Різдвяна кутя: як приготувати традиційну страву з пшениці за автентичним рецептом

Рецепт смачної куті

Кутя - одна з основних обрядових страв на Різдво в Україні. Вона символізує багатство і добробут, а також вшановує пам'ять предків. Традиційно кутя готується з пшениці, меду, маку, горіхів та сухофруктів. Узвар, з іншого боку, є напоєм, що готується з сухофруктів і додається до святкового столу, виступаючи як символ здоров'я та добробуту.

Про те, як варити кутю з пшениці за давнім українським рецептом, а також коли носять кутю, пише Уніан.

Як варити кутю на Різдво - рецепт із пшеницею

Зараз часто готують кутю на основі рису або перловки, але в автентичному рецепті страва готується з пшениці. Її відварюють, потім додають запарений і перетертий мак із медом, горіхи, а в сучасній інтерпретації - родзинки та інші сухофрукти. Заправляють узваром.

Різдвяна кутя

Інгредієнти:

  • пшениця - 1 склянка* ;
  • вода - 1 л (4 склянки);
  • вершкове масло - 50 г;
  • сіль - за смаком;
  • горіхи (очищені) - 100 г;
  • мак - 100 г;
  • вода - 200 мл;
  • цукор - 100 г;
  • мед - 100 г.

*Гранована склянка на 250 мл.

Для узвару:

  • вода - 1,5 л;
  • сушка (сушені яблука та груші) - 250 г;
  • родзинки - 50 г;
  • мед або цукор.

Як варити пшеницю на кутю

Зробити це можна двома способами - із замочуванням і без. Замочувати пшеницю потрібно в тому разі, якщо вона твердих сортів - саме так робили й наші пращури (до речі, така пшениця виходить і смачнішою, і кориснішою).

Пшеницю потрібно добре промити, залити водою (1:4) і залишити на 10-12 годин. Потім злити воду, знову залити в такій самій пропорції, посолити і варити на середньому вогні приблизно протягом години - до готовності (зернятка почнуть лопатися). Якщо пшениця готова, але рідина залишилася, то можна зерно відкинути на друшляк і дати стекти. Потім додати розтоплене вершкове масло.

Як варити пшеницю на кутю без замочування

Потрібно взяти пшеницю м'яких сортів або шліфовану (зазвичай таку продають фасованою по пакетиках у готових різдвяних наборах куті). Її потрібно промити за потреби, залити водою, посолити і відварити до готовності. Додати розтоплене вершкове масло.

Можна готувати без замочування і пшеницю твердих сортів, але варити її доведеться довше.

Як приготувати мак на кутю

Мак потрібно для початку запарити - залити окропом і дати постояти. Потім злити воду і перетерти за допомогою ступки, щоб з'явилося макове молочко. Додати в мак мед і цукор, добре перемішати.

Горіхи потрібно крупно порубати, за бажанням можна обсмажити.

Для узвару потрібно залити сухофрукти водою і дати покипіти їм, додати цукру, потім остудити і додати мед.

У готову пшеницю додати макову підливу, зверху посипати горіхами. При подачі в кутю додають кілька ложок узвару.

Коли носять кутю 2024

Кутю носять напередодні Різдва - на Святвечір. З частуванням ідуть до хрещених, дідусів і бабусь, іноді також до кумів та інших родичів. Крім куті, кладуть хліб та інші продукти (на свій розсуд). Під час привітання зазвичай говорять:

Добрий вечір! Святий вечір! Мати й батько вечерю прислали!

Вечірникам - тим, хто приніс кутю - натомість дають солодощі, фрукти, гроші, хрещеникам - подарунки.

Читайте також:

Можливо зацікавить