Осінній десерт: рецепт шоколадного брауні з яблуками, який підкорює ароматом

Осінь — найкраща пора для експериментів із десертами, особливо коли на кухні пахне яблуками й шоколадом. Цей брауні — саме така осіння історія: соковитий, ніжний і трохи корисніший за звичний, адже в його основі — яблука замість частини масла та цукру. Ідеальне поєднання користі, аромату та насолоди в кожному шматочку.
Рецептом поділився відомий шеф-кухар Євген Клопотенко.
Поради з приготування тіста
Щоб яблука легше збивалися у блендері, оберайте соковиті сорти, наприклад, «Симиренко» або «Голден». Якщо яблука дуже тверді, можна спочатку злегка припустити їх на сковороді з ложкою води. Раптом у вас немає блендера, просто натріть фрукти на маленьку тертку. Темний шоколад краще брати з вмістом какао не менше 70%.
Саме він підсилює шоколадний смак брауні. Втім, ви можете просто замінити шоколад на додаткові 2 ст. л. какао. Щоб тісто було однорідним, додавайте сухі інгредієнти поступово, постійно перемішуючи масу. За бажанням у тісто також можна додати трохи родзинок або горіхів. Вони зроблять текстуру брауні цікавішою.
Випікання та подача брауні
Форму для випікання важливо змастити маслом і присипати борошном. Вийде французька сорочка, що допоможе брауні не прилипнути й легко відійти від стінок форми після охолодження. Перевіряйте готовність після 40 хвилин випікання: середина має залишитися трохи вологою, як у класичних рецептах брауні. Після випікання дайте брауні повністю охолонути у формі та стабілізуватися, щоб він не розламався під час нарізання. Для подачі можна присипати брауні зверху цукровою пудрою, какао, подрібненими горіхами або полити солоною карамеллю. Також такий брауні смачно подавати з кулькою ванільного морозива.
Як приготувати брауні з яблук
Інгредієнти
- 700 г яблук
- 4 яйця
- 3 ст. л. цукру
- 10 г ванільного цукру
- 30 г масла
- 2 ст. л. борошна
- 1 ст. л. какао
- 1 ч. л. розпушувача
- дрібка солі
- 85 г темного шоколаду
- масло для змащування форми
- борошно для підготовки форми (французька сорочка)
Покроковий рецепт
Почистьте 700 г яблук та видаліть серцевину, поріжте кубиком. Викладіть яблука у блендер з чашею, додайте 4 яйця, 3 ст. л. цукру, 10 г ванільного цукру та 30 г розтопленого масла. Збийте масу до однорідності.
Перелийте отриману масу у миску, додайте 2 ст. л. просіяного борошна, 1 ст. л. какао, 1 ч. л. розпушувача, дрібку солі. Добре перемішайте. Розтопіть на водяній бані 85 г темного шоколаду та вмішайте його у тісто. Маса має бути однорідною.
Підготуйте керамічну форму для випікання розміром 21х12 см. Змастіть її маслом та присипте борошном, щоб вийшла французька сорочка. Викладіть тісто у форму та рівномірно розподіліть його. Випікайте брауні у заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці протягом 40-45 хвилин. Перед подачею дайте брауні охолонути у формі.
Читайте також:
- Осінній шматочок тепла: рецепт ароматного яблучного пирога з корицею
- Чому кури перестають нестися: головні причини та поради, як підвищити несучість
- Домашній мармелад з гарбуза та яблук без цукру: смачний і корисний десерт осені