Коли Троїцька батьківська субота у 2024 році: що треба зробити в цей день і що категорично заборонено

Коли Троїцька батьківська субота у 2024 році: що треба зробити в цей день і що категорично заборонено

Батьківські суботи — особливі дні, коли віряни поминають покійних родичів, молячись за тих, хто вже покинув земне царство. Загалом, таких днів у православному календарі сім. А Троїцька батьківська субота щороку припадає перед святом Трійці. Цього дня прийнято молитися за прощення гріхів покійників, а також милосердя для них від Господа.

Про це пише ТСН

Коли буде Троїцька батьківська субота 2024 року

2024 року віряни східного обряду святкують Трійцю у неділю 23 червня. Отже, Троїцька батьківська субота припадає на 22 червня.

Які традиції існують на Троїцьку батьківську суботу

Напередодні, у п'ятницю віряни йдуть на кладовище, щоб поприбирати на могилах покійних родичів. Під час візиту обов'язково моляться за їхні душі. У суботу було прийнято роздавати милостиню біднякам, щоб ті також промовили молитву за покійників.

Вранці відбувається заупокійна Божественна літургія, після якої служиться спільна панахида. На спеціальних листках люди пишуть імена покійників, щоб їх згадав священник під час молитви. Після служби у храмі йдуть на кладовище, де відбувається вже приватна панахида за покіників.

У Троїцьку суботу прийнято готуватися до святкування Трійці. Цей день зазвичай присвячують молитвам, роздумам та каяттю. Також рекомендується відмовитися від вживання м'ясних продуктів, не відвідувати розважальні заходи.

Що не можна робити у Троїцьку батьківську суботу.

Напередодні великого церковного свята — Трійці — віряни дотримуються певних обмежень, щоб духовно підготуватися до святкування. Зокрема, забороняється:

  • лаятися, сваритися, лихословити;
  • веселитися, співати, танцювати, розважатися;
  • вживати м'ясні, молочні та жирні продукти;
  • пити алкогольні напої;
  • конфліктувати і ображати інших;
  • згадувати покійників поганими словами.

Також Церква рекомендує відкласти цього дня усі хатні справи, уникати в'язання, шиття, вишивання, роботи на городі чи проведення ремонту.

Читайте також: 

Можливо зацікавить