Щоб був гарний урожай: коли у 2024 році пора сіяти помідори на розсаду

Щоб був гарний урожай: коли у 2024 році пора сіяти помідори на розсаду

Багатий урожай помідорів починається з вирощування розсади. Звичайно, важливими є також полив, підживлення, пасинкування та інші «принади», але все ж першим пунктом йде посів насіння. Давайте розберемося, коли садити помідори на розсаду і як це потрібно робити.

Про це пише УНІАН

Коли сіяти помідори на розсаду

Сіють томати на розсаду залежно від клімату: у південних регіонах це можна робити раніше, у північних, навпаки - пізніше. Усереднені терміни - починаючи з середини лютого і до середини березня.

Іноді орієнтуються на сорт томатів і терміни дозрівання:

  • для ранніх і ультраранніх помідорів - це 80-105 днів;
  • для середньостиглих - 110-120 днів;
  • для пізніх сортів - 125-140 днів.

Чим довший термін дозрівання, тим раніше томати потрібно сіяти, щоб вони встигли дозріти. Плюс також у терміни потрібно врахувати, що після посіву сходи проростатимуть близько тижня, а після пересадки їм потрібно буде близько 5 днів, щоб адаптуватися.

Зручніше визначати час, коли потрібно сіяти томати на розсаду, від зворотного - моменту, коли ви будете висаджувати їх на грядку. Зазвичай це роблять, коли відійдуть поворотні заморозки. Орієнтуючись на дату пересадки, потрібно відрахувати назад приблизно 60 днів (це час, коли сіянці будуть рости) і додати 1 тиждень (коли насіння буде проростати).

Як правильно садити помідори на розсаду

Посадка помідорів на розсаду - справа нескладна, але є кілька моментів, про які потрібно знати.

Пророщувати насіння перед тим як садити помідори на розсаду, не потрібно - воно невибагливе.

Відразу саджайте:

  • підготуйте ємності - наприклад, пластикові стаканчики або горщики (об'єм 200 мл), на денці зробіть дренажні отвори;
  • наповніть ємності ґрунтом - трохи більше, ніж наполовину;
  • насінину покладіть по центру, злегка втисніть;
  • присипте шаром ґрунту - близько 0,5 см.

Потім полийте посіви водою зі шприца (пульверизатора) і затягніть ємності зверху харчовою плівкою - таким чином ви створите насінню тепличні умови, і воно швидше проросте. Стояти посіви мають у теплому місці (t - близько 25 градусів).

Порада: якщо сієте різні сорти, то на стаканчиках можна зробити написи.

Насіння зійде через 5-7 днів. Проклюнеться - відразу знімайте плівку, а ємності ставте в добре освітлене місце. Температура може бути вже нижчою - 18-22 градуси.

Розсада помідорів - догляд

Як уже говорили, помідори - розсада томатів у тому числі - не особливо вибагливі, тому догляд за нею досить простий.

Що потрібно буде робити:

  • Поливати томати
  • Зволожувати землю краще зі шприца (пульверизатора), щоб не пошкодити ніжні паростки. Поливати потрібно помірно, коли підсохне ґрунт, десь раз на 3-4 дні.

Додавати ґрунт

Коли у сіянців з'явиться дві пари справжніх листочків, потрібно в стаканчики або горщики досипати ґрунт - не доходячи 1 см до країв. І, як тільки ґрунт осідатиме, знову підсипати його. Це зміцнить коріння сіянців.

Висаджувати їх потрібно приблизно через 50-60 днів (у теплицю) і 60-70 днів (на грядку). Нагадаємо, що перш ніж пересаджувати, слід дочекатися відходу поворотних заморозків, а сам ґрунт має прогрітися до 10 градусів.

Читайте також: 

Можливо зацікавить