«Не дамо корупції в жертву»: школярі ліцею на Волині випустили ролик, щоб зберегти «Старовижівський Буковель»

«Не дамо корупції в жертву»: школярі ліцею на Волині випустили ролик, щоб зберегти «Старовижівський Буковель»

Школярі Смолярівського ліцею на Волині запустили відеоролик, яким намагаються привернути увагу до загрози знищення зоологічного заказника «Смолярівський», який місцеві охрестили «Старовижівським Буковелем», та надати розголосу ситуації.

Такою стала реакція місцевих мешканців на новину, що новоствореній львівській фірмі за чотири з лишком мільйона гривень дісталося 160 гектарів заказника, у якому вони планують нібито видобувати пісок. Діти кажуть: лісу знищити не дадуть і закликають долучатися до відстоювання заказника всіх небайдужих, пишуть Волинські новини з посиланням на сюжет ТРК «Аверс».

«Семенову гору не дамо продати, не дамо ми рубать ліс і пісок копати. Семенову гору не дозволим здерти, не дамо наш «Буковель» корупції в жертву», – такими словами учні Смолярівського ліцею вирішили привернути увагу громадськості до новини, яка нещодавно сколихнула Старовижівщину й не тільки.

Майже 160 гектарів лісів краю стараннями Держслужби з геології і надр з аукціону надали львівській фірмі, яка існує лише кілька місяців. Зоологічний заказник дістався їм усього за 4 мільйони 240 тисяч гривень на 20 років. Не стало на заваді й те, що ділянка перебуває під охороною Закону України «Про природно-заповідний фонд».

«Ця пам’ятка археології є унікальною та має виключну наукову цінність. Урочище «Семенова гора» – об’єкт культурної спадщини. Пам’ятка археології «Галина Воля-1» перебуває під охороною відповідно до положень Закону України «Про охорону культурної спадщини». Крім того, зазначене родовище розташоване на території зоологічного заказника «Смолярівський», територія якого охороняється відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» на якому розміщено 159 га лісових насаджень», – зазначає Старовижівська селищна рада.

Аукрціон викрало ТОВ «Сандекс», яке прописане у Львові. Директор фірми – Яриш Ігор Ярославович. Раніше в чоловіка була громадська організація «Антикорупційний рух». Він розповів журналістам, що взяв ділянку видобувати пісок. Мовляв, про те, що там знаходиться урочище «Семенова гора», і що ці землі, де він планує копати, знаходяться на території зоологічного заказника, – не знав. Втім, коли журналісти почали розпитувати детальніше за ділянку – навіть не захотів говорити.

«Ви конкретно на цю територію, чи ви просто подавали заявку? Як це було? Скажіть, бо я не розумію до кінця в цій процедурі», – запитує журналістка.

«Давайте почнемо з того, що ви телефонуєте з якогось номера, і я не знаю, хто ви, і чи насправді ви та людина, котрою представились. Тому мені з вами не цікаво розмовляти», – відповів чоловік, який представився Ігорем Яришем.

Місцеві обурені, що цей аукціон провели без їхнього відома, буквально в них за спиною. Підозрюють, що під покладами дешевих порід може бути бурштин. Нічого не знали про таку оборудку і волинські лісівники.

«До філії Ковельське лісове господарство ніяких звернень щодо погодження меж чи надання спеціального дозволу, і також до Поліського лісового офісу нічого не надходило. Станом на сьогодні, вивчивши всі матеріали, можемо сказати одне, що межі спецдозволу накладаються на площі держлісфонду, а саме Дубечнівське лісництво площею 150 гектарів. Відноситься до природно-заповідного фонду – загальнозоологічного заказника «Смолярівський», – розповів провідний інженер Поліського лісового офісу Іван Свиридюк.

Лісівники запевнили, що зі свого боку жодних дозволів не дадуть, бо ж видобуток піску в зоологічному заказнику незаконний. Не дозволять перерити лісу й місцеві мешканці. Колектив школи, включно з учнями та батьківським колективом у цьому питанні одностайні.

«Виступаємо за збереження мальовничих краєвидів Старовижівщини – Семенової гори. Усі занепокоєні новиною про аукціон-продаж цього унікального урочища. Ми підтримуємо громадську думку про збереження родзинки нашого краю. Не дамо знищити перлину Старовижівської громади», – розповідає у відео місцева мешканка.

Школярі в ролику наголошують на тому, що це не просто ділянка засаджена деревами, а геологічний заказник, який має археологічну цінність. Тому подібні роботи (чи то буде видобуток піску, чи навіть золота або діамантів) – заборонені законом.

Читайте також: 

Можливо зацікавить

«Хлопці злякалися і не хочуть говорити»: чому на Волині військові обстріляли авто цивільних. Відео
відео

«Хлопці злякалися і не хочуть говорити»: чому на Волині військові обстріляли авто цивільних. Відео

На березі річки правоохоронці затримали волинянина з обрізом

На березі річки правоохоронці затримали волинянина з обрізом

поховання військового
відео
фото

Довгий час вважався зниклим безвісти: на Волині попрощались із Героєм Максимом Турецьким

Загинув у серпні 2022 року: на Волинь повертається Герой Максим Турецький

Загинув у серпні 2022 року: на Волинь повертається Герой Максим Турецький

Будівництво храму варення
відео

На Волині священник продає варення для того, щоб побудувати храм

«Треба любити»: подружжя з Волині, яке разом понад півстоліття, назвало свій секрет сімейного щастя

«Треба любити»: подружжя з Волині, яке разом понад півстоліття, назвало свій секрет сімейного щастя

На Волині сотні людей прийшли на похорон Героя Миколи Сливки
фото

Сиротами залишилося п’ятеро дітей: на Волині сотні людей попрощалися із Героєм Миколою Сливкою. Фото

Війна забрала життя захисника з Волині Миколи Сливки

Війна забрала життя захисника з Волині Миколи Сливки

ПЦУ УПЦ МП

Колишній настоятель не пускав до церкви: релігійна громада на Волині після переходу до ПЦУ відновлює храм