Луцька нутриціологиня розповіла, що їсти взимку

Луцька нутриціологиня розповіла, що їсти взимку

Раціон харчування взимку повинен відрізнятися від осіннього чи літнього більшою калорійністю, оскільки на холоді організм витрачає більше енергії. Луцька нутриціологиня Оксана Харчук розповіла журналістам ВСН, як збалансувати свій раціон у цю пору року, від яких продуктів краще відмовитися та чому не можна налягати на цитрусові.

У холодну пору року люди мало рухаються та менше проводять часу на свіжому повітрі, вживають більш калорійну їжу. Щоб не переїдати взимку, необхідно стежити за раціоном та вживати їжу невеликими порціями кілька разів на день.

«Узимку хочеться їсти більше солодощів, калорійної та жирної їжі. Це викликане потребою організму зігрітися, але додаючи до раціону страви зі спеціями й теплі чаї, що зігрівають, можна мінімізувати потребу в надлишкових калоріях.

Додавайте до їжі пряні спеції: імбир, куркуму, карі, паприку, чилі. Гостра їжа не є шкідливою, а стимулює перетравлення їжі. Також перед основними стравами можна з’їдати шматочок імбиру», - розповіла Оксана Харчук.

За словами нутриціологині, головне правило сезонного харчування – улітку їмо «вершки», узимку – «корінці», тобто коренеплоди. Це може бути морква, буряк, редиска, селера, топінамбур, пастернак, петрушка, батат, цибуля, часник, хрін.

«Це все дуже корисні для нашого кишківника продукти, а тому й для нашої імунної системи. Раціон можна доповнити замороженими овочами. Якщо говорити про магазинні - там використовується шокове замороження, під час якої нутритивна цінність максимально зберігається у продукті».

Нутриціологиня радить додавати до раціону ферментовані продукти: квашену капусту, огірки, помідори, кімчі тощо. Щодо фруктів - їх варто обирати звичні для наших широт у цей сезон.

«Це можуть бути яблука, айва, певні сорти груші. Також можна їсти заморожені фрукти та ягоди, наприклад, заморожену обліпиху. Не варто зловживати цитрусовими, яких ми звикли багато їсти взимку. Вони дисонують із потребами організму, оскільки більше охолоджують, ніж зігрівають, та не є локальними для нас».

Нутриціологиня зазначає: не можна забувати про вітамін D. Він не тільки необхідний для здоров’я м’язів і кісток, але його дефіцит також пов’язаний з погіршенням імунітету та втомою. 

«Ми отримуємо більшу частину вітаміну D з сонячного світла, але взимку його менше. Саме тому в раціон слід додати джерела вітаміну, а саме: молочні продукти та рибу: лосось і тунець».

Оксана Харчук зауважила, що взимку організм швидше втрачає тепло та вологу через морози. Холодне повітря сприяє втраті рідини через дихання, тому важливо підтримувати гідратацію організму:

«Взимку необхідно вживати не менше за півтори-два літри очищеної негазованої води. Можна пити теплу воду чи додавати в неї лимон. Чай, кава та інші зігрівальні напої не замінять вживання води».

Читайте також:

 

 

Можливо зацікавить