«Не існує демобілізації під час війни»: Зеленський відверто висловився про мобілізацію

Володимир Зеленський, демобілізація, мобілізація, війна в Україні

Мобілізація в Україні продовжується постійно. В законодавстві немає конкретного механізму демобілізації під час війни, адже на це ніхто не розраховував.

Таку заяву зробив президент Зеленський в інтервʼю Le Monde та BFM TV.

«Мені здається, що дуже багато дезінформації щодо мобілізації в Україні. Мобілізація в Україні була з самого початку війни і вона продовжується кожні кілька місяців, Це іде пролонгація відповідного рішення в парламенті згідно з нашим законодавством», - заявив президент.

Зеленський наголосив, що в Україні мобілізація ніколи не зупинялася, а продовжувалась. Водночас президент визнав, що проведення мобілізації в країні не ідеальне.

 «Це не питання цього року або минулого. Це питання з початку війни. Чи вона ідеальна? Ні. Це не ідеальне законодавство, тому що це законодавство мирного часу. Коли ти знаходишся в війні, ти приходиш до деяких деталей більш практичних», - наголосив він.

За його словами, зміни до закону про мобілізацію вже пройшли перше читання у парламенті. Проте серед парламентарів ведуться дебати стосовно питань ротації та відпусток для військовослужбовців.

«Вони сперечаються про коли можна звільняти хлопців, коли ні, кого з них можна тощо. У звичайному законодавстві не існує демобілізації під час війни. На це ніхто не розраховував. Тому є різні питання: щодо ротації, відпусток», - зазначив Зеленський.

Глава держави зазначив, що українські військові хочуть знати, що можна удосконалити в законі про мобілізацію. Натомість парламентарі хочуть побачити, які будуть наслідки для суспільства.

«Тому це питання виключно парламенту на сьогодні і їх дебатів, коли вони закінчаться в комітетах ВР, тоді будуть голосуватись, але всі ці дебати не зупиняли і не продовжували мобілізацію, вона йде своїм чином», - додав Зеленський.

 Відповідаючи на питання про масивну мобілізацію цього року, президент підкреслив, що у Генштабі є певні мобілізаційні кроки.

«Є відповідна кількість людей, яка мобілізується щомісячно і щоквартально. І ці цифри всі є в Генштабі, і вони йдуть так, як і йшли», - сказав він.

Читайте також:

  • Зеленський вручив сертифікат на житло рідним Героя України Сергія Сучкова з Волині

Можливо зацікавить