Що консервують на зиму у листопаді
Листопад — це останній місяць осені, коли закінчуються збирання врожаю і починається активна підготовка до зими. Це час для приготування різноманітних заготовок, які будуть радувати вас під час холодних зимових місяців. У листопаді можна консервувати багато овочів, фруктів і не тільки.
Консервація, яку можна закрити у листопаді.
1. Гриби
Саме жовтень вважається початком сезону «тихого полювання», коли українські ліси дарують білі та польські гриби, лисички, маслята, рижики тощо.
Тому господині активно консервують цей продукт, щоб смакувати ним узимку й прикрашати будь-яке застілля.
Гриби можна засолювати та маринувати. Досвідчені кулінари радять спробувати замаринувати гриби на зиму зі спеціями: гвоздика, мускатний горіх, кориця, духмяний перець та лавровий лист.
Також можна маринувати печериці, які завжди продаються на ринку або в супермаркеті й коштують набагато дешевше за лісові гриби.
Гриби можна закривати на зиму не тільки як окремий продукт, а й робити смачні закуски. До прикладу, ми вже писали рецепт смачного салату з печериць, а також овочевий салат із перцем та лісовими грибами.
2. Цибуля, часник та гострий перець
Варто закрити на зиму маринований часник, гострий перець або навіть замаринувати цибулю. Ці продукти можна між собою поєднувати та закривати асорті. Такі пікантні закуски здатні прикрасити будь-яку м'ясну, овочеву страву або гарнір.
До речі, пропонуємо спробувати приготувати кілька баночок смаженого перцю з часником на зиму. Така смачна консервація швидко готується й не потребує стерилізації.
3. Капуста
Звичайно ж, листопад — час, коли господині засолюють, квасять, маринують капусту, роблять смачні салати з овочу та закуски.
4. Яблука і калина
Деякі зимові сорти яблук дають плоди саме в кінці вересня. Та й на прилавках магазинів зараз можна зустріти безліч різних сортів цього фрукту, ще й за демократичними цінами.
З яблук можна робити не тільки компоти, варення або джеми. Дуже смачними виходять квашені яблука.
З калини також можна робити різні настоянки, компоти й навіть варення. Така консервація буде особливо корисною під час холодів.
5. Баклажани та кабачки
У листопаді ще є час закрити на зиму смачну консервацію з баклажанів або кабачків.
Дуже давня й смачна українська закуска на зиму — салат з баклажанів і буряків. Його можна їсти як окрему страву або ж додавати до рагу або супу. Також смачною виходить кисло-солодка ікра з баклажанів та помідорів або ікра із запечених баклажанів.
Ще один цікавий рецепт — смажені баклажани закатані в банку на зиму. Один з цікавих рецептів для тих, хто любить пікантність та гостринку — мариновані баклажани з часником. Страва навіть трохи нагадує за смаком мариновані грибочки.
6. Овочеві заправки, пасти та аджика
Універсальна консервація на зиму — овочева закрутка, аджика або заправка. Її можна намазувати на хліб, робити салати, додавати до каші, тушкованого м'яса, супів тощо.
Паличка-виручалочка для господинь заправка для борщу. Гарно поєднуватися з будь-якою стравою буде домашня аджика.
7. Перець і помідори
Болгарський перець — смачний і корисний овоч, який також можна законсервувати. Що стосується помідорів, зараз вони коштують досить дорого, але якщо ви дуже любите такий овоч і хочете закрити мариновані помідори на зиму, то ще не пізно.
Смачною заготівлею будуть і помідори по-корейськи. Така заготівля виходить кисло-солодкою з пікантною гостринкою.
8. Квасоля і буряк
Квасоля з томатами та овочами на зиму — чудовий варіант консервації не тільки для вегетаріанців, але і для тих, хто просто любить бобові. Це вже фактично готова страва, яку треба лише відкрити, розігріти й подати до столу!
З буряка можна зробити цукати, варення, заправку, ікру, замаринувати овоч. тим паче в магазинах коштує він дуже дешево.
Так, до прикладу відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко ділився цікавою закускою з маринованих буряків. Такий бурячок може бути також як окремою стравою, а може доповнювати ваші кулінарні шедеври.
9. Гарбуз
Маринований гарбуз на зиму — незвичайна консервація, яку цілком можна зробити в жовтні та листопаді — на прилавках магазинів великий вибір даної культури. Також з гарбуза роблять ікру та різноманітні салати.
Можна робити солодкі закрутки з гарбуза. До прикладу, в інтернеті можна знайти цікавий рецепт, як перетворити гарбуз на манго. Також можна зробити неймовірно смачний та корисний сік з гарбуза на зиму.
11. Виноград
З винограду можна робити не тільки соки, компоти, варення, настоянки та вино. Багато кулінарів консервують виноград під оливки. Виходить дуже цікаво та смачно.
10. Горіхи
Горіхи — також доступний продукт для консервації, який цілком можна використовувати. Приміром, горіхове варення — це не тільки смачно і корисно, але і дуже просто навіть для тих, хто ніколи нічого не консервував. Крім того, можна робити домашню горіхову пасту.
Читайте також:
- Як законсервувати буряк на зиму: варіанти заготівель для борщу і салатів
- Коли потрібно обрізати троянду на зиму: як правильно це робити