металевих конструкцій теплиці. Шашку поміщають в металеве відро і підпалюють ближче до ночі, коли з’являється ймовірність заморожування. І залишають її горіти аж до самого ранку.

Для захисту плодових дерев і чагарників у період, коли вони починають цвісти, влаштовують задимлення, розвівши поруч із кущами чи під деревами вогнище. Як паливо використовують вологі тирсу, солому, опале торішнє листя, картоплиння тощо. Головна умова: необхідно, щоб вогнище не горіло, а повільно тліло, виділяючи при цьому велику кількість диму. Одного вогнища розміром 1-1,5 м і заввишки до 1 м вистачить для задимлення 1 сотки землі.

Вогнище підпалюють також ближче до ночі, коли температура повітря опускається до нульової позначки. І горіння його має тривати аж до ранку, вкриваючи густим димом усю ділянку.

Незважаючи на простоту, цей спосіб має недоліки.

Багаття розводять тільки в безвітряну погоду, в іншому разі це може привести до пожежі.

З іншого боку, для підтримки горіння необхідний невеликий вітерець, інакше багаття згасне чи дим просто буде йти в небо.

При спалюванні рослинних залишків завжди наявний специфічний запах.

Читайте також:

Можливо зацікавить