Смак із бабусиної кухні: волинянка розповіла, як готувати справжні манники

Смак із бабусиної кухні: волинянка розповіла, як готувати справжні манники

Традиційну страву Шацької громади - манники, які поколіннями готують місцеві господині, - офіційно внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини Волині, а майстриня Оксана Яцик поділилася родинним рецептом їх приготування.

Про це пише Суспільне.

Смак із бабусиної кухні: волинянка розповіла, як готувати справжні манники
Господиня в процесі приготування страви. Суспільне Луцьк

«Можна сказати, що і світязький пончик, і манники — це є гастроспадщина і візитівка нашого Шацького краю. Чому саме манниками називаються? Тому що манна крупа є основний інгредієнт», — сказала волинянка.

Смак із бабусиної кухні: волинянка розповіла, як готувати справжні манники
Волинська господиня Оксана Яцик. Суспільне Луцьк

За словами господині, робити манники її навчила мама.

«Манники є легкі у приготуванні, до них входять манка та сир, — каже Оксана Яцик. — Особисто я не є з Шацького краю, але я вмію їх готувати. В мене манники асоціюються з бабусиними рецептами та сімейними, затишними посиденьками».

Смак із бабусиної кухні: волинянка розповіла, як готувати справжні манники
Основні інгредієнти, які потрібні для приготування манників. Суспільне Луцьк

Для приготування манників спочатку треба зварити манну кашу. На півлітри молока жінка дає 6 столових ложок манки.

«Манку до молока потрібно легенько додавати, щоб не було грудочок. Манна каша має бути дуже густа, тому що вона буде слугувати як тісто, з якого робитимемо пиріжки, а сир додається як начинка», — говорить Оксана Яцик.

Смак із бабусиної кухні: волинянка розповіла, як готувати справжні манники
Варена манна каша, з якої формуватимуть манники. Суспільне Луцьк

За словами господині, на порцію потрібно півлітри молока, 6 столових ложок манної крупи, сир, цукор, ванільний цукор, дрібка солі до манки, три яйця та борошно.

«Манники треба готувати, саме коли манка є гарячою. Тому в цій справі немає коли гав ловити. Руки мають швиденько бігати. Манники — це солодка страва, і треба оперативно все робити», — каже жінка.

Смак із бабусиної кухні: волинянка розповіла, як готувати справжні манники
Манники обсмажують на олії. Суспільне Луцьк

Для начинки до потрібно сиру додати цукор на смак, ванільний цукор та жовток. Далі до манки всередину кладеться готовий сир, заліплюється як пиріжок.

Готові сформовані манники обвалюють у збитих яйцях і обсмажують на розігрітій олії до золотистої скоринки.

Смак із бабусиної кухні: волинянка розповіла, як готувати справжні манники
Манники смажаться на пательні. Суспільне Луцьк

«Манники – це не лише корисна та смачна страва, це наш етнокулінарний скарб. Коли в наших оселях буде панувати запашний аромат манників, буде й зберігатися традиція нашого Шацького краю», — говорить Оксана Яцик.

Смак із бабусиної кухні: волинянка розповіла, як готувати справжні манники
Манники. Суспільне Луцьк

Готові гарячі манники подаються зі сметаною, варенням або ягодами.

Читайте також:

Можливо зацікавить