Прихована небезпека: нутриціологиня з Луцька розповіла, як надмірне споживання цукру впливає на організм

Вплив цукру

Надмірне споживання цукру викликає запалення клітин та тканин в організмі, що спричиняє розвиток хронічних захворювань серця, судин та суглобів. Також воно сприяє розвитку інсулінорезистентності та інших серйозних проблем зі здоров’ям.

Серед найбільш поширених захворювань, пов’язаних з надмірним вживанням цукру, є цукровий діабет 2 типу, ожиріння та серцево-судинні захворювання. Споживання рафінованого цукру особливо є небезпечним, оскільки він не містить корисних речовин, на відміну від натуральних цукрів, що містяться у фруктах і меді.

Про це журналістам ВСН розповіла луцька нутриціологиня Аліна Шип.

- Який вплив має надмірне споживання цукру на загальний стан здоров’я?

- При надмірному споживанні цукру в організмі виникає запалення усіх клітин та тканин. Це провокує розвиток хронічних захворювань серця, судин, суглобів. Також сприяє розвитку інсулінорезистентності.

- Які найбільш поширені захворювання можуть розвиватися через надмірне вживання цукру? 

- Цукровий діабет 2 типу, ожиріння, серцево-судинні захворювання (артеріальна гіпертензія, атеросклероз, ризик інсульту/інфаркту).

- Чи є різниця між споживанням натуральних цукрів (фрукти, мед) і рафінованих (цукор-пісок, цукерки)?

- Різниця у тому, що у природних цукрах (фруктах) міститься фруктоза, а у рафінованих - глюкоза. У фруктах міститься багато вітамінів, мінералів, антиоксидантів. Але надмірна кількість фруктів у раціоні може також призвести до розвитку інсулінорезистентності.

- Як цукор впливає на енергетичний рівень та продуктивність людини?

- Цукор - він же глюкоза, дає «швидку» і «короткочасну» енергію. Після чого людина різко відчуває втому, слабкість, а також голод.

- Які є здорові альтернативи цукру і наскільки вони безпечні?

- Безпечні солодощі - це ті, які приготовлені власноруч вдома з високоякісних продуктів. Замість цукру, можна додати свіжі фрукти (банан, наприклад) або сушені (вони повинні бути без додавання цукру - це важливо): чорнослив, курага, родзинки, інжир. Також є підсолоджувачі (по типу аспартам/еритритол/сорбітол/сукралоза), але багато з них є штучно створеними. Тому вони мають різні побічні дії на організм та порушують баланс мікрофлори кишківника. - Яка денну норму споживання цукру ви рекомендуєте дорослим і дітям?

- Для дітей віком до 2 років доданий цукор заборонений взагалі. Від 2 до 4 років добова доза цукру становить <15 г. Для дорослих ця норма сягає до 30 г на день. - Чи потрібно повністю відмовлятися від цукру та чи може повна відмова від цукру негативно вплинути на організм?

- Якщо ви дуже полюбляєте солодощі, не відмовляйтеся від них повністю. Але памʼятайте про дозу і нутритивну цінність, яка відсутня у таких продуктах. Повна відмова від цукру може призвести до розладів харчової поведінки. Але, звісно, я раджу мінімізувати його вживання, краще замініть його на свіжі ягоди та фрукти. - Як впливає цукор на мікрофлору кишківника й загалом на травну систему?

- Цукор має негативну дію на шлунково-кишковий тракт: він є хорошим середовищем для розвитку та поширення хвороботворних бактерій та грибків, які порушують мікрофлору кишківника. А, як відомо, 70% імунних клітин міститься саме у кишківнику.

- Які харчові продукти мають прихований цукор, про який люди часто не знають? 

- Часто багато прихованого цукру міститься у соках, фрешах, сухофруктах, різних магазинних соусах, солодких йогуртах, снеках, фітнес-батончиках, гранолі. - Що ви можете порадити людям, які хочуть зменшити споживання цукру?

Щоб не так сильно «тягнуло» на солодке, варто навчитись складати здорові збалансовані тарілки, після споживання яких вам просто уже не буде хотітись з’їсти чогось солоденького. Замініть смаколик на сезонні фрукти чи ягоди, додайте до них грецький йогурт і буде у вас смачний та корисний десерт. Відмова від цукру - гарна перспектива, яка поліпшить ваше здоров’я та імунітет в цілому. 

Читайте також:

Можливо зацікавить