Сезон кавунів: чи безпечно їсти баштанні з луцьких ринків

Сезон кавунів: чи безпечно їсти баштанні з луцьких ринків

На луцьких ринках прилавки продавців ломляться від кількості кавунів різних розмірів. На Волинь вони їдуть з багатьох областей – Хмельницької, Полтавської, Кіровоградської, Одеської та навіть із-за закордону.

Про те, чи безпечні вони й, чи можна їх їсти, йдеться у сюжеті ТРК Аверс, пише ІА «Конкурент».

Зараз на одному з ринків кавуни продають за 30-35 гривень за кілограм, але є й дорожчі – по 40 гривень. Наприклад, продавчиня Людмила торгує кавунами з Миколаєва.

«Уже розпочався сезон, кавуни дуже смачненькі. Були привезені з Миколаєва, тоненька шкірка, цукристий, хороший кавун. Купують часто. Розрізаний не лежить на прилавку більше як 15 хвилин. лабораторія оцінила, що можна продавати, замри в нормі. Все є в нас», – каже жінка

Сезон кавунів: чи безпечно їсти баштанні з луцьких ринків

Вперше цього сезону кавуни з Одеси продає пані Лариса. До цього торгувала баштанними з-за кордону.

«От сьогодні перший раз заїхала Одеса. Кавуни з Одеси. Перевіряють обов'язково на вміст нітратів. Раніше були закордонні та йшли разом із сертифікатом. У них був контроль. Оце розрізаний, червоний, тоненька шкірочка, солодкий. Це наш кавун. Дуже добрий. Два роки кавун мав лише присмак справжнього кавуна, скажімо так. Були із Закарпаття, розповідали, що вони «супер-пупер». Не було «пупер». От цього року «пупер». Я думаю, це через клімат. Цьогоріч наїмось доброго кавуна», – розповідає продавчиня.

Сезон кавунів: чи безпечно їсти баштанні з луцьких ринків

На ринок приходять і матусі з дітьми, як-от, Тетяна. Дівчина розповідає, що бере для себе та синочка. Мовляв, хочуть спробувати, бо цьогоріч ще не куштували.

У лабораторії ринку кавуни щодня перевіряють на вміст нітратів. Окрім баштанних, тут ще експертизу проходять огірки та лохина. Останню ж досліджують на кількість радіації. Жодних порушень поки не виявили.

«От попередній кавун робили. Три рази. Кожен раз показує нітрати і вираховуємо середнє число – 32 нітрати мг/кг. Норма – 60 », – зазначила провідна лікарка Волинської регіональної лабораторії Держслужби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ангеліна Чорна. 

Сезон кавунів: чи безпечно їсти баштанні з луцьких ринків

 Працівники лабораторії закликають споживачів купувати баштанні, овочі та фрукти на ринках, де усе перевіряють. Стихійних ринків безпечніше ж буде уникнути.

«На усіх ринках області є лабораторії, де проводить ці дослідження щодня і коли приходить нова продукція. За пів року порушень не було, вміст нітратів не перевищував допустимих рівнів і минулого року теж. Усе було стабільно. Це пов'язано з тим, що мінеральні добрива вносять більш контрольовано, бо вони недешеві. А другий фактор – контроль на ринках», – пояснила завідувачка відділу ветеринарно-санітарної експертизи Волинської регіональної лабораторії Держслужби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Лариса Голембовська.

Якщо ж вміст нітратів перевищуватиме норму, то таку продукцію вилучатимуть з продажу.

Читайте також:

Можливо зацікавить