Протести на польському кордоні: черговий раунд перемовин завершився нічим

Протести на польському кордоні: черговий раунд перемовин завершився нічим

Польські протестувальники не погоджуються на пропозиції України розблокувати кордон. Так,На українсько-польському кордоні відбулися тристоронні перемовини — делегацій України, Польщі, Європейської комісії, на яких напрацювали рішення і запропонували протестувальникам. Однак, польські протестувальники з напрацьованими пропозиціями не погодились. 

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач, який представляв Україну на зустрічі.

Польські протестувальники вимагають повернення до дозвільної системи. За їхніми словами, через втрату ринку росії та білорусі та конкуренцію наших перевізників у двосторонніх перевезеннях вони несуть збитки. Позиція України – повернути дозволи неможливо.

«Вдячний DG MOVE за підтвердження, що питання повернення дозволів – це не предмет обговорення і що транспортний безвіз буде діяти до 30 червня наступного року щонайменше. Для нас це дуже важливо», - наголосив Сергій Деркач.

Протести на польському кордоні: черговий раунд перемовин завершився нічимПротести на польському кордоні: черговий раунд перемовин завершився нічим

Інше питання порядку денного – це перетин кордону при виїзді порожніх вантажівок з України. Учасники зустрічі напрацювали рішення, які б зменшили час очікування. До прикладу, розмежування в єЧерзі завантажених та порожніх, запуск пунктів пропуску «Угринів» та «Грушів» для порожніх, щоб розвантажити інші ПП.

Але довгий час очікування – це не причина сама по собі, це наслідок невиконання меморандумів щодо пунктів пропуску та недостатньої пропускної спроможності кордону. Всі погодились, що черги знімуться при ефективній роботі відповідних служб на кордоні та збільшенні пропускної спроможності.

Протести на польському кордоні: черговий раунд перемовин завершився нічимПротести на польському кордоні: черговий раунд перемовин завершився нічим

«У нас є дуже показові приклади. У вересні кордон на виїзд до Польщі перетнуло 45 тисяч вантажівок, за меморандумом мало було 63 тисячі. У онлайн черзі на 30 вересня лишалось майже 12 тисяч вантажівок. Тобто якби меморандум дотримувався, черги як такої на польському кордоні не було. Фактично така ж ситуація і з жовтнем – якби меморандум дотримувався, то черга складала приблизно 1 день», - прокоментував заступник міністра інфраструктури. 

У підсумку три сторони досягли згоди щодо реальних інструментів для розблокування кордону. Польські протестувальники з пропозиціями не погодились. Відтак, пошук шляхів вирішення ситуації триває. 

Нагадаємо, 

Читайте також: 

Можливо зацікавить