Що обов'язково має бути на столі на Святвечір: 12 традиційних пісних страв
Святвечір — день перед Різдвом, коли вся родина збирається разом, щоб провести вечір у колі близьких. Традиційно українці готують 12 пісних страв на Святвечір, кожна з яких має свою символіку та значення. Серед страв обов'язково мають бути кутя та узвар.
Що обов'язково має бути на столі на Святвечір, - пише Уніан.
Узвар із сухофруктів
- Вода - 2 л.
- Апельсин - 2 шт.
- Сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки) - 150-200 г.
- Сушені яблука - 100 г.
- Мед за смаком.
Сухофрукти ретельно вимийте та замочіть на півгодини у теплій воді. Апельсини крупно наріжте разом із шкіркою і змішайте із сухофруктами. Залийте суміш 2 літрами води та залиште на ніч.
Вранці дістаньте із води сухофрукти, а апельсин залиште. Поставте воду з апельсином на вогонь, доведіть до кипіння та вимкніть вогонь. Додайте у узвар сухофрукти, а з апельсинів відіжміть сік у напій і викиньте. Укутайте кришкою каструлю і залиште до повного остигання. Для солодкості в узвар можна додати мед.
Запечена скумбрія
- Скумбрія - 2 шт.
- Цибулина - 1 шт.
- Лимон - 0,5 шт.
- Майонез - 2 ст. л.
- Сіль, приправа для риби - за смаком.
Рибу вимийте і випатрайте. Зверху і зсередини натріть спеціями для риби і залиште маринуватися на 30 хвилин. Зробіть у рибі глибокі надрізи з боку черева. Вставте в надрізи кружальця цибулі та півкільця лимона. Зверху змастіть майонезом скумбрію. Запікайте 20-30 хвилин при 200 градусах.
Кутя на Різдво з пшениці
- Пшениця - 200 г.
- Вода - 3 стакана.
- Сіль - щіпка.
- Олія - 1 ст. л.
- Мак - 125 р.
- Родзинки - 100-125 гр.
- Обсмажені волоські горіхи - 2 ст. л.
- Узвар з медом - 500 г.
Пшеницю промийте, залийте водою, додайте щіпку солі та ложку олії, зваріть до готовності. Звичайна пшениця вариться 2 години, шліфована - 20 хвилин. Макові зерна замочіть на 1 годину в окропі, потім відкиньте на друшляк і перебийте блендером, або подрібніть у ступці. Пшеницю перекладіть у миску та остудіть. Додайте до каші мак, родзинки, подрібнені горіхи та сухофрукти із узвару. Залийте кутю узваром із медом і перемішайте.
Вареники з картоплею пісні
- Вода - 200 мл.
- Сіль.
- Борошно - 600 г.
- Цибуля - 4 шт.
- Картопля - 8 шт.
- Олія - 3 ст. л.
У велику миску просійте борошно і додайте сіль, зробіть поглиблення і поступово вливайте воду, замішуючи руками щільне тісто. Викладіть тісто в миску, накрийте плівкою та залиште на 40 хвилин. Картоплю відваріть до готовності, а цибулю дрібно наріжте і обсмажуйте на гарячій сковороді з олією 3-5 хвилин. Зробіть картопляне пюре і додайте в нього смажену цибулю.
Від тіста відщипніть приблизно однакові кульки, тонко розкотіть і викладіть по ложці начинки. Щільно защипніть вареники і варіть по 4 хвилини в киплячій підсоленій воді.
Мариновані гриби
- Печериці - 1 кг.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Оцет - 70 мл.
- Цукор - 2 ст. л.
- Сіль - 1 ст. л.
- Лавровий лист - 3 шт.
- Перець духмяний горошком.
Гриби помити і очистити від бруду. У каструлю налити 1 л води, додати кілька горошин запашного перцю і листочків лаврового листа, сіль, цукор. Довести до кипіння і кинути гриби, варити 15 хвилин. Додати оцет і варити ще 5 хвилин. На дно банки стерилізованої банки викласти цибулю півкільцями, потім гриби. Залити маринадом. Залишити гриби на добу і подавати до столу.
Рагу з овочів
- Кабачки - 1 штука.
- Ріпчаста цибуля - 1 штука.
- Помідори - 3 штуки.
- Морква - 1 штука.
- Зелений перець - 1 штука.
- Картопля - 4 штуки.
- Часник - 2 зубчики.
- Сіль - 10 г.
- Мелений чорний перець - 5 г.
- Рослинна олія.
Цибулю дрібно наріжте, а моркву натріть на тертці. Обсмажуйте овочі на сковороді з олією 3-5 хвилин. До засмаження додайте крупно нарізані картоплю, кабачки та перець. Обсмажуйте всі 15 хвилин, постійно помішуючи.
У рагу додайте нарізані помідори та пропущений через прес часник. Посоліть і поперчіть. Накрийте кришкою та тушкуйте на невеликому вогні 30 хвилин. При подачі посипте страву зеленню.
Заливна риба
- Філе риби - 1 кг.
- Рибний бульйон - 1.5 л.
- Желатин - 45 г.
- Морква - 1 шт.
- Лимон - 1 шт.
- Петрушка - 2 гілочки.
- Сіль, перець мелений.
Рибне філе наріжте середніми шматочками, посоліть і поперчіть, залиште на 10 хвилин. Викладіть у форму для запікання, накрийте фольгою і поставте на 1 годину у розігріту до 100 градусів духовку. Повністю остудіть. Окремо відваріть до готовності моркву і наріжте кружальцями.
Желатин залийте склянкою рибного бульйону, залиште на 20 хвилин. Решту бульйону доведіть до кипіння, зніміть з вогню і втрутите желатин. Остудіть до кімнатної температури.
У форму для заливного влийте на дно трохи бульйону з желатином і залиште застигати в холодильнику. Коли желе застигне, викладіть у форми шматочки риби, півкільця лимона, кружечки вареної моркви та зелень. Залийте рештою бульйону і залиште в холодильнику мінімум на 4 години.
Тушкована капуста
- Ріпчаста цибуля - 1 шт.
- Білокачанна капуста - половина.
- Оцет - 0.5 столової ложки.
- Цукор - 0.5 столової ложки.
- Пшеничне борошно - 1 ч. л.
- Томатне пюре - 1 ст. л.
- Вода - 0.5 ст.
- Рослинна олія - 2 ст. л.
Очищену капусту нашаткувати і покласти в каструлю, додати масло і воду, накрити кришкою і тушкувати 20 хв. Додати цибулю до капусти. Потім покласти в сковороду томатне пюре, оцет, цукор, приправити на смак і продовжувати тушкувати. Коли капуста буде готова (приблизно 30 хвилин), додати обсмажене в маслі борошно, перемішати і прокип'ятити.
Салат з буряком і апельсинами
- Невеликий буряк - 3 шт.
- Апельсин - 3 шт.
- Суміш з руколи, мангольда і салату корн - 27 г.
- Горіхи кеш'ю - 50 г.
- Оливкова олія - 2 ст. л.
- Червоний винний оцет - 1 ст. л.
Буряк помити, варити до готовності (приблизно 50 хвилин). Остудити, очистити від шкірки і нарізати кубиками. Апельсин розділити на часточки, видалити плівку і білі смужки. Салатне листя ретельно промити під струменем холодної води і обсушити паперовим рушником. Кеш'ю обсмажити на сухій сковороді. З'єднати салатні листя з горіхами, буряком і часточками апельсина, все перемішати. Оливкову олію змішати з невеликою кількістю червоного винного оцту. Скропити салат заправкою, посолити і поперчити на смак.
Борщ пісний
- Буряк - 2 шт.
- Морква - 1 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Болгарський перець - 0,5 шт.
- Картопля - 5 шт.
- Капуста - 700 г.
- Рослинна олія - 3 ст. л.
- Вода - 3 л.
- Томатна паста - 2 ст. л.
- Лимонний сік - 1 ст. л.
- Цукор - 2 ч. л.
- Часник - 2 зубчики.
Натріть буряк і моркву на крупній тертці або поріжте соломкою. Картоплю почистити і нарізати кубиками. Поставити воду в каструлі на вогонь, покласти в неї картоплю. Порубати цибулю і перець дрібними шматочками. Тонко наріжте капусту. У сковороді обсмажити на рослинній олії цибулю з морквою. Додайте буряк, смажте кілька хвилин і покладіть в сковорідку перець, томатну пасту, кілька ложок води з картоплі, тушкуйте 15 хвилин. Викладіть в каструлю капусту, доведіть до кипіння і проваріть овочі ще 5-7 хвилин. Додайте в зажарку сіль, лимонний сік, цукор і подрібнений часник та перемішайте. Викладіть вміст сковороди в каструлю, перемішайте і тушкуйте під кришкою ще 15 хвилин на дуже слабкому вогні. В кінці приправте борщ сіллю і перцем.
Пісний пиріг з яблуками
- Яблука - 4 шт.
- Сік яблучний - 150 г.
- Розпушувач - 1 ч. л.
- Борошно - 150 г.
- Цукор - 100 г.
- Рослинна олія - 50 г.
- Кориця, ваніль, мускатний горіх за смаком.
З'єднати всі сипучі інгредієнти і прянощі. Сік з'єднати з олією і додати до сухих інгредієнтів. Перемішати рідке тісто. Яблука нарізати часточками і видалити насіння. Додати яблука в тісто, перемішати і залишити на 10 хвилин. Форму для випічки змастити, вилити тісто, запікати в розігрітій до 190 градусів духовці близько 30 хвилин. Поки пиріг випікається, окремо з'єднати 1 ст.л. цукру і 100 г рослинної олії. Вилийте отриманий сироп на гарячий пиріг і відправте знову в духовку на 10-15 хвилин до золотистого тіста і хрусткої скоринки.
Пісні медові кекси
- Вода - 250 мл.
- Мед - 2 ст. л.
- Цукор - 0.5 ст.
- Рослинна олія - 0.5 ст.
- Пшеничне борошно - 2 ст.
- Сіль щіпка.
- Сода - 1,5 ч. л.
- Родзинки за смаком.Гіркий шоколад за смаком.
- Солодка кокосова стружка за смаком.
Закип'ятити воду, трохи остудити, вилити в миску. Додати мед, цукор, дрібку солі і рослинну олію, перемішати. Борошно просіяти, змішати з содою, додати до маси з водою і перемішати віночком. Додати в тісто родзинки або інші сухофрукти і горіхи. Розлити тісто по формах, приблизно на 2/3 висоти, кекси піднімуться. Випікати в розігрітій духовці до 200 градусів близько 10 -20 хвилин. На водяній бані розтопити половину плитки гіркого шоколаду з невеликою кількістю води. Перемішати. Готові кекси занурити в шоколадну помадку і посипати стружкою кокоса.
Читайте також:
- Головна страва Святвечора: рецепт куті від зіркового шеф-кухаря
- І рік буде щасливим: кілька справ, які обов'язково варто зробити перед Різдвом