Ринок комерційної нерухомості в Луцьку пожвавішав: що змінилося

Ринок комерційної нерухомості в Луцьку пожвавішав: що змінилося

У Луцьку активізувався ринок комерційної нерухомості. Порівнюючи з минулим роком, в місті фіксують все більше угод купівлі-продажу.

Про зміну тенденцій журналістка Бізнес.Район поспілкувалась з керівником відділу комерційної нерухомості компанії «Атланта Нерухомість» Олександром Данкіним.

«На відміну від ринку житлової нерухомості, ринок комерційної нерухомості дуже повільно реагує на будь-які зміни», – пояснює експерт.

Олександр зазначає, що ключовий фактор, який дає розуміння того, що ринок «стоїть», «лежить» чи «завмер» – зростання ціни на оренду.

«Якщо раніше для центру міста 1000 гривень за квадратний метр в хорошій локації (від ЦУМу до Шопена чи від ЦУМу до Кривого Валу) була трошки «кусюча» ціна, то зараз проскакують ціни від 1 200 до 1 500 гривень за квадратний метр, на невеликих квадратурах може бути й 1800 гривень», – каже Олександр.

Ринок комерційної нерухомості в Луцьку пожвавішав: що змінилося

Через ріст цін в центрі поступово росте вартість і в інших локаціях міста.

«Десь досить суттєво, десь на рівні індексу інфляції. Минулого року це було від 10 до 15%», – пояснює експерт.

Важливу роль на ринку комерційної нерухомості відіграють забудовники. Олександр пояснює: якщо житловий комплекс будують в нормальній локації, то приміщення на першому поверсі майже всі розпродані ще задовго до введення будинку в експлуатацію. А так зараз відбувається з багатьма новобудовами Луцька.

«Це теж свідчить про те, що ринок комерційної нерухомості не завмер, там є рухи. Але треба бути готовим до того, що він із запізненням віддзеркалюватиме житловий ринок. Тому можна припустити, що через пів року/рік спад може прийти на ринок комерційної нерухомості», – підсумовує Олександр Данкін.

Читайте також:

Можливо зацікавить