Смак із бабусиної кухні: волинянка розповіла, як готувати справжні манники
Традиційну страву Шацької громади - манники, які поколіннями готують місцеві господині, - офіційно внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини Волині, а майстриня Оксана Яцик поділилася родинним рецептом їх приготування.
Про це пише Суспільне.
«Можна сказати, що і світязький пончик, і манники — це є гастроспадщина і візитівка нашого Шацького краю. Чому саме манниками називаються? Тому що манна крупа є основний інгредієнт», — сказала волинянка.
За словами господині, робити манники її навчила мама.
«Манники є легкі у приготуванні, до них входять манка та сир, — каже Оксана Яцик. — Особисто я не є з Шацького краю, але я вмію їх готувати. В мене манники асоціюються з бабусиними рецептами та сімейними, затишними посиденьками».
Для приготування манників спочатку треба зварити манну кашу. На півлітри молока жінка дає 6 столових ложок манки.
«Манку до молока потрібно легенько додавати, щоб не було грудочок. Манна каша має бути дуже густа, тому що вона буде слугувати як тісто, з якого робитимемо пиріжки, а сир додається як начинка», — говорить Оксана Яцик.
За словами господині, на порцію потрібно півлітри молока, 6 столових ложок манної крупи, сир, цукор, ванільний цукор, дрібка солі до манки, три яйця та борошно.
«Манники треба готувати, саме коли манка є гарячою. Тому в цій справі немає коли гав ловити. Руки мають швиденько бігати. Манники — це солодка страва, і треба оперативно все робити», — каже жінка.
Для начинки до потрібно сиру додати цукор на смак, ванільний цукор та жовток. Далі до манки всередину кладеться готовий сир, заліплюється як пиріжок.
Готові сформовані манники обвалюють у збитих яйцях і обсмажують на розігрітій олії до золотистої скоринки.
«Манники – це не лише корисна та смачна страва, це наш етнокулінарний скарб. Коли в наших оселях буде панувати запашний аромат манників, буде й зберігатися традиція нашого Шацького краю», — говорить Оксана Яцик.
Готові гарячі манники подаються зі сметаною, варенням або ягодами.
Читайте також:
- Рецепти найсмачніших пляцків без складнощів: будете пекти на кожне свято
- Маринад, який підходить для всіх грибів: універсальний рецепт на зиму
- Насипний яблучний пиріг «Три склянки»: найпростіший десерт, який підкорив соцмережі