Отримали УБД: які пільги доступні та як їх оформити

Отримали УБД: які пільги доступні та як їх оформити

Статус учасника бойових дій (УБД) відкриває доступ до ряду державних пільг і гарантій. Проте, отримання посвідчення – це лише перший крок, і для реалізації прав і переваг часто потрібні подальші дії.

Про це йдеться у матеріалі АрміяInform.

Комуналка

Згідно із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального статусу» учасники бойових дій мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг:

  • 75% знижка на квартплату та комунальні послуги для УБД;

Однак знижка не надається автоматично з отриманням статусу. Її потрібно оформити. Наразі оформлення відбувається через Пенсійний фонд України.

Які документи потрібно підготувати — зробити сканкопії:

  • паспорт;
  • документи, що підтверджують право на пільгу (посвідчення УБД);
  • обліковий номер реєстраційної картки платника податків.

Коли підготували необхідні документи, далі потрібно подати дві заяви до Пенсійного фонду:

  1. Про внесення відомостей до Єдиного Державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги (Затверджену форму заяви можна взяти тут). Без цього нарахування пільги є неможливими;
  2. Про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг (придбання твердого палива, скрапленого газу). (Форму заяви можна знайти тут).

Подати заяви можна дистанційно на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Це не складно. Потрібен доступ до інтернету і трохи вільного часу. На порталі необхідно авторизуватися за допомогою електронного підпису, в розділі «Всі послуги» обрати опцію «Заява на житлову субсидію чи пільгу». І далі заповнити запропоновані форми.

Подати документи можна й особисто у ПФУ або надіслати їх поштою. Також пільгу можуть оформити члени родини за довіреністю. Зокрема, чоловік або дружина. Довіреність не обов’язково має бути нотаріально завірена. Посвідчити її може командир військової частини.

Як надається пільга?

Наразі пільга на оплату житлово-комунальних послуг надається в грошовій формі. За замовчуванням Пенсійний фонд може відкрити рахунок в Ощадбанку і повідомити про це пільговика. А пільговик має підписати договір банківського рахунку. Якщо хочете, аби гроші були переказані на рахунок в іншому банку, то потрібно звернутися із заявою до територіального органу Пенсійного фонду. Для оформлення потрібно надати свій рахунок, куди нараховуватимуться гроші. Зазвичай на оформлення та нарахування йде певний час. Але згодом гроші надходять.

Загалом пільга передбачає такий процес — ви оплачуєте повні суми за житлово-комунальні послуги, які зазначені у платіжках. Але на картку вам надходять кошти у вигляді компенсації. Слід пам’ятати, що якщо ви не будете платити за комуналку, то нарахування пільги може припинитися.

Проїзд

В Законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального статусу» прописано, що учасники бойових дій мають право на:

  • «безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування у сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, зокрема внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду — також електронного квитка, який видається на безоплатній основі».

Для цього варіанту цілком достатньо посвідчення учасника бойових дій. Здебільшого це нормально працює з комунальним транспортом. А от с ФОПами бувають проблеми. Річ у тім, що місцеві бюджети мають компенсувати їм перевезення пільговиків. Але це не завжди відбувається. Тож трапляються випадки, коли в проїзді відмовляють. Що робити в такій ситуації, читайте в матеріалі.

  • «безплатний проїзд один раз на два роки (в обидва боки) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, або проїзд один раз на рік (туди й назад) вказаними видами транспорту з 50% знижкою»;

Тут маються на увазі перевезення всередині країни. В такому випадку потрібно не лише мати посвідчення УБД, але й листи талонів (їх видають разом з посвідченням на декілька років вперед). Отримати квитки зі знижкою можна лише в касі, пред’явивши листи талонів та посвідчення УБД.

Освіта

Згідно із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» держава забезпечує учасникам бойових дій цільову підтримку для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти в державних та комунальних закладах освіти. Що це може бути:

  • повна або часткова оплата навчання коштом державного та місцевих бюджетів;
  • пільгові довгострокові кредити для здобуття освіти;
  • соціальні стипендії;
  • безоплатне забезпечення підручниками;
  • безоплатний доступ до мережі «Інтернет», систем баз даних у закладах освіти;
  • безоплатне проживання в гуртожитку.

Навчання за рахунок бюджету

Можливість потрапити на бюджетне місце на навчання є. Але не все так просто. Перше, що потрібно зробити — під час подачі документів попередити приймальну комісію про наявність пільги.

Важливо, аби документи, що підтверджують пільгу, були в державних реєстрах. Якщо їх там немає, то потрібно у виші надати оригінали цих документів, аби їх внесли в Єдину державну електронну базу з питань освіти.

Далі потрібно пройти співбесіду, або вступне випробування.

Гарантії, що вдасться потрапити на бюджетне місце немає. Для пільговиків в державному замовлені виділяється лише частина бюджетних місць. Крім того, пільги на отримання освіти має досить широке коло осіб. Тому тут також є конкуренція.

Переведення на бюджет

Якщо в списках ви не потрапляєте на бюджет, це ще не кінець. Можливо, хтось із вступників не підтвердить своє зарахування або вчасно не надасть документи. Тоді вас можуть перевести на вакантне бюджетне місце. І пільговики мають пріоритет в такому переведенні.

Загалом, якщо є бажання навчатися, то краще до цього готуватися. Якщо не вдасться вступити за пільговими умовами, то завжди можна спробувати свої сили на загальних засадах. Також можна звернути увагу на переміщені навчальні заклади. Адже квоти в них більші.

Довгострокові пільгові кредити на освіту

Це ще один з варіантів здобуття освіти. Кредит надається на 15 років з 3% річних. Розбивається він на 15 платежів. За можливості, погасити його можна достроково. Також є варіанти, коли вас можуть звільнити від сплати кредиту та відсотків:

  • у разі, якщо ви маєте інвалідність І групи;
  • або після навчання ви пропрацювали за здобутим фахом у держустанові в сільській місцевості.

Крім того, є знижки при сплаті кредиту:

  • лише сам кредит без відсотків ви зможете оплачувати, якщо маєте одну дитину;
  • 75% кредиту — якщо у вас двоє дітей;
  • 50% кредиту — якщо у вас троє та більше дітей.

Як отримати?

Спочатку потрібно пройти вступні випробування. Потім подати в приймальну комісію заяву, що бажаєте навчатися за пільговим кредитом. Якщо приймальна комісія це схвалить, то далі треба підписати угоду із закладом освіти та звернутися із цією угодою в банк. Без такої угоди кредит не нададуть.

Медична допомога

Учасники бойових дій мають право на:

  • безкоштовні ліки, імунобіологічні препарати та вироби медичного призначення за рецептами лікарів;

Варто розуміти, що такі ліки можуть надаватися для амбулаторного лікування і лише тих захворювань, які визначені Кабміном. Для їх отримання потрібен рецепт від лікаря (в рецепті має бути підпис та печатка). Тому під час спілкування з лікарем варто сказати про наявність у вас пільги та спитати в якій саме аптеці можна такі ліки отримати? В самій аптеці показати рецепт та посвідчення УБД.

Звісно, буває так, що відповідних ліків в наявності немає. Адже фінансування покладається на місцеві бюджети, які не завжди виділяють на це гроші.

  • першочергове безкоштовне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів);Від цього року лікувати зуби можна не лише в державних закладах, але й в приватних, які уклали угоду з Національною службою здоров’я України. Наразі такі угоди уклали близько 100 поліклінік в усіх регіонах, окрім окупованих Луганської області та Криму.

В яких закладах це можливо, можна дізнатися в контакт-центрі НСЗУ за номером 16-77.

Пільги та допомоги від місцевих органів влади, або приватних компаній

Наразі є чимало ініціатив місцевих органів влади, або приватних організацій щодо учасників бойових дій. Є магазини, які надають знижки на товари та послуги за наявності посвідчення, або навіть військового квитка. Учасники бойових дій в багатьох регіонах можуть безкоштовно, або зі значною знижкою відвідувати музеї, виставки, зоопарки, театри. Тому якщо ви у відпустці, то варто завжди із собою мати посвідчення.

Певні пільги запроваджуються місцевими органами влади. Наприклад, в Києві та деяких інших регіонах в навчальних закладах дітям учасників бойових дій надають безкоштовне харчування. Є також програми матеріальної допомоги для військовослужбовців. Тому варто звернутися до органів влади за місцем проживання та дізнатися, які можливості є у вас.

Зазначимо, що у матеріалі перелічені не всі види пільг та гарантій, які визначені законодавством.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Підготовка до національного спротиву: на Волині стартували навчання для цивільного населення

Підготовка до національного спротиву: на Волині стартували навчання для цивільного населення

Ветеран з Луцька втратив обидві ноги, але врятував тридцять побратимів
відео
історії війни

Ветеран з Луцька втратив обидві ноги, але врятував тридцять побратимів

«Не бере вже жодне знеболювальне»: на Волині відмовляються лікувати колишнього військового, бо він комісований. Відео
відео

«Не бере вже жодне знеболювальне»: на Волині відмовляються лікувати колишнього військового, бо він комісований. Відео

На війні у Курській області загинув воїн Микола Вдовенко з Волині

На війні у Курській області загинув воїн Микола Вдовенко з Волині

Від інструктора до командира танкового взводу: історія військового Ореста з 100-ї бригади

Від інструктора до командира танкового взводу: історія військового Ореста з 100-ї бригади

Утратив руку під Бахмутом, тому з лука стріляє зубами: історія Воїна з Волині

Утратив руку під Бахмутом, тому з лука стріляє зубами: історія Воїна з Волині

Військовому з Луцька провели унікальну операцію з реконструкції щелепи

Військовому з Луцька провели унікальну операцію з реконструкції щелепи

У Києві в ДТП загинув військовий Михайло Ковальчук з Волині

У Києві в ДТП загинув військовий Михайло Ковальчук з Волині

У громаді на Волині попрощаються з Героєм Сергієм Грищуком

У громаді на Волині попрощаються з Героєм Сергієм Грищуком