Різдво Іоанна Предтечі 2024 року: нова дата свята та що не можна робити цього дня

Коли свято Івана Хрестителя

Раніше Різдво Івана Хрестителя святкували в Україні 7 липня. Проте після переходу на новий календар дату свята перенесли на 24 червня. Різдво Івана Предтечі в народі більше відоме як свято Івана Купала.

Ця подія присвячена дню народження великого пророка Івана Хрестителя, якого ще називають Предтечею, тобто попередником Ісуса Христа. Його місія полягала у тому, щоб побачити Спасителя серед інших людей і сповістити про Його прихід. Саме Іван хрестив Ісуса Христа у річці Йордан, за що отримав своє друге церковне прізвисько, - пише ТСН.

Різдво Івана Хрестителя: історія свята

Іван народився у літньої пари, яка отримала пророцтво про його появу через архангела Гавриїла. Згідно з церковними переказами, матір з сином втекли до пустелі, щоб врятуватися від гніву царя Ірода, який наказав убити всіх немовлят. Саме в пустелі прожив Іван перші 30 років свого життя, а пізніше почав проповідувати. Він розповідав про пришестя Спасителя людства, закликав хреститися.

Навіть після хрещення самого Ісуса Христа Іван продовжував проповідувати. За це правитель Ірода Антипа схопив його і стратив. Дружина Антипи забажала в подарунок голову Івана Хрестителя. А тому тіло поховали без голови. А її саму ще тричі віднаходили.

Традиції на Різдво Івана Предтечі: що можна і не можна робити Іван Предтеча загинув мученицькою смертю, а тому, за церковною традицією, цього дня забороняється:

  • лаятися, сваритися;
  • різати ножем будь-що кругле, наприклад, хліб;
  • шуміти, веселитися, сміятися, розважатися, співати, танцювати.
  • Також на свято забороняється займатися важкою фізичною працею, рукоділлям, роботою по дому, зокрема, прибиранням. Віряни відвідують церкву, моляться, подають милостиню бідним.

Обов'язково цього дня читають молитву до Івана Хрестителя:

Хрестителе Іоане, проповіднику покаяння, почуй молитви мої і передай прохання Владиці Небесному. Я, як недостойний, немічний, закликаю до Твоєї участі і заступництва. Благаю очистити думки і душу мою, позбавити від сумнівів, злих помислів і наставити на шлях істинний. Святий Іоане, ти бачив гріхи земні і дарував спокуту людям. О, Проповіднику земний, який зумів торкнутися Самого Ісуса і охрестити Його, даруй мені порятунок перед Господом. Помолися за грішного раба Божого (ім'я) і не залишай мене на сваволю диявольських сил. Я благаю про благо, яке пронесу з собою все життя. Проповіднику і мученику пустельний, не відрікайся від мене, обнови душу мою покаянням і наповни серце непідробною вірою. Вічно Царство Небесне. Амінь.

Читайте також:

Можливо зацікавить