Пальне по новій ціні, нові субсидії та надбавки до пенсії: що зміниться в Україні з 1 вересня

ціни на паливо в Україні

У вересні українцям доведеться зіткнутися з низкою змін.

Про те, які нововведення принесе перший місяць осені, пише «Главред»

Акциз на пальне підвищать  

З 1 вересня 2024 року в Україні зростуть ставки акцизу на пальне. Згідно із законопроєктом про підвищення акцизного податку на пальне, ухваленим у липні, підвищення у вересні стане першим із чотирьох етапів підвищення до 2028 року для наближення акцизів до європейського рівня відповідно до вимог директив 2003/96/ЄС.

Згідно з положеннями європейських норм, мінімальні ставки акцизного податку мають становити: для бензину - 359 євро за 1000 літрів, для дизельного пального - 330 євро за 1000 літрів, а для скрапленого газу - 125 євро за 1 000 кілограмів (близько 68 євро).

 За прогнозами НБУ, ціни на пальне можуть збільшитися на понад 9% до кінця року, у зв'язку з чим підвищення акцизів допоможе знизити дефіцит державного бюджету і забезпечити надходження до бюджету додаткових 13 млрд гривень.

Наразі закон все ще не підписаний президентом. Але, як розповів директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн, очікується, що підписання відбудеться найближчими днями.

«Що стосується зміни цін, то на бензин і дизпаливо не очікуємо якихось змін через істотні поставки і зниження світового ринку. Більш суттєве підвищення акцизу на автогаз призведе до його подорожчання орієнтовно до 33 грн/л. Однак це пальне збереже свою економічну ефективність щодо бензину», - зазначив Куюн.

Виплати для ВПО призупинять

З 1 вересня 2024 року припиняє роботу проєкт «Прихисток», завдяки якому українцям упродовж двох років компенсували витрати на розміщення переселенців у своїх будинках.

Як повідомили в Донецькій ОВА, компенсація витрат за проєктом «Прихисток» власникам домогосподарств, які безоплатно розмістили внутрішньо переміщених осіб (ВПО), здійснювалась за кошти міжнародних донорів, зокрема у 2023 році Товариством Червоного Хреста України, у 2024 році - Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців, але в новому бюджеті коштів на проєкт не передбачено.

Водночас, урядом розглядається можливість продовження проєкту у 2025 році.

Крім того, з 1 вересня уряд ухвалив рішення про подовження на півроку виплат для внутрішньо переміщених осіб). Фактично, у вересні виплати продовжать тим ВПО, кому допомогу призначено або автоматично, або прийняли заявку на продовження виплат.

Окрім цього, очільниця Міністерства реінтеграції Ірина Верещук уточнила, що ВПО, діти яких з нового навчального року навчатимуться в онлайн-режимі, не будуть позбавлені виплат, якщо вони отримують їх згідно із законодавством.

Допомога для громадян, які проживають в Україні та мають статус внутрішньо переміщених осіб, становить:

  • для осіб з інвалідністю та дітей - 3000 грн;
  • для інших осіб - 2000 грн.
  • Отримувати гроші можна 15-го і 28-го числа кожного місяця.

Субсидії у вересні  

У вересні 2024 року українці отримають житлову субсидію на неопалювальний сезон. Для більшості одержувачів субсидію у вересні призначатимуть автоматично в разі, якщо не змінювали дані про майновий стан та/або склад домогосподарств.

Водночас, слід звернутися до Пенсійного фонду особисто, якщо:

  • заявник (член домогосподарства) орендує житлове приміщення, за яке сплачує житлово-комунальні послуги;
  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб, які зареєстровані в домогосподарстві, менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство претендує на призначення житлової субсидії на купівлю скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового паливазаявник має право на виплату, але в опалювальний сезон субсидію було призначено в розмірі 0 грн.

75-річні отримають надбавку до пенсії

Надбавка до пенсії у вересні стосуватиметься громадян, які досягли 75 років, і становитиме 456 гривень. Для отримання надбавки загальний розмір пенсії не повинен перевищувати 10340,35 грн.

Крім надбавок для осіб, старших за 75 років, українське законодавство передбачає й інші доплати для пенсіонерів. Зокрема, ті, кому виповнилося 70 років, отримають додатково 300 гривень, а ті, кому виповнилося 80 років, матимуть щомісячну надбавку в розмірі 570 гривень. Усі ці виплати нараховуються автоматично без необхідності додаткового звернення до Пенсійного фонду.

Яким буде курс долара у вересні 2024 року

Як розповіла директор департаменту казначейських операцій Unex Bank Ганна Золотько, вересень в Україні традиційно відзначається пожвавленням ділової активності та споживчого попиту, що стимулює потребу у валюті для імпортерів. Через вимкнення електроенергії слід очікувати дещо підвищеного валютного попиту саме за лінією енергетичних товарів. Також тиск на гривню може чинити й посилення девальваційних очікувань, адже українці традиційно очікують від осінніх місяців девальвації, чим створюють додатковий попит на валюту.

Однак, на думку експерта, значного подорожчання долара у вересні чекати не слід.

«Зважаючи на очікуване прискорення інфляції наприкінці літа та на початку осені, обмежені курсові коливання є важливим чинником цінової стабільності. Отже, регулятор, найімовірніше, продовжуватиме докладати зусиль для обмеження амплітуди коливань курсу. Це не означає повну "нерухомість" курсу, але жодних драматичних подій на валютному ринку не очікується. На мій погляд, готівковий курс долара перебуватиме протягом місяця в межах діапазону 41,4-42,2 грн/$», - зазначила Ганна Золотько.

Читайте також:

Можливо зацікавить