Рецепти варення та желе з порічок на зиму: приготуєте за кілька хвилин

Сезон порічок — чудова нагода зробити смачні заготовки на зиму. Ці кисло-солодкі ягоди не лише багаті на вітамін С, а й мають яскравий смак і красивий рубіновий колір, який робить варення та желе з них справжньою окрасою будь-якого столу. Порічки добре поєднуються з іншими ягодами та легко желюються завдяки природному вмісту пектину.
Рецепти солодкого варення і желе з червоної смородини, які порадують взимку своїм літнім ягідним смаком, - пише Уніан.
Варення з червоної смородини 5-хвилинка
- Червона смородина - 500 г
- Цукор - 500 г
На кілька хвилин ягоди опустити в холодну воду, видалити різне сміття. Очистити від гілок та листя, сполоснути, струсити.
Частину смородини розім’яти, щоб прискорити розчинення цукру.
Засипаємо цукровим піском, перемішати. Залишити хвилин на п'ять – до виділення чималої кількості соку.
Відправити на вогонь, кип'ятити, зменшити нагрів і при постійному бурлінні варити рівно п'ять хвилин. Паралельно знімати рожеву піну, яка утворюватиметься.
Розлити гаряче варення 5-хвилинку з червоної смородини по стерильних банках, закрити також стерильною кришкою.
Остудивши варення, перенести його для зберігання в комору. Відкривши, тримати в холодильнику.
Желе з червоної смородини на зиму
- Червона смородина - 1 кг
- Цукор - 1,2 кг
Ягоди очистити від гілочок і промити декілька разів, поки вода не стане чистою.
Подрібнити смородину в блендері або прокрутити на м'ясорубці. Потім протерти через сито від кісточок і шкурок.
Виміряти кількість отриманого пюре і взяти цукру вдвічі або півтора разу більше. Покласти пюре на вогонь, додавши половину норми цукру. Довести до кипіння, але не кип'ятити. Якщо буде трохи піни, то зняти її.
Коли розчиниться перша половина цукру, додати решту. Розмішати, потримати ще на вогні, помішуючи 2 хвилини й вимкнути вогонь. Виходить досить рідка консистенція, яка перетворюється на желе у міру охолодження.
Відразу ж розлити у підготовлені чисті банки та закрити кришками. Дати охолонути. Можна зберігати в холодильнику або без.
Варення з червоних порічок та аґрусу
- червона смородина - 1,5 кг
- Аґрус - 3 кг
- Цукор - 2 кг
Помити аґрус, просушити його, видаливши все зайве. Засипати у глибокий посуд і почавити дерев'яним товкачем – ягоди повинні лопнути. Так само обробити й порічки.
Читайте також Ароматне варення зі смородини: рецепти солодкої заготовки на зиму
Вичавити з смородини та аґрусу весь сік. Перетерти їх через сито, видаливши кісточки і шкірки.
Сік смородини змішати з цукром, покласти на плиту й довести до кипіння, помішуючи. Додати аґрус, перемішати та довести до кипіння. Варити 20 хвилин, зменшивши вогонь до мінімуму. Варення періодично перемішувати й прибирати пінку.
Готове варення розлити по простерилізованих банках і закрутити. Перевернути банки догори дном, укутати до охолодження.
Читайте також:
- Обприскайте в липні троянди копійчаним настоєм: будуть квітнути до осені
- Не цвіте гортензія? Полийте цим розчином – і за кілька тижнів кущ покриється шапками квітів
- Творить дива з організмом: який тропічний продукт потрібно обов’язково додати до раціону жінки