Посилення мобілізації: чи заберуть житло та авто через неявку до ТЦК

Мобілізація ухилення

Напередодні набуття чинності нового закону про мобілізацію, серед юристів розпочались дискусії про те, чи стане, наприклад, несплачений штраф приводом для арешту та подальшого продажу з аукціона майна ухилянта.

Частина юристів трактує законодавство як таке, що воно не дозволяє конфісковувати майно ухилянта, інша частина адвокатів каже, що не все так однозначно.

В коментарі для ТСН низка адвокатів та голова одного з судів висловили своє бачення ситуації.

«Якщо військовозобов’язаний сплатив штраф, але не оновив свої дані, то однаково він буде перебувати у розшуку та обмежений у праві керуванням транспортом», - каже адвокат Микола Максимов.

За його словами, не виключено, що в разі несплати штрафу державні виконавці можуть арештувати банківські рахунки, картки.

«Скоріш за все, будуть стягувати з заробітної плати. Щоб арештувати та продати авто чи єдине житло – думаю, що до такого не дійде. Якщо на рахунках людини не буде необхідних коштів, то може бути відібрано житло (продано, з суми буде взято необхідну для сплати штрафу, а решту повернуто власнику – Ред.). Крім тих випадків, якщо це житло єдине. Єдине житло можна забрати, якщо сума боргу понад 200 тис. грн», - уточнює Микола Максимов.

Своєю чергою, адвокат Олександр Папуця так прокоментував ситуацію.

«Згідно законодавства, обов’язок оновити дані все одно не зникає (навіть якщо військовозобов’язаний сплатив штраф після неявки до ТЦК протягом 60 днів – Ред.)», - каже адвокат.

Та продовжує: «Закон набуває чинності 18 травня. Якщо військовозобов’язаний не оновив свої дані протягом 60 днів, то можуть бути застосовані санкції, передбачені законом: обмеження керуванням транспортом через звернення до суду, штраф».

До цього він додає, що неоновлення даних – це продовження порушення навіть у разі сплати штрафу.  

На запитання про те, чи можуть державні органи арештувати майно у разі несплати штрафу, Олександр Папуця відповів так: «Якщо буде відкрито виконавче провадження, то в першу чергу виконавець може накласти обмеження на рахунки. Якщо коштів буде достатньо, то до майна справа може не дійти. Якщо немає рахунків, то виконавець вільний накладати обмеження на виявлене рухоме та нерухоме майно».

Чи можуть згодом таке майно продати, щоб погасити штраф – на це питання адвокат відповів так: «Якщо людина не виконує зобов’язання, то за певною процедурою майно може бути виставлено на торги і продається за допомогою аукціона. З цих коштів сплачується штраф та виконавчі витрати, а решта повертається власнику».

Ще один адвокат, який знається зокрема на питаннях мобілізації, Андрій Межирицький, каже, що в разі несплати штрафу державні органи можуть накласти обмеження на користування майном.

«Все те, що ніби було прибрано з закону, показуючи, що дотримались конституційних прав, все залишилось. Приховане», - каже Андрій Межирицький.

Та додає: «Виконавча служба в межах виконання в першу чергу з’ясовує, чи є майно та рахунки. Рахунки арештовуються відразу автоматично, а на майно обмеження не буде накладено. Але очікується збільшення штрафів. Це збільшення буде підставою для обмеження користування майном. Ніхто його не буде забирати, якщо там зареєстровані неповнолітні діти, якщо це є єдиним житлом, якщо борг особи не перевищує 20 мінімальних заробітних плат, а це 160 тис. грн. станом на сьогодні. Але обтяження на нього може бути покладено. Людина не зможе продати цю квартиру».

Чи може бути кілька штрафів – це за словами Межирицького дискусійне питання.

«Однозначної відповіді в юридичній спільноті немає. Але знаючи наших державних діячів, думаю, що ТЦК отримають рекомендації про те, що можна штрафувати кожного дня», - резюмує адвокат.

Прогноз судді: можуть описати та продати речі з житла

«Те, на що державні виконавці хочуть накласти арешт, повинно бути співмірним з сумою штрафу. Штраф не є пропорційним вартості квартири. Зазвичай арештовують рахунки для того, щоб стягнути кошти, які туди надходять. Це першочергові дії виконавця. В законі прописано, що виконавцем повинні вживатись такі заходи, які є пропорційним», - розповіла голова одного з судів.

За словами цієї судді, не виключено, що державні виконавці для стягнення штрафу можуть прийти описати майно, яке є в житлі боржника.

«Йтись може про такі ліквідні речі як телевізор, меблі та інше», - зазначила суддя.

Можливо зацікавить

війна

Трагічні Великодні свята: на війні загинув Герой з Волині Ярослав Каламуняк

Тимощук

«Завжди показував себе, як справжнього патріота»: відомий ексфутболіст пояснив, чому лучанин Тимощук зрадив Україну

на щиті війна ДТП
відео

Трагічно загинув у переддень Великодня: на Волині зустріли захисника Дмитра Сичова

Купівля та оренда житла у Києві: переваги обох варіантів

Купівля та оренда житла у Києві: переваги обох варіантів

Мобілізація у травні: до чого готуватися всім військовозобов'язаним українцям

Мобілізація у травні: до чого готуватися всім військовозобов'язаним українцям

Три тисячі доларів за «інвалідність»: на Волині спіймали ухилянта з підробленими документами

Три тисячі доларів за «інвалідність»: на Волині спіймали ухилянта з підробленими документами

Тимощук

«Він був лідером і легендою нашої збірної»: відомий тренер розповів, чи пробачать українці зрадника з Луцька Тимощука

на щиті Луцьк

«Повертаємось з родинних свят у страшну реальність»: до Луцька востаннє повернуться полеглі Герої

полон війна

Двічі пройшов російський полон: Герой з Волині загинув під час кулеметно-мінометного обстрілу