«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу

«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу

У понеділок, 11 вересня в селі Заозерне Ковельського району внутрішньо переміщені особи та представники громадськості зібралися разом та спільними зусиллями приготували понад 40 літрів борщу

День українського борщу відзначають у другу суботу вересня, однак благодійний фонд «Рокада», який є виконавчим партнером Агенства ООН у справах біженців, ініціює проведення смачного фестивалю єднання «Щирий борщ» протягом вересня. Також захід ініційований соціальними працівницями по роботі з громадами в межах діяльності кластеру СССМ. 

«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу

Окрім приготування борщу, у межах заходу учасники переглянули фільм про борщ Євгена Клопотенка, виготовляли тематичні цукерки з моркви та буряка разом з цукерницею, яка є двічі ВПО Наталією. Також були організовані розваги для наймолодших, а діток розфарбовували аквагримом.

«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу
Координаторка благодійного фонду «Рокада» на Волині Ірина Корольчук

«Сьогодні дуже не вистачає хвилин, коли можна подумати про інтеграцію та обмін досвідом, навіть того самого рецепту борщу. Обмінятися досвідом, як в кого він вариться, в кого які таємниці і коли це відбувається разом, коли люди чистять картоплю, шинкують овочі, під час чого люди можуть перезнайомлюватися один з одним, це дуже цінно», – розповідає координаторка благодійного фонду «Рокада» на Волині Ірина Корольчук.

Як розповіла виданню ВСН соціальна працівниця по роботі з громадами БФ «Рокада» Олена Кузьмич, ідея такого заходу виникла ще навесні. Приміром, у березні, коли команда благодійного фонду «Рокада» приїжджала до внутрішньо переміщених осіб, їм показували фільм Євгена Клопотенка про борщ.

«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу
Соціальна працівниця по роботі з громадами БФ «Рокада» Олена Кузьмич

«Ми зрозуміли, що в кожному регіоні України борщ варять по-різному. Хтось з рибою, з цукрового буряка, з вишнями або чорносливом. Та попри це, всі варять борщ! Це наша національна страва, в цьому і полягає єднання українців», – розповідає вона.

«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу

Варити борщ цієї осені будуть у трьох прихистаках. Перший захід організували у Ретрит Центрі в селі Заозерне. Продовжать ці заходи у селищі Колки та селі Новий Мосир, однак на інших двох заходах будуть не лише внутрішнього переміщені особи, але й мешканці самого селища.

Як розповідає очільник волинського благодійного фонду «Преображення» Павло Миронюк, захід завпропонували провести представники БФ «Рокада», а він охоче погодився, оскільки на території Ретрит Центру не часто бувають подібні розваги.

«З БФ «Рокада» ми співпрацюємо на постійний основі, вони завжди нам допомагають. Ми погодилимся на цей захід, оскільки знаходимося в такому місці, де досить мало соціальних активностей. Хочеться розбавити дні, щоб люди трішки розвіялися», – розповідає Павло Миронюк.

Загалом за три дні заходу благодійний фонд планує залучити до 200 осіб і приготувати близько 120 літрів борщу, тобто в кожному прихистку приблизно по 40 літрів.

Як пояснили виданню ВСН організатори заходу, дуже важливою є інтеграція ВПО, оскільки фонд допомагає забезпечувати людей базовими потребами, такі як житло та їжа.Тому вони вирішили виходити на новий рівень і таким чином залучати людей у місцеві громади саме завдяки цікавим заходам.

«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу
Переселенка з міста Волноваха Донецької області Галина Петрівна

Одна з переселенок розповіла виданню ВСН, що борщ у себе вдома, в Донецькій області готують по-іншому, не так як на Волині. 

«У нашому борщі є маленька таємниця – справжній, домашній томат, а ще перець болгарський, ну і звісно ж картопля, буряк та морква. Капусту ми вкидаємо в каструлю в останню чергу, щоб вона була хрусткою, а не перевареною, – розповідає переселенка з міста Волноваха Донецької області Галина Петрівна.

Цей день став частиною всеукраїнських заходів приготування борщу. Загалом в Україні сотні мешканців у понад 20 місцях компактного проживання для вимушених переселенців візьмуть участь у таких заходах. 

«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу

«Щирий борщ»: на Волині переселенці приготували 40 літрів борщу

Читайте також:

• Першою в Україні перейшла до ПЦУ: волинська громада святкувала 100-річчя храму

• Переселенець з Волновахи, який живе у Луцьку, виборов три медалі на Чемпіонаті України

• Глядачі у шоці: актори розповіли вражаючу історію села під Луцьком

Можливо зацікавить

війна загибель
відео

Важке поранення стало смертельним: на Волині попрощались із Героєм Володимиром Ксенофонтовим

війна прощання

Вважали безвісти зниклим: на Волині прощатимуться із Героєм Романом Кондратюком

Донеччина бої журналіст

«Попри кров та біль бачила навколо себе прекрасне»: спогади по молоду Героїню з Волині

війна загибель

Дві втрати в громаді на тиждень: на війні загинув Герой з Волині Михайло Мельницький

переселенці

Пережила смерть обох дітей, дві окупації і майже в 70 років стала єдиною опорою для 10-річного онука

війна загибель

Скорботна звістка: у бою загинув Герой з Волині Леонід Ковальчук

Поховання військового
фото

Мужній воїн, турботливий син, люблячий чоловік та батько: на Волині попрощались із Героєм Денисом Скубієм

Поховання військового
відео

Трагічно обірвалося життя: на Волині попрощалися з Героєм Іваном Войчуком

Картопля

Повернення тепла: як волинянам виростити великий урожай картоплі