Під захистом держави: у місті на Волині досі не знесли радянські меморіали

Під захистом держави: у місті на Волині досі не знесли радянські меморіали

На території Ковельської громади на Волині є два обʼєкти культурної спадщини, на які поширюється дія Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Усі вони  перебувають у статусі памʼяток історії місцевого значення. 

Про це повідомив Ковельській міський голова Ігор Чайка.

Зокрема, це «Памʼятник на честь радянських воїнів-визволителів», які звільнили Ковель від німецьких окупантів 1944 року. Знаходиться  в центрі міста -  на вул. Незалежності. Був відкритий ще в 1977 році. А також - «Меморіал на честь робітників локомотивного депо, що загинули в роки громадянської і Великої Вітчизняної війни», йдеться про 1920-ті роки, а також 1941-1945 роки. Комплекс із пʼяти стел  розташований на  вул. Ветеранів, 13 - це сквер локомотивного депо. Відкритий 1969 року.  

Написи на цих памʼятках історії - російською мовою. Зі слів міського голови, станом на сьогодні будь-якої історико-культурної цінності обʼєкти вже не становлять, вони - типовий зразок радянської епохи. 

Під захистом держави: у місті на Волині досі не знесли радянські меморіали

«Обом меморіальним комплексам свого часу були присвоєні охоронні номери. Тож доки ці памʼятки під охороною держави, закон не дозволяє їх демонтовувати і переносити-переміщувати в інше місце. Щоб зняти їх зі списку охоронного реєстру – треба подати відповідні документи. Коли ми почали їх готувати, зʼясувалося, що в цих обʼєктів – застарілі паспорти. Потрібно переробляти. Знову ж час, кошти, які минулого року ми не мали права використовувати. Але станом на сьогодні вже маємо оновлену паспортну документацію», – пояснює Ігор Чайка.

Наразі міська влада подала на розгляд в департамент культури, молоді та спорту Волинської ОВА прохання внести на розгляд консультативної ради з питань охорони культурної спадщини органу охорони культурної спадщини Волинської ОВА питання виключити обʼєкти зі списку памʼяток історії місцевого значення, і демонтажу з перенесенням цих обʼєктів.

«Коли названі обʼєкти нашої громади знімуть з переліку обʼєктів памʼяток місцевого значення, будемо вирішувати з громадою, з депутатами питання демонтажу й перенесення цих меморіальних комплексів», - наголошує Ігор Чайка.

Читайте також: 

Можливо зацікавить