У село на Волині збирати лохину з'їжджаються сотні людей: як вродила і скільки платять. Відео

У село на Волині збирати лохину з'їжджаються сотні людей: як вродила і скільки платять. Відео

У селі під Шацьком збирають лохину уже декілька років поспіль. Саме у цю пору туди з'їжджаються сотні жителів Волинського Полісся. Приїздять туди машинами, автобусами, роверами і навіть кіньми - усе, аби заробити.

Як цьогоріч вродила лохина, чи всі зможуть заробити, і, найголовніше, скільки платять за кілограм, - розповіли у сюжеті 12 каналу.

Село Положеве під Шацьком - 230 гектарів, 384 тисячі кущів лохини, біля яких за день-другий трудитимуться сотні людей.

«Людина збирає, вона має електронну карточку свою, кошти за кілограм падають на електронну карточку. Вона може працювати з 8 до 8, вона може працювати з 8 до 6, кому як комфортно працювати», - каже власник, управляючий партнер В'ячеслав Богдан.

Про поля лохини, на яких влітку можна достойно заробити, на Волинському Поліссі знають усі. Робота нелегка, однак, куди простіше, ніж трускавки в Польщі. А головне - вдома, виїжджати з України, покидати сім'ї заради заробітку не треба, та й працювати тут можна всім гуртом. За кілограм зібраної ягоди тут платять 16 грн. Сезон збору 2,5 місяці.

«Вони гарно заробляють. Вони сьогодні можуть набрати і 100 кг, і 110 одна. Втрьох вони можуть набрати 300 кг, помножити на 16 грн - це той сімейний бюджет, який має поступити в ту чи іншу сім'ю», - зазначає В'ячеслав Богдан.

Усі ці поля належать підприємству «Волинська ягідка». Лохину тут почали вирощувати в 2018 році. Спершу засадили 85 гектарів, через рік додали ще 85, згодом ще 75. Нині усі 230 гектарів землі під Шацьком засаджені кущами ранніх, середніх і пізніх сортів лохини.

«З ранніх - це «Дюк», «Река». Середні сорти в нас «Торо», «Blue Gold», середні пізні, я б його назвав би, це «Нельсон». В нас один-єдиний пізній сорт - це «Еліот», - каже власник.

Якщо ви думаєте, що посадивши саджанець ви відразу отримаєте врожай, то помиляєтеся - кожен кущ потребує ретельного догляду, а їх тут 384 тисячі.

«З жовтня у нас починається обрізка, підрізка, ремонти, підсаджування. З січня ми вже ріжемо 4 місяці - це 50-60, до 100 людей постійно у нас робочі сили», - наголошує В'ячеслав Богдан.

Лохина - рослина вибаглива, вимагає цілодобового поливу. Влітку на гектар витрачають 10-15 кубів води. На один кущ - 2-3 л за добу. Полив тут проводять трьома шляхами - з власних водонакопичувальних басейнів, використовують дощові води, і мають дозвіл на спецводокористування - забір поверхневих вод з річки Прип'ять.

«З оцих водонакопичуваних басейнів через систему фільтрації, насосну станцію, вона потрапляє в поле. Система автоматична, тобто включення-виключення відбувається автоматично. Контроль також, є можливість проконтролювати віддалено систему, є можливість проконтролювати її зсередини, дозування добрив відбувається теж автоматично. Тобто максимально зменшений людський фактор і збільшена точність подачі оцих всіх елементів», - наголосив заступник директора Сергій Маїло. 

Аби кущі добре плодоносили влітку, на плантацію запускають закордонних джмелів. Волинські бджоли чутливі до погодних умов, тому разом з ними працюють голландські «колеги».

«Вони працюють набагато краще в цей період цвітіння. Ну і відповідно збільшують процес запилення, хоча вважається, що лохина самозапильна, але з досвіду врожайність збільшується орієнтовано на 20-30%, якщо використовувати джмелі», - говорить Сергій Маїло.

Та запилений цвіт не означає, що врожай буде. Практично щороку навесні, коли лохина саме цвіте, на Волині починаються травневі заморозки. Цьогоріч на цій плантації тривала тридцятиденна боротьба за врожай, приблизно 20% не вдалося врятувати.

Нині лохина ще зелена, якщо буде погода, за 3 дні, максимум тиждень, почнеться збір ранніх сортів. До того часу якраз добудують холодильник. Досі лохину зберігали на 450 квадратах. Цьогоріч вирішили добудувати ще три камери - дві для охолодження і одну для зберігання. Це ще плюс 330 квадратів.

«Ягода заходить туди більше 25° температура з поля, ми зразу її охолоджуємо +3-4°, залежно, куди ягода йде. Вона охолоджується протягом двох годин, дивлячись, яка температура на вулиці, дивлячись, яка температура ягід. Після 2,5 годин охолодження ми її переганяємо в іншу камеру, де вона зберігається  5-7° зберігання там», - розповів В'ячеслав Богдан.

Тоді лохина потрапляє в сортувальну камеру. Сюди - окремий вхід.

«Тут стоять сортувальна машина і ми сортуємо вже в лоточки, в ящики, в кілограми, палітуємо, під'їжджає фура - відправляємо зразу на фуру. Скрізь температура +5°», - каже власник.

90% всього врожаю цьогоріч відправлять за кордон. Решту Волинської лохини забронювала найбільша українська мережа супермаркетів АТБ. Раніше «Волинська ягідка» постачала свою лохину в Харків, Одесу, Миколаїв і Запоріжжя, але через постійні атаки ворога, за словами В'ячеслава Богдана, доставити туди ягоди сьогодні практично нереально.

У «Волинській ягідці» бояться за свій врожай - щоденні відключення світла ставлять увесь бізнес під загрозу, адже система поливу, внесення добрив у холодильні камери - усе працює на електриці. Нині підприємство має генератори, яких на 2-3 години відключень вистачає. Якщо світло вимикатимуть надовше, усі 384 тисячі кущів лохини під загрозою.

Читайте також:

Можливо зацікавить