Селище на Волині має стати містом: вступає в силу закон

Селище на Волині має стати містом: вступає в силу закон

За новим законодавством термін «селище міського типу» зникне, натомість населені пункти, що мали цей статус, доєднаються до переліку міст, селищ або ж сіл, залежно від чисельності населення. 

28 липня 2023 року у Верховній Раді прийняли закон, який передбачає ліквідацію статусу «селище міського типу». У кінці січня 2024 року закон вступив у силу. Відтак залишилися три категорії населених пунктів – місто, селище та село.

В Україні було – 461 міст, 882 смт, 1164 селища та понад 28 тисяч сіл. У Волинській області 22 населені пункти мали статус селища міського типу. Згідно з цим законом, передбачена чітка класифікація населених пунктів:

  • місто має мати не менш 10 тисяч населення;
  • селищем вважають населені пункти із загальною чисельністю жителів не менш як 5 тисяч населення;
  • село є населеним пунктом із загальною чисельністю менше 5 тисяч та садибною забудовою.

Цікаво, що волинські смт мають і менше 5 тисяч населення, і більше 10-ти.

Селище Маневичі вже планує розпочати процедуру переходу у статус міста. До слова, в громаді достатня кількість населення. У 2022 році кількість населення складала 10 тисяч 800 людей. Але, зі слів голови громади, наразі тут мешкає орієнтовно 12-13 тисяч мешканців.

«Як тільки пройдемо процедуру, одразу станемо містом», - зазначив голова Маневицької селищної ради Олександр Гаврилюк.

Щодо часових рамок, то голова громади відзначив, що точно не може вказати таку інформацію, адже ця процедура робиться на рівні держави.  

Читайте також:

Можливо зацікавить