Осінній десерт: рецепт шоколадного брауні з яблуками, який підкорює ароматом

Осінній десерт: рецепт шоколадного брауні з яблуками, який підкорює ароматом

Осінь — найкраща пора для експериментів із десертами, особливо коли на кухні пахне яблуками й шоколадом. Цей брауні — саме така осіння історія: соковитий, ніжний і трохи корисніший за звичний, адже в його основі — яблука замість частини масла та цукру. Ідеальне поєднання користі, аромату та насолоди в кожному шматочку.

Рецептом поділився відомий шеф-кухар Євген Клопотенко.

Поради з приготування тіста

Щоб яблука легше збивалися у блендері, оберайте соковиті сорти, наприклад, «Симиренко» або «Голден». Якщо яблука дуже тверді, можна спочатку злегка припустити їх на сковороді з ложкою води. Раптом у вас немає блендера, просто натріть фрукти на маленьку тертку. Темний шоколад краще брати з вмістом какао не менше 70%.

Саме він підсилює шоколадний смак брауні. Втім, ви можете просто замінити шоколад на додаткові 2 ст. л. какао. Щоб тісто було однорідним, додавайте сухі інгредієнти поступово, постійно перемішуючи масу. За бажанням у тісто також можна додати трохи родзинок або горіхів. Вони зроблять текстуру брауні цікавішою.

Випікання та подача брауні

Форму для випікання важливо змастити маслом і присипати борошном. Вийде французька сорочка, що допоможе брауні не прилипнути й легко відійти від стінок форми після охолодження. Перевіряйте готовність після 40 хвилин випікання: середина має залишитися трохи вологою, як у класичних рецептах брауні. Після випікання дайте брауні повністю охолонути у формі та стабілізуватися, щоб він не розламався під час нарізання. Для подачі можна присипати брауні зверху цукровою пудрою, какао, подрібненими горіхами або полити солоною карамеллю. Також такий брауні смачно подавати з кулькою ванільного морозива.

Як приготувати брауні з яблук

Інгредієнти

  • 700 г яблук
  • 4 яйця
  • 3 ст. л. цукру
  • 10 г ванільного цукру
  • 30 г масла
  • 2 ст. л. борошна
  • 1 ст. л. какао
  • 1 ч. л. розпушувача
  • дрібка солі
  • 85 г темного шоколаду
  • масло для змащування форми
  • борошно для підготовки форми (французька сорочка)

Покроковий рецепт

Почистьте 700 г яблук та видаліть серцевину, поріжте кубиком. Викладіть яблука у блендер з чашею, додайте 4 яйця, 3 ст. л. цукру, 10 г ванільного цукру та 30 г розтопленого масла. Збийте масу до однорідності.

Перелийте отриману масу у миску, додайте 2 ст. л. просіяного борошна, 1 ст. л. какао, 1 ч. л. розпушувача, дрібку солі. Добре перемішайте. Розтопіть на водяній бані 85 г темного шоколаду та вмішайте його у тісто. Маса має бути однорідною.

Підготуйте керамічну форму для випікання розміром 21х12 см. Змастіть її маслом та присипте борошном, щоб вийшла французька сорочка. Викладіть тісто у форму та рівномірно розподіліть його. Випікайте брауні у заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці протягом 40-45 хвилин. Перед подачею дайте брауні охолонути у формі. 

Читайте також:

Можливо зацікавить