Головна страва Святвечора: рецепт куті від зіркового шеф-кухаря

Кутя на Різдво

Кутя – це справжній символ українського Різдва, що об’єднує родини за святковим столом. Ця страва не лише насичена смаком, але й глибоким змістом, адже кожен її інгредієнт має своє символічне значення.

Різні регіони України додають до куті щось своє: від маку й меду до горіхів чи навіть узвару. Локальні рецепти розкривають багатство культури та дозволяють кожній родині відчувати свою приналежність до традицій.

Відомий шеф Володимир Ярославський у соціальній мережі «Instagram» поділився своїм рецептом куті, пише 24 канал.

Рецепт святкової куті

Інгредієнти:

  • 175 грамів пшениці;
  • 50 грамів маку;
  • 150 грамів очищених волоських горіхів;
  • 75 грамів сушеної лохини;
  • 75 грамів сушеної журавлини;
  • 100 грамів меду (або до смаку); 
  • 100 – 150 грамів узвару.

Приготування:

Пшеницю ретельно промийте під проточною водою. Відваріть її на повільному вогні у великій кількості води приблизно 45 хвилин. Зерно повинно стати м'яким, але злегка пружним усередині – саме так мені подобається. Готову пшеницю відкиньте на сито, щоб стекла зайва вода.

Сухий мак перетріть у ступці. Додайте близько 100 грамів води й поставте на повільний вогонь. Доведіть до кипіння та варіть 10 – 15 хвилин.

«Колись у бабусі я розтирав мак у глиняній макітрі за допомогою дерев'яної ступки, додаючи трохи рідини, поки не з'являлося ніжне макове молочко», - ділиться Ярославський.

Якщо немає ступки або хочете пришвидшити процес, скористайтеся блендером. Однак у такому випадку мак потрібно попередньо проварити, а вже після цього подрібнити.Сушену лохину та журавлину залийте окропом на 30 секунд, а потім відкиньте на сито. Волоські горіхи підсмажте в духовці до золотистого кольору – так вони стануть ароматнішими. Після цього очистіть їх від шкірки.

У великій мисці з’єднайте відварену пшеницю, підсмажені горіхи, макову пасту, ошпарені лохину та журавлину. Додайте мед на свій смак і влийте трохи узвару, щоб страва вийшла соковитою та запашною.

Читайте також:

Можливо зацікавить

5 небанальних літніх страв з кабачків і цукіні, які ви точно захочете приготувати

5 небанальних літніх страв з кабачків і цукіні, які ви точно захочете приготувати

Як приготувати найсмачніший маринад, розсіл для огірків: скільки солі, цукру, оцту треба додати

Як приготувати найсмачніший маринад, розсіл для огірків: скільки солі, цукру, оцту треба додати

Вишняк, вишня у власному соку і варення: найкращі рецепти на зиму

Вишняк, вишня у власному соку і варення: найкращі рецепти на зиму

Що приготувати з малини на зиму, щоб зберегти смак і вітаміни: прості рецепти

Що приготувати з малини на зиму, щоб зберегти смак і вітаміни: прості рецепти

Скільки солі, цукру й оцту потрібно для смачних огірків: перевірені пропорції на 3-літрову банку

Скільки солі, цукру й оцту потрібно для смачних огірків: перевірені пропорції на 3-літрову банку

У липні залийте це в банки – і до зими хрусткі квашені огірки будуть готові: простий рецепт без кип'ятіння й переливання

У липні залийте це в банки – і до зими хрусткі квашені огірки будуть готові: простий рецепт без кип'ятіння й переливання

Що приготувати з малини на зиму: прості рецепти варення, компотів і не тільки

Що приготувати з малини на зиму: прості рецепти варення, компотів і не тільки

Рецепти варення та желе з порічок на зиму: приготуєте за кілька хвилин

Рецепти варення та желе з порічок на зиму: приготуєте за кілька хвилин

Відкрито секрет: у яку воду треба класти яйця для варіння — холодну чи гарячу

Відкрито секрет: у яку воду треба класти яйця для варіння — холодну чи гарячу