Пролежить до весни: як волинянам зберігати цибулю, щоб вона не гнила

Пролежить до весни: як волинянам зберігати цибулю, щоб вона не гнила

Багато волинян вирощують цибулю на своїх городах, щоб потім використати її для приготування різноманітних страв.

Порівняно з іншими овочами, цибуля гарно зберігається. Але варто звернути увагу на конкретний сорт рослини. Найкращі показники лежкості у гострих сортів. Відповідно солодка цибуля зберігається гірше, швидше піддаючись різним захворюванням. Міцні сорти з легкістю витримають період зберігання в квартирі протягом всієї зими, пише komirnyk.

Одна з характеристик озимих сортів – вища лежкість порівняно з яровими. Цей аспект є важливим при плануванні вирощування та заготівлі врожаю. Крім цього, відзначимо, що плоди отримані з цибулі-сіянки мають кращий потенціал для тривалого зберігання ніж ті, що виростали з насіння.

Як підготувати цибулю до зберігання

Підготовка до зберігання починається ще на етапі збору врожаю. Слід пам'ятати, що тільки правильно зібрана цибуля збереже свою свіжість до наступного сезону. Зазвичай збір починають з середини липня, коли цибуля повністю дозріла й не потребує додаткової вологості. Важливо вчасно зібрати врожай та добре його просушити, адже зволікання може суттєво зменшити строк зберігання овочу.

Дбайливо очистіть цибулини від землі та залиште їх на сонці на 1-2 дні для якісної сушки. Потім розкладіть тонким шаром у темному, добре провітрюваному місці та дайте просохнути від одного тижня до 10 днів. Після сушіння підріжте частину пір’я, залишаючи приблизно 12-15 см. Це допоможе зменшити вплив шкідливих мікроорганізмів під час зберігання. Ретельно обстежте цибулю, відокремивши екземпляри з пошкодженнями, ознаками гнилі або надлишкової вологості, оскільки це може спричинити псування інших цибулин. Не обов'язково прибирати верхні шари лушпиння, але якщо вони легко відділяються, обережно зніміть їх. А також бажано відсортувати гострі сорти від солодких.

Як зберігати цибулю

Сховище для цибулі має бути темним, прохолодним і з гарною вентиляцією. Оптимальна температура зберігання коливається в межах від 7 до 13 °C. Уникайте розташування цибулі поруч з іншими овочами, які виділяють значну кількість вологи, такими як картопля, селера чи буряк. Періодично передивляйтеся свої запаси, та прибирайте цибулини на яких може утворитися гниль. Важливим є вибір ємності для зберігання. Надійними варіантами будуть:

  • плетені кошики;
  • спеціальні сітки для овочів;
  • дерев'яні овочеві ящики;
  • картонні коробки з отворами для вентиляції;
  • текстильні мішки; або навіть колготки чи капронові панчохи.

У жодному разі не зберігайте цибулю в поліетиленових пакетах – в них утворюється конденсат, так як вони не пропускають повітря й це неодмінно призведе до гниття овочів.

На кухні в квартирі

Якщо у Вас не багато ріпчастої цибулі і ви впевнені, що використаєте її протягом місяця, рекомендуюь зберігати її у картонній коробці на нижній поличці в кухні з гарною вентиляцією, уникайте при цьому близькості до кухонної плити.

В погребі

На зимову закладку значного обсягу врожаю знадобиться льох або підвал. Він може бути гарним місцем для зберігання цибулі тільки за умови дотримання відповідного мікроклімату та правильного сусідства з іншими видами овочів. Головне слідкувати за відносною вологістю повітря в погребі, для зберігання цибулі вона не має перевищувати 70%. Ретельно стежте за тим, які овочі будуть зберігатись поряд, адже для більшості з них потрібен рівень вологості близько 85%. При такий вологості цибулина почне зростати і гнити.

В холодильнику

Цибулю можна успішно зберігати в холодильнику виділивши для неї окремий ящик, призначений для овочів. Однак варто враховувати, що вінможе вмістити лише 3-4 кілограми. Перед тим як розкласти цибулю, впевніться, що ємність суха. Пам’ятайте про недопустимість упаковки в поліетиленові пакети.

На балконі

На балконі можна добре зберігати плоди цибулі. Якщо він з підігрівом, переконайтеся, що температурний режим відповідає вимогам для зберігання. Уникайте розташування ємності з овочами на поверхні з підігрівом. При низьких температурах, розгляньте можливість укутати цибулю у ковдру. За необхідності використовуйте декілька шарів для додаткового утеплення.

В морозилці

При заморожуванні, цибуля зберігає свої характерні смакові та корисні властивості, а крім того, це зручно, завжди мати під рукою нарізані різними способами овочі. Ви можете приготувати пір’я, кубики або просто розділити на половини, щоб в подальшому додавати до різноманітних перших страв та бульйонів. Порційно розкладіть цибулю у невеликі герметичні пакети розміром 20 на 30 см, залишивши невелику вільну прогалину, щоб при збільшенні об’єму цибулі, під час заморозки, пакет не розірвався. Покладіть запаковані овочі в морозильну камеру, розташовуючи їх в один шар. Для ефективного використання простору можна розміщувати пакети один на одному.

На горищі будинку

Горище є ідеальним місцем для зберігання цибулевих запасів, особливо коли температурний діапазон на ньому коливається від 0 до +2°C і рівень вологості становить близько 70%. Тут можна зручно розкласти цибулю на папір, розмістити її в мілкі ящики або кошики, або ж навіть підвісити пучки на розтягнуті мотузки для забезпечення продування.

Обравши відповідні сорти та дотримавшись всіх правил і порад, вам вдасться насолоджуватися цибулею до самої весни. 

Читайте також:

Можливо зацікавить