Різдвяна випічка: рецепт панетоне від луцької фудблогерки
Фудблогерка з Луцька Юлія Віліч поділилась рецептом різдвяного панетоне.
Як приготувати страву дівчина розповіла в соціальній мережі «Instagram».
Примітка: рецепт розрахований на 2 середні паляниці.
Розпочнемо з приготування бігти (закваска для тіста). Для неї візьміть:
- 80 мл теплої води;
- 10 г пресованих дріжджів;
- 100 г борошна;
- 1 г солі (дрібна).
Дріжджі розчиняємо у воді, додаємо борошно та сіль. Вимішуємо бігу міксером (насадка для тіста) або ложкою впродовж 5 хв. Залишаємо на 1 год при кімнатній температурі, далі закриваємо харчовою плівкою і ставимо на ніч в холодильник мінімум на 12 год.
Основне тісто:
- 30 г пресованих дріжджів;
- 120 мл теплого молока;
- біга;
- 100 г жовтків (орієнтовно 5 яєць);
- 370 г борошна (з високим вмістом білка: Nordic);
- 1 ч.л солі;
- 110 г цукру;
- 140 г вершкового масла від 82;
- 180 г будь-яких цукатів або сухофруктів.
В молоці розчиняємо дріжджі. З‘єднуємо в ємкості усе, окрім масла і сухофруктів. Вимішуємо рукою або комбайном до однорідності. Далі вимішуємо в тісто м‘яке масло. Комбайном вимішуємо близько 15-20 хв, руками близько 40 хв. Час від часу даємо тестові охолонути, не перегрійте його вище 25 градусів. Спочатку тісто дуже рідке, але з інтенсивним вимішуванням повинне розтягуватись у тонкий пласт (глютенове вікно). Перекладаємо тісто у чисту ємкість змащену олією, накриваємо харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на 3 год. Після цього вимішуємо сухофрукти. Заповнюємо форми на 1/3. Накриваємо рушником і чекаємо ще 2 год. Змащуємо верх паляниць глазур‘ю:
- 30 г яєчного білка;
- 40 г цукру;
- 20 г мигдального борошна.
Просто все вимішуємо кінчиком до однорідності.
Духовку розігріваємо до 180 градусів, ставимо паляниці на нижній рівень, відразу понижаємо градуси до 160 і випікаємо близько 40 хв, якщо більші, менші до 30 хв. Якщо верх бути темніти, накрийте пергаментом. До речі форми застеліть пергаментом, боки змастіть маслом і присипте борошном. Переверніть форми на бочки, вийміть паляниці з форм тоді, коли вони охолонуть.
Читайте також:
- Буде радувати пишними квітами та яскравим зеленим листям: зимове підживлення для герані
- «Просто розриває смакові рецептори»: рецепт баскського чізкейка від луцької кондитерки